AcasăSTIRIDrum nou spre exloatarea minieră Certej

Drum nou spre exloatarea minieră Certej

În pregătirea viitoarei exploatări miniere de la Certej, Deva Gold SA a realizat deja un kilometru de drum industrial, destinat circulaţiei maşinilor grele şi accesului special către exploatare. Drumul industrial a fost realizat ţinându-se cont şi de discuţiile cu administraţia publică locală din comuna Certeju de Sus şi cu locuitorii din zonă.

Necesitatea acestui drum industrial a fost impusă şi de solicitarea Primăriei Certeju de Sus ca transportul greu să se facă prin extravilanul localităţii, prin zonă în care nu sunt afectate lucrările publice de la reţelele de apă şi canalizare. Astfel încât compania Deva Gold SA a şi realizat primul kilometru din acest drum special, o investiţie importantă pentru viitoarea exploatare.
La realizarea acestui drum, după cum ne spunea inginerul Dumitru Ifrim, a fost nevoie de mai multe soluţii tehnice speciale, dar şi de consolidarea, refacerea şi punerea în siguranţă a unei case aflate în apropiere.
Chiar în zona unde porneşte drumul industrial, la solicitarea oamenilor, constructorii au adoptat o soluţie tehnică specială, pentru a proteja gospodăriile din vale de posibile torente de apă, în cazul ploilor abundente.

De asemenea, pe a porţiune unde dealul din preajmă nu se arăta foarte stabil, s-a folosit o soluţie ingenioasă şi modernă, taluzul fiind stabilizat cu geocelule – sisteme care cresc capacitatea portantă a terenurilor slabe, ajută la realizarea structurilor de sprijin şi protecţiei de taluzuri. Un avantaj al geocelulelor este şi acela că acestea permit dezvoltarea vegetaţiei pe taluzul stabilizat.
Într-o altă zonă, unde există nu foarte departe de drum, un cimitir, oamenii din comună au dorit să existe o formă de stabilizare a terenului, astfel încât să nu existe pericolul producerii unor alunecări. Aici, soluţia tehnică găsită de constructori a fost consolidarea cu gabioane, această soluţie permiţând şi trecerea apei în exces şi stabilizarea malului de pământ.
Să reamintim – am scris într-o ediţie anterioară – că, în cazul unei gospodării aflate aproape de drum, la cererea proprietarilor, compania Deva Gold a susţinut consolidarea casei, finisarea şi construirea unor dependinţe, eliminând teama oamenilor că le va fi afectată locuinţa de traficul greu ce se va desfăşura pe drumul industrial.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

Adrian Negrila pe EXPONATUL LUNII IULIE LA MCDR
Gaina Constantin pe EXPONATUL LUNII IULIE LA MCDR
ce e prostia Regiunea Timis-Hateg? pe Regiunea Vest? Poate Timiș-Hațeg
anonimul pe Mircea-Molot
un cetatean responsabil pe Controale sanitare în şcoli
un cetatean responsabil pe Mostră de necivilizație la Banpotoc