Acasă EDUCATIE Două universități din vestul țării ar putea fuziona

Două universități din vestul țării ar putea fuziona

Universitatea de Vest din Timișoara (UVT) ar putea fuziona prin absorbție cu Universitatea Eftimie Murgu (UEM) din Reșița, procesul urmând a crea o structură universitară mai puternică și mai bine adaptată realităților din învățământul româneasc actual, se arată într-un comunicat de presă al UVT.

UVT studiază cu maximă seriozitate posibilitatea unei preluări printr-o fuziune prin absorbție a Universității Eftimie Murgu din Reșița, o asemenea transformare organizațională urmând a fi făcută cu profesionalism managerial și atenție la detalii, se spune în comunicatul UVT.

Fuziunea universităților este o temă importantă în managementul academic. Recent, ea a fost și subiectul unui volum de studii editat de către UEFISCDI la prestigioasa editură Springer. Fie că este vorba despre universități metropolitane obținute prin unificarea tuturor universităților dintr-o localitate, fie despre consolidarea învățământului superior la nivel regional, ideea a fost de multe ori reiterată. Există avantaje care derivă din utilizarea în comun a infrastructurii de cercetare, educație și servicii, precum și în crearea unor universități mari și complexe care pot obține o vizibilitate și un prestigiu mai mare. Există însă și o serie de probleme și bariere.

Potențiala fuziune dintre UVT și UEM nu ar fi primul caz de acest tip nici în România. Experiența fuziunii dintre Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca și Universitatea de Nord din Baia Mare în anul 2012 este până în momentul de față una pozitivă. În acel caz exista o bază istorică de colaborare între cele două universități datând din vremea de înainte de 1990 când Institutul de Subingineri Baia Mare era coordonat de către Politehnica din Cluj-Napoca. Există însă și o serie de similitudini între fuziunea din nordul țării și cea pe care o discutăm acum: proximitatea geografică, dimensiunile ca număr de studenți, compatibilitățile parțiale în ceea ce privește programele de studii. Procesul de fuziune a durat în acest caz de la prime contacte în aprilie 2010, până la primele cursuri ale universității rezultate în octombrie 2012, fiind ca atare un proces laborios și temeinic. O descriere și analiză a fuziunii dintre Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca și Universitatea de Nord din Baia Mare ne stă la dispoziție grație unui studiu foarte valoros al profesorilor Radu Munteanu și Dan Călin Peter de la UTC-N. Principalele probleme identificate de către ei în experiența fuziunii trebuie să ne dea și nouă de gândit: un conservatorism defensiv, o participare slabă a autorităților locale și o tentație de revenire/recădere la situația de înainte de fuziune. Ne încurajează însă rezultatele pozitive ale acestui precedent.

UVT este o universitate prestigioasă, solidă, care poate contribui la transformarea în mai bine a Universității de la Reșița aflată într-o multiplă criză: atât de imagine, cât și financiară. Cultura organizațională a universității puternice se impune asupra partenerului mai slab. Pentru personalul universității mai puternice, fuziunea are efecte reduse. Pentru cel al universității mai slabe, schimbarea de status duce pe termen mediu și lung la o serie de avantaje: un prestigiu crescut, oportunități profesionale crescute, o mai mare siguranță a locului de muncă, o ofertă academică superioară pentru studenții ei.

Reprezentanții Universității de Vest susțin că o  fuziune trebuie să aibă ca și țintă finală o ofertă educațională mai bună pentru studenți, o mai bună conectare la necesitățile pieței muncii locale și regionale și creșterea șanselor de dezvoltare economică, culturală și socială a orașului și a regiunii. În acest sens, profitând de oferta UVT, Reșița urcă pe o treaptă academică superioară, conectându-se la nivelul cercetării și educației europene și mondiale.

Comentarii

comentarii

Spune-ti si tu parerea. Opinia ta e importanta.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

Adrian Negrila on EXPONATUL LUNII IULIE LA MCDR
Gaina Constantin on EXPONATUL LUNII IULIE LA MCDR
ce e prostia Regiunea Timis-Hateg? on Regiunea Vest? Poate Timiș-Hațeg
anonimul on Mircea-Molot
un cetatean responsabil on Controale sanitare în şcoli
un cetatean responsabil on Mostră de necivilizație la Banpotoc

Comentarii

comentarii

%d blogeri au apreciat: