Acasă CULTURĂ, ARTĂ & MEDIA Drumul Crucii, refăcut în Valea Jiului, între Lupeni şi Straja

Drumul Crucii, refăcut în Valea Jiului, între Lupeni şi Straja

DrumulCruciiCredincioşii creştini sunt aşteptaţi în Vinerea Mare la procesiunea religioasă “Drumul Crucii”, care are loc în Valea Jiului, între oraşul Lupeni şi staţiunea montană Straja.

Oamenii poartă pe umeri o cruce din paltin grea de o sută de kilograme, în lemnul acesteia fiind încrustate locaşe cu moaştele a 14 sfinţi şi un fragment provenit din Crucea Mântuitorului.

Manifestarea “Drumul Crucii” este apreciată de organizatori ca fiind cea mai lungă procesiune religioasă din lume, traseul de 10,4 kilometri fiind străbătut de participanţi în patru ore şi jumătate. La miezul zilei, oamenii pleacă de lângă biserica ortodoxă din Lupeni, străbat oraşul şi apoi urcă pe drumul de munte ce duce în staţiunea Straja, la peste 1.400 de metri altitudine.

“Ne aşteptăm ca la procesiunea religioasă ‘Drumul Crucii’ să participe câteva mii de oameni. Ei se pot ruga la moaştele celor 14 sfinţi de pe cruce şi la bucăţica de lemn pe care am adus-o de la Muntele Athos. Ea provine din crucea purtată de Iisus Hristos atunci când a urcat pe Muntele Golgota. Fiecare sperăm ca, prin jertfa noastră, să ne fie iertate păcatele”, a declarat Emil Părău, iniţiatorul procesiunii.

Procesiunea religioasă “Drumul Crucii” reuneşte în Valea Jiului, în fiecare an, credincioşi din toată ţara, alături de care se află preoţi de la toate confesiunile.

Pe parcursul drumului spre schitul din Straja, participanţii la procesiune au programate 14 opriri, în locuri cu troiţe, unde un sobor de preoţi oficiază câte o slujbă religioasă. Ei amintesc astfel de toate popasurile lui Iisus pe drumul parcurs cu crucea în spate, de la reşedinţa lui Pilat din Pont, până la Golgota.

“Drumul Crucii” se încheie la schitul Straja, situat la cota 1440 metri, în Masivul Vâlcan, locul unde crucea din lemn este păstrată între două Sărbători Pascale.

Procesiunea religioasă a fost iniţiată în anul 2.000 de omul de afaceri Emil Părău, din oraşul Lupeni, după ce acesta a finalizat construcţia unui schit de călugări din staţiunea Straja. Accesul spre schit se face printr-un tunel pictat cu 365 de sfinţi, pentru fiecare zi a anului.

Comentarii

comentarii

Spune-ti si tu parerea. Opinia ta e importanta.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

- Advertisment -

Most Popular

Știai că abilitățile motorii sunt importante încă din primii ani de viață? Află AICI 5 lucruri pe care să NU le faci pentru a...

Ca părinte, este important să ai în vedere lista completă a abilităților pe care copilul tău trebuie să le dezvolte încă de...

Alege candelabrul PERFECT pentru căminul tău

Frumusețea și exuberanța candelabrelor au fascinat generații întregi, iar până de curând, acest tip de corp de iluminat a fost rezervat familiilor...

Sfaturi pentru vestici: TOP 5 lucruri pe care trebuie să le iei zilnic cu tine în perioada verii

Atunci când trebuie să mergi la birou, în parc sau la plimbare, trebuie să-ți faci o listă cu produsele de care poți...

5 lucruri pe care NU le știai despre WINDSURFING, cel mai spectaculos sport estival

Mulți dintre cei care au încercat windsurfing-ul au declarat că acesta aduce senzații de neuitat și că adrenalina pe care o oferă...

Recent Comments

Adrian Negrila on EXPONATUL LUNII IULIE LA MCDR
Gaina Constantin on EXPONATUL LUNII IULIE LA MCDR
ce e prostia Regiunea Timis-Hateg? on Regiunea Vest? Poate Timiș-Hațeg
anonimul on Mircea-Molot
un cetatean responsabil on Controale sanitare în şcoli
un cetatean responsabil on Mostră de necivilizație la Banpotoc

Comentarii

comentarii

%d blogeri au apreciat: