Acasă CULTURĂ, ARTĂ & MEDIA Dorin N. Uritescu: de la cercetarea lingvistică la poezie

Dorin N. Uritescu: de la cercetarea lingvistică la poezie

Ultima zi a lunii aprilie a fost marcată de Biblioteca Județeană „Ovid Densusianu” Hunedoara-Deva prin lansarea volumului de versuri Pe Rio Costa. Balade erotice, al cărui autor este prof. Dorin N. Uritescu.

Cititorii bibliotecii noastre s-au mai întâlnit în anii trecuți cu dl. prof. Dorin N. Uritescu, dar în calitatea acestuia de om de știință, de lingvist de excepție.

Nume de referință în lingvistica românească a ultimelor decenii, Dorin N. Uritescu face parte din pleiada de mari lingviști români, alături de Mioara Avram, Theodor Hristea, Florica Dimitrescu, Gh. Bulgăr, Rodica Zafiu, Marius Sala, Valeria Guțu-Romalo etc.

Este licențiat al Facultății de Limba și Literatura Română a Universității București (1970) și al Facultății de Istorie-Filosofie a Universității  „Al. Ioan Cuza” din Iași (1978), doctor în filologie Magna cum laude (2005). De-a lungul carierei didactice, a scris peste 20 de cărți de specialitate. A introdus concepte noi în ortografie: contradicția în adaos, pedantismul, hipercorectitudinea, contaminarea, analogia improprie. De asemenea, este primul teoretician al figurilor de stil: arhaismul ortografic, echivocul ortografic. A studiat pentru prima dată importanța epistemologică a ortografiei, valoarea stilistică a acesteia; a abordat dinamica actuală a limbii române; este autorul unicei monografii a antonomazei în limba română.

Pentru meritele sale excepționale în domeniul lingvisticii, prof. Dorin N. Uritescu a fost ales membru al Societății de Științe Filologice din România, vicepreședinte al Societății Naționale „Lupta pentru Pace prin Cultură”. În anul 2006 i s-a acordat Diploma „Gheorghe Lazăr” clasa I.

Profesorul Uritescu este membru al mai multor societăți internaționale de lingvistică și al comitetelor de redacție ale câtorva reviste de lingvistică, precum „Romance Philology” (SUA), „Dialectologia et Geolinguistica” (Germania), „Studii și cercetări lingvistice” și „Dacoromania” (România).

A obținut, de asemenea, distincția „Meritul Academic” pentru „studiul și promovarea limbii române în context romanic”, o distincție foarte prestigioasă, pe care Academia Română o acordă unor personalități pentru contribuții majore într-un domeniu științific sau cultural.

Dincolo de preocupările de om de știință, Dorin N. Uritescu scrie poezie, poezie de bună calitate, poezie adevărată. Volumul de versuri lansat cu acest prilej, Pe Rio Costa, este o dovadă concludentă. Volumul are subtitlul Balade erotice, dar în realitate este o evocare lirică a toposului natal, a atmosferei și realităților cotidiene din anii 1950.

Versurile au fost scrise cu mult înainte de 1989 și, în acea vreme, au fost interzise de cenzura comunistă. Cititorii acestor versuri își vor da seama cu ușurință că ele au fost interzise nu din cauza conotațiilor erotice, ci pentru că aceste versuri, sub aparența erotismului, descriau realitățile crude ale satului românesc, în speță ale satelor din jurul localității natale, Vinerea, în anii 1950. Rând pe rând, ne trec prin fața ochilor scene legate de colectivizarea forțată, de prezența activistului de partid, a milițianului, asistăm la viața școlii din sat în acea perioadă, aflăm despre filmele care veneau în sat cu caravana – realități cu totul necunoscute tinerilor de azi. Pentru acești tineri, citirea poeziilor va fi, cu siguranță, o revelație.

În realitate, Rio Costa nu e nici pe departe un spațiu exotic, ci sub această denumire se ascunde râul copilăriei peste care se trecea cu brodul, este un topos familiar autorului și foarte îndrăgit de el.

Așa cum citim în prefața semnată de Ioan Adam, poemele lui Dorin N. Uritescu se înscriu în tradiția unor poeți ca Ioan Budai-Deleanu, Anton Pann și, aș adăuga, Miron Radu Paraschivescu, „sunt file dintr-un jurnal liric dureros, răni necicatrizate venite dintr-un trecut pe care poetul de-acum îl va transfera, poate, răbduriu și metodic, în pagini de roman.”

Îi suntem recunoscători profesorului și poetului Dorin N. Uritescu pentru prezența domniei sale alături de noi, îi mulțumim pentru acest volum pe care îl recomandăm cu mare căldură tuturor spre lectură și, cu siguranță, toți cititorii săi vor avea o revelație și se vor convinge că marele lingvist este și un autentic poet.

În semn de recunoștiință, Biblioteca Județeană „Ovid Densusianu” Hunedoara-Deva i-a acordat domnului prof. Dr. Dorin N. Uritescu o Diplomă de excelență pentru meritele remarcabile în dezvoltarea lingvisticii românești.

Cu deosebită considerație,

Manager,

Ioan Sebastian Bara

Comentarii

comentarii

Spune-ti si tu parerea. Opinia ta e importanta.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

- Advertisment -

Most Popular

Pariurile sportive – fenomen de masă și veritabilă industrie accesorie sportului

Sportul continuă să suscite un interes major pentru foarte mulți oameni, atât ca formă de divertisment, prin urmărirea evenimentelor preferate, cât și...

TOP 5 trucuri prin care îți poți îmbunătăți procesul de producție

Procesele de producție simplificate sunt vitale pentru succesul companiilor producătoare. Cu toate acestea, există încă mult spațiu de îmbunătățire în cadrul multor...

Află topul celor 4 calități care îți garantează succesul în viață

Succesul în viață presupune, pe scurt, să te simți împlinită cu situația pe care o ai, independența financiară fiind unul dintre principalele...

Cadourile devin plictisitoare? Iată 4 idei de cadouri de care soțul tău chiar se va bucura

Adesea, atunci când vine vorba de cadouri, este destul de simplu să alegi cadouri pentru femei, dar opțiunile sunt limitate în ceea...

Recent Comments

Adrian Negrila on EXPONATUL LUNII IULIE LA MCDR
Gaina Constantin on EXPONATUL LUNII IULIE LA MCDR
ce e prostia Regiunea Timis-Hateg? on Regiunea Vest? Poate Timiș-Hațeg
anonimul on Mircea-Molot
un cetatean responsabil on Controale sanitare în şcoli
un cetatean responsabil on Mostră de necivilizație la Banpotoc

Comentarii

comentarii

%d blogeri au apreciat: