Acasă NAȚIONAL Drapelul lui Avram Iancu va fi expus în cinci oraşe din ţară,...

Drapelul lui Avram Iancu va fi expus în cinci oraşe din ţară, înainte de scoaterea sa la licitaţie

Drapelul de luptă al unei legiuni a lui Avram Iancu, pictat pe piele și considerat o raritate absolută, va fi expus în Baia Mare, Oradea, Arad, Cluj-Napoca şi Braşov, în perioada 25 – 29 ianuarie, înainte de a fi scos la vânzare pe 3 februarie, la Bucureşti, într-o licitaţie Artmark dedicată lui Corneliu Vadim Tudor.

avDrapelul va fi expus la Primăriile din Baia Mare şi Oradea, pe 25 ianuarie, respectiv 26 ianuarie. Steagul va putea fi văzut pe 27 ianuarie, la Colegiul Naţional “Moise Nicoară” din Arad, pe 28 ianuarie, în Clădirea Casino din Cluj-Napoca, şi, pe 29 ianuarie, la Muzeul “Casa Mureşenilor” din Braşov.  Drapelul va fi apoi scos din nou la vânzare, pe 3 februarie, într-o licitaţie Artmark dedicată lui Corneliu Vadim Tudor, la peste doi ani de la conflictul dintre fostul lider al PRM, decedat în 2015, şi Gheorghe Funar, care şi-au disputat acest steag.

Drapel de luptă al unei legiuni a lui Avram Iancu, pictat pe piele, este considerat o raritate absolută, fiind datat jumătatea secolului al XIX-lea, potrivit casei de licitaţii Artmark. Casa de licitaţii aminteşte că, în octombrie 2013, drapelul lui Avram Iancu “făcea faţă conflictelor juridice”, care în prezent au încetat. “Abia acum, în 2016, odată conflictul juridic încetat, îşi joacă adevărata şansă de a intra într-un circuit public, prin intrarea în colecţia unei instituţii culturale de prestigiu sau destinul de a aparţine unui român adevărat, încrezător în recuperarea simbolurilor identităţii naţionale”, se arată într-un document al casei de licitații Artmark.

”Vânzarea acestui valoros obiect istoric, care este materializarea crezului unui popor, ce şi-a regăsit curajul şi solidaritatea într-un erou care le striga “Voi sunteţi poporul!”, va începe la licitaţia din 3 februarie de la 5.000 de euro”, spun reprezentanții Artmark.

În octombrie 2013, când a fost scos pentru prima dată la licitaţie de către Artmark, la un preţul de pornire de 10.000 de euro, drapelul lui Avram Iancu a făcut obiectul unei dispute între Corneliu Vadim Tudor şi Gheorghe Funar. Funar a spus la momentul respectiv că Vadim Tudor că nu are dreptul să scoată la licitaţie acest drapel, întrucât el ar aparţine PRM, partid căruia ar fi fost dăruit de către o persoană. De asemenea, Funar l-a dat în judecată pe Vadim Tudor, fapt pentru care steagul respectiv a fost retras de Artmark de la licitaţia respectivă.

În 14 septembrie 2015, Corneliu Vadim Tudor a decedat, iar Gheorghe Funar nu s-a mai îndreptat în privinţa steagului lui Avram Iancu şi împotriva moştenitorilor acestuia, fapt pentru care familia lui Vadim Tudor a decis scoaterea la licitaţie a drapelului. Pe de altă parte, în octombrie 2013, Ministerul Culturii (MC), condus la momentul respectiv de ministrul Daniel Barbu, a anunţat că MC sau o altă instituţie publică ar putea să achiziţioneze acest “preţios obiect”, în cazul în care se va confirma că steagul a aparţinut lui Avram Iancu. Această afirmaţie a rămas însă doar la stadiul de intenţie, nefiind demarată nicio procedură din partea Ministerului Culturii pentru achiziţionarea acestui drapel, au spus reprezentanţii Artmark, luni, pentru MEDIAFAX. Aceştia au precizat însă că Ministerul Culturii are acum ocazia să achiziţioneze drapelul lui Avram Iancu.

Steagul va fi scos la vânzare în cadrul unei licitaţii care va avea loc pe 3 februarie, de la ora 19:30, la sediul Artmark din Bucureşti. La această licitaţie vor fi scoase la vânzare 495 de obiecte, între care se numără şi un bust al lui Mihai Eminescu, care a decorat biroul lui Corneliu Vadim Tudor şi care are un preţ de pornire de 50 de euro.

Totodată, vor fi scoase la vânzare cu acest prilej mai multe manuscrise al lui Nicolae Iorga, care au preţuri de pornire de 75 de euro, o scrisoare a romancierului Victor Hugo şi o scrisoare a romancierului Honoré de Balzac, purtând semnătura olografă (fiecare la un preţ de pornire de 1.800 de euro) şi o depeşă transmisă de Împăratul Napoleon Bonaparte, purtând semnătura olografă (cu un preţ de pornire de 2.200 de euro).

Comentarii

comentarii

Spune-ti si tu parerea. Opinia ta e importanta.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

- Advertisment -

Most Popular

Care sunt domeniile din Vest în care sunt indispensabili transpaleții?

În fiecare domeniu există anumite lucruri care sunt indispensabile și fără de care munca nu poate fi întreprinsă. Dacă în medicină ai...

Top 3 alegeri excepționale pe care să le faci pentru bucătăria ta modernă

Atunci când vine vorba de amenajat bucătăria, cu siguranță îți dorești cele mai moderne, frumoase și calitative lucruri. După ce te-ai decis...

Iată 3 piese vestimentare care NU trebuie să lipsească din garderoba niciunui bărbat toamna aceasta!

Odată cu venirea sezonului rece, este și momentul să-ți reînnoiești garderoba. Există câteva piese esențiale, de care nu te poți lipsi toamna....

Știai de ce ai nevoie pentru a naviga pe ambarcațiuni cu vele sau motor?

Navigația a însoțit umanitatea încă de la începuturile ei timide. Omul a fost fascinat, uneori, nevoit, alteori, curios, să străbată întinderile de...

Recent Comments

Adrian Negrila on EXPONATUL LUNII IULIE LA MCDR
Gaina Constantin on EXPONATUL LUNII IULIE LA MCDR
ce e prostia Regiunea Timis-Hateg? on Regiunea Vest? Poate Timiș-Hațeg
anonimul on Mircea-Molot
un cetatean responsabil on Controale sanitare în şcoli
un cetatean responsabil on Mostră de necivilizație la Banpotoc

Comentarii

comentarii

%d blogeri au apreciat: