Acasă CULTURĂ, ARTĂ & MEDIA Drăgan Muntean – cântecul fără sfârșit

Drăgan Muntean – cântecul fără sfârșit

După-amiaza zilei de 30 august 2014 va rămâne mult timp în inimile celor care l-au îndrăgit pe neuitatul nostru Drăgan Muntean. În această zi de sfârșit de vară, Consiliul Județean Hunedoara, Biblioteca Județeană „Ovid Densusianu” Hunedoara-Deva și Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Hunedoara au oferit un eveniment cultural-spiritual cu totul aparte, de profundă rezonanță sufletească, realizat cu emoție și bucurie: Sala „Liviu Oros” a Centrului Cultural ce poartă numele lui Drăgan Muntean a găzduit lansarea unui volum special dedicat celui mai îndrăgit rapsod al plaiurilor hunedorene, artistul pe care nu l-am uitat și a cărui voce a pătruns pentru totdeauna în inimile noastre.

Cartea se intitulează „Drăgan Muntean este printe noi” și autorul ei este ing. Victor Vaida, cel care a păstrat vreme de peste 40 de ani sentimente de admirație și prețuire față de iubitul cântăreț al Pădurenilor, plecat atât de devreme dintre noi, în plină forță creatoare și în culmea afirmării artistice.

Volumul este rodul unei minuțioase și foarte serioase documentări, o documentare făcută cu sufletul, cu dorința de a oferi tuturor celor care l-au iubit pe Drăgan Muntean o oglindă a vieții și creației sale, dar și mărturii extrem de emoționante ale celor care l-au cunoscut, fie personalități de marcă ale județului Hunedoara, fie colaboratori ai artistului. Aceștia, prin vorbe pline de simțire, își exprimă admirația pentru marele cântăreț, bucuria de a-l fi cunoscut, de a-l fi avut bun și sincer prieten. Ne aduc aproape de suflet figura luminoasă a neuitatului solist de muzică populară și ne dau convingerea că Drăgan Muntean este pentru totdeauna în inimile noastre.

Volumul este prefațat de etnologul Rusalin Ișfănoni, cu un amplu studiu etnografic dedicat Ținutului Pădurenilor, fiind, de asemenea, bogat ilustrat cu imagini din viața lui Drăgan Muntean, imagini din satele pădurenești pe care le-a iubit,  și cuprinzând texte ale cântecelor sale, cântece care ne răsună și azi în memorie.

Au trecut peste 10 ani de când glasul fără pereche al îndrăgitului fiu al Pădurenilor s-a curmat. Drăgan Muntean a plecat dintre noi mult prea repede, pierderea lui am resimțit-o ca pe despărțirea de un frate, de un părinte. De atunci, cântecele lui ne însoțesc la bucurie și durere, ne amintim de glasul lui viguros, cald, de melodiile pline de sensibilitate cu care ne-a încântat. Iată, însă, că Drăgan Muntean nu a plecat, el este cu noi, îl simțim în fiecare adiere de vânt și foșnet de frunză, îl simțim la bucurie și la necaz, iar cu acest prilej l-am simțit și mai aproape, cu atât mai mult pentru că un om, dl. inginer Victor Vaida, care îl admiră de peste 40 de ani, a hotărât să strângă în filele unei cărți informații extrem de prețioase despre viața și creația lui Drăgan Muntean.

Prezența noastră la această lansare a fost o dovadă a prețuirii de care Drăgan Muntean se bucură și se va bucura întotdeauna, o mărturie a faptului că el pentru noi nu a plecat Dincolo, este aici, îi simțim permanent prezența și îi auzim vocea inconfundabilă. L-am simțit aproape în edificiul de cultură care pe bună dreptate îi poartă numele, am înțeles că dragostea lui pentru tradiție și creație populară va fi dusă mai departe de generațiile tinere care îl urmează și îl iau drept model de conduită artistică.

Biblioteca Județeană „Ovid Densusianu” Hunedoara-Deva este onorată să aibă pe rafturile sale, spre a o oferi iubitorilor de folclor autentic, această minunată carte-document, o carte necesară și pe care acum ne dăm seama că am așteptat-o din tot sufletul. De aceea, îi mulțumim dlui Victor Vaida pentru acest frumos dar pe care ni l-a făcut și sunt sigur că, acolo unde este, Drăgan Muntean se bucură și, poate, ne murmură o doină.

Comentarii

comentarii

Spune-ti si tu parerea. Opinia ta e importanta.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

- Advertisment -

Most Popular

NU pleca în concediu până nu verifici aceste aspecte! Transformă fiecare vacanță într-o experiență plăcută!

Pentru fiecare român concediul este cea mai așteptată perioadă, mai ales după luni intense de muncă. Chiar dacă nevoia de a pleca...

Știai că poți aduce AVENTURA în viața ta fără să părăsești locuința?

Majoritatea oamenilor vor o viață palpitantă, plină de adrenalină, dar puțini reușesc să-și pună în practică dorințele, din diferite motive. Unele sunt...

Care sunt domeniile din Vest în care sunt indispensabili transpaleții?

În fiecare domeniu există anumite lucruri care sunt indispensabile și fără de care munca nu poate fi întreprinsă. Dacă în medicină ai...

Top 3 alegeri excepționale pe care să le faci pentru bucătăria ta modernă

Atunci când vine vorba de amenajat bucătăria, cu siguranță îți dorești cele mai moderne, frumoase și calitative lucruri. După ce te-ai decis...

Recent Comments

Adrian Negrila on EXPONATUL LUNII IULIE LA MCDR
Gaina Constantin on EXPONATUL LUNII IULIE LA MCDR
ce e prostia Regiunea Timis-Hateg? on Regiunea Vest? Poate Timiș-Hațeg
anonimul on Mircea-Molot
un cetatean responsabil on Controale sanitare în şcoli
un cetatean responsabil on Mostră de necivilizație la Banpotoc

Comentarii

comentarii

%d blogeri au apreciat: