Acasă JUSTIȚIE Dragnea propune oficial tăierea a peste 500 de milioane de lei de...

Dragnea propune oficial tăierea a peste 500 de milioane de lei de la Servicii

Liviu Dragnea a propus oficial, printr-o serie de amendamente depuse la buget, tăierea a 525 de milioane de la Servicii și redirecționarea acestor sume către Ministerul Sănătății și fondul de asigurări sociale de sănătate. 

Concret, șeful PSD vrea să ia de la SRI 295 de milioane pe care să-i redirecționeze către Ministerul Sănătății pentru programele Vitamina D, panorama și teste de markeri tumorali. Alte 150 de milioane tot de la SRI, la care se adaugă 30 de milioane de la SIE și 50 de milioane de la SPP ar urma să intre în fondul asigurărilor sociale de sănătate. Aceste din urmă 230 de milioane ar trebui să meargă pentru programul Diabet juvenil. 

În 2015 ponderea cheltuielilor de funcționare a Serviciului Român de Informații era de circa 33% din totalul bugetului alocat. Patru ani mai târziu, în noul proiect de buget, ponderea cheltuielilor de funcționare – misiuni operative, investiții, cybersecurity, cheltuieli de natură tehnologică, dar și banii dați pe apă, curent, combustibil, gaze și pe alte elemente de întreținere – ajunge la doar 16%, potrivit oficialilor SRI. În schimb, în ultimii patru ani au crescut constant – pe fondul deciziilor luate de guvern – cheltuielile legate de salarii și pensii.

“În 2016 Parlamentul a dat legea 232 pentru pensionarea anticipată a cadrelor și care stabilea chiar pensii mai mari decât salariile primite. Rezultatul a fost că în 2017 au ieșit la pensie la fel de mulți oameni cât în ultimii 12 ani. Iar pensiile sunt în sarcina noastră, a SRI. Salariile la fel s-au mărit că așa a decis Guvernul”, spun oficialii SRI. 

Potrivit datelor prezentate de reprezentanții SRI, cheltuielile cu pensiile au crescut de la 23,7% în 2016 la circa 31,6% din buget în 2017, iar în anii următori cheltuielile salariale au sărit de la 46-47%, la circa 56% pe 2019, conform previziunilor. 

Astfel, dacă bugetul în varianta propusă de Guvern va fi adoptat, pe 2019 oficialii SRI avertizează că fondurile alocate investițiilor vor însemna doar 1% și au dat ca exemplul Marii Britanii care în cadrul serviciilor de informații alocă circa 40% din buget pentru investiții, în special de natură tehnologică. 

“Pentru 2019, în varianta propusă de Guvern, vom avea practic circa 400 de milioane de lei pentru funcționare, asta înseamnă aproape 80 de milioane de euro pentru tot Serviciul Român de Informații”, spun reprezentanții SRI. 

“Mulți spun ”de ce nu dați afară oameni?”, însă uită că pensiile sunt tot în sarcina noastră. Dacă dăm afară oamenii, îi mutăm de la ”salarii” la ”pensii” și nu rezolvăm nimic.

SRI are în prezent 12 mii de angajați, dintre care aproximativ 5000 sunt agenți. Restul de angajați lucrează la Poșta Secretă și în brigăzile speciale de pază și siguranța a aeroporturilor – brigada antitero.

Bugetul Serviciului este însă afectat de pensiile aflate în plată, iar tăierea banilor propusă de Dragnea nu poate afecta nici aceste pensii și nici salariile, pentru că ar fi ilegal, astfel că banii vor fi luați din bugetul operațional și din cel de investiții. Normal, însă, ar fi ca Liviu Dragnea să propună preluarea plății pensiilor și salariilor de către bugetul de stat, iar atunci ar putea fi făcute reduceri chiar și mai consistente ale bugetului total al acestui Serviciu. La fel este și situația de la SIE sau SPP.

În acest context, merită spus că pensiile militarilor sunt de aproape trei ori mai mici decât pensiile speciale pe care le primesc parlamentarii, judecătorii, procurorii, grefierii, piloţii din aviaţia civilă, angajaţii Corpului Diplomatic şi ai Curţii de conturi.

Comentarii

comentarii

Spune-ti si tu parerea. Opinia ta e importanta.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

- Advertisment -

Most Popular

Îți plac sporturile de iarnă? Află cum poți să nu te expui riscurilor accidentelor pe pârtie!

Sporturile de iarnă reprezintă unele dintre cele mai plăcute activități din sezonul rece, iar un cer albastru, soarele și cele mai bune...

3 industrii care au prosperat pe timpul pandemiei

Pandemia cauzata de noul coronavirus SARS-CoV-2 a afectat economiile tuturor tarilor din intreaga lume. Multe industrii au avut de suferit, iar numarul...

Top 3 idei de a folosi culoarea albastră în iluminatul exterior al casei

Iluminatul exterior al casei tale îi poate schimba complet aspectul, în funcție de ce corpuri de iluminat alegi și de cromatica pe...

Cum să ai o casă confortabilă în timpul iernii. Ponturi pentru un sezon rece fără griji!

Sezonul rece este cel mai dificil pentru locuințe, de multe ori existând probleme cu încălzirea, umezeala, apa caldă sau chiar cu teribilul...

Recent Comments

Adrian Negrila on EXPONATUL LUNII IULIE LA MCDR
Gaina Constantin on EXPONATUL LUNII IULIE LA MCDR
ce e prostia Regiunea Timis-Hateg? on Regiunea Vest? Poate Timiș-Hațeg
anonimul on Mircea-Molot
un cetatean responsabil on Controale sanitare în şcoli
un cetatean responsabil on Mostră de necivilizație la Banpotoc

Comentarii

comentarii

%d blogeri au apreciat: