Acasă NAȚIONAL Două medalii de aur pentru inventatorul devean Corneliu Birtok Băneasă la Salonul...

Două medalii de aur pentru inventatorul devean Corneliu Birtok Băneasă la Salonul Pro Invent

Inginerul Corneliu Birtok Băneasă, cunoscut pentru invențiile sale din domeniul auto, a câștigat două medalii de aur și a primit două diplome de excelență la actuala ediție a Salonului internațional de inventică Pro Invent, care a avut loc la Cluj-Napoca în perioada 25-27 martie.

Juriul salonului a acordat inventatorului din Deva două medalii de aur pentru două filtre de aer ce permit reducerea consumului de carburanți la autovehicule, unul dintre dispozitivele denumite “filtru supraaspirant inversat” fiind aplicat pe mai multe ambulanțe ale SMURD-Salvital Hunedoara.

Inventatorul a mai primit o diplomă de excelență din partea Academiei de Științe Tehnice din România pentru contribuția avută la dezvoltarea activității de inventică din România.  De asemenea, Centrul de Cercetare “Nanomateriale pentru Microsisteme Mecanice” de la Universitatea Valahia-Târgoviște i-a acordat inginerului auto o diplomă de excelență pentru un dispozitiv dinamic de transfer al aerului aplicat pe camioanele Asociației Române pentru Transport Rutier Internațional (ARTRI) și pe autobuzele unei societăți de transport public din Alba Iulia.

“A fost pentru prima oară când am avut onoarea să primesc o diplomă din partea Academiei de Științe Tehnice din România. Este o recunoaștere a muncii pe care am depus-o încă de pe vremea în care era student. De altfel, Salonul Pro Invent, organizat în cadrul Universității din Cluj-Napoca, mi-a oferit prilejul de a mă întâlni cu foarte mulți studenți, viitori ingineri. Le-am putut prezenta invențiile mele și am vorbit aceeași limbă: pasiunea pentru inginerie”, a declarat sâmbătă inventatorul Corneliu Birtok Băneasă, citat de Agerpres.

Potrivit inventatorului, sistemul dinamic de transfer al aerului permite o reducere cu 5-7% a consumului de carburant, invenția fiind premiată și anul trecut cu medalie de aur la Salonul internațional de inventică de la Geneva. În ceea ce privește filtrul supraaspirant inversat, acesta duce la o economie de combustibil de peste 10%, dispozitivul aflându-se acum în stadiul omologării internaționale cu o variantă optimizată.

Salonul internațional al cercetării, inovării și inventicii Pro Invent Cluj-Napoca a fost organizat de Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca sub egida Ministerului Educației Naționale. Ediția din acest an a reunit 60 de universități, institute, centre și stațiuni de cercetare, firme, asociații ale inventatorilor, persoane fizice din țară și din străinătate.

Sursa: Agerpres

Comentarii

comentarii

Spune-ti si tu parerea. Opinia ta e importanta.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

- Advertisment -

Most Popular

Iată 3 piese vestimentare care NU trebuie să lipsească din garderoba niciunui bărbat toamna aceasta!

Odată cu venirea sezonului rece, este și momentul să-ți reînnoiești garderoba. Există câteva piese esențiale, de care nu te poți lipsi toamna....

Știai de ce ai nevoie pentru a naviga pe ambarcațiuni cu vele sau motor?

Navigația a însoțit umanitatea încă de la începuturile ei timide. Omul a fost fascinat, uneori, nevoit, alteori, curios, să străbată întinderile de...

Află când și cum să alegi primul telefon al copilului tău!

După o anumită vârstă, cei mai mulți dintre copii își doresc propriul telefon mobil și încep să își copleșească părinții cu rugăminți...

Top 5 sfaturi de fashion de la femeile din Vest

Fiecare femeie în parte are stilul propriu și unic de a se îmbrăca, comporta, gesticula și mânca, de exemplu. Cu toate acestea,...

Recent Comments

Adrian Negrila on EXPONATUL LUNII IULIE LA MCDR
Gaina Constantin on EXPONATUL LUNII IULIE LA MCDR
ce e prostia Regiunea Timis-Hateg? on Regiunea Vest? Poate Timiș-Hațeg
anonimul on Mircea-Molot
un cetatean responsabil on Controale sanitare în şcoli
un cetatean responsabil on Mostră de necivilizație la Banpotoc

Comentarii

comentarii

%d blogeri au apreciat: