Acasă Internațional Durerea în cazul nou-născuților poate fi evaluată printr-o nouă metodă

Durerea în cazul nou-născuților poate fi evaluată printr-o nouă metodă

Un electrod montat pe scalpul unui nou-născut, aproape de partea moale a capului, poate semnala momentele în care acesta are dureri, în cadrul unei noi metode descrise miercuri în ”Science Translational Medicine”, informează Huffington Post și Science News. Tehnica reprezintă un pas înainte făcut de oamenii de știință în demersul de a găsi cea mai bună soluție pentru determinarea suferinței bebelușilor.

Noua metodă promite să fie un instrument de evaluare mult mai obiectiv deoarece măsoară activitatea cerebrală. În prezent, medicii se bazează pe o combinație de indicii, precum plânsul, anumite mișcări sau grimasele pentru a evalua eventuala suferință a unui nou-născut. Însă, acești indicatori pot fi înșelători. ”Comportamente similare se petrec atunci când nou-născuții nu au dureri, spre exemplu dacă le este foame sau dacă vor să fie legănați”, susține coautoarea studiului, Rebeccah Slater de la Universitatea Oxford.

Evaluarea suferinței în cazul nou-născuților este atât foarte dificilă, cât și extrem de importantă. Faptul că ei nu pot vorbi îngreunează foarte mult acest demers, iar durerea poate fi cu ușurință ignorată, a declarat și Carlo Bellieni, cercetător specializat în durerile pediatrice la Spitalul Universitar Siena din Italia, potrivit Science News.

Slater și colegii săi au examinat activitatea cerebrală în cazul unui grup de nou-născuți cu vârste cuprinse între două și cinci zile. Înregistrările efectuate cu ajutorul electroencefalogramei pe baza semnalelor primite de la electrozii de pe scalp au indicat o activitate a celulelor nervoase în momentul în care bebelușilor li s-a aplicat o înțepătură cu un ac în călcâi pentru prelevarea de sânge. În special un anumit electrod, numit electrod Cz, atașat în vârful capului, a detectat un impuls neural între 400 și 700 milisecunde după evenimentul dureros. Acest răspuns cerebral nu a fost observat și atunci când aceiași bebeluși au fost doar atinși în mod inofensiv pe călcâi sau au fost supuși unor zgomote sau luminii puternice.

De asemenea, același tip de răspuns a fost observat în cazul copiilor născuți prematur, între săptămânile 34 și 36 de sarcină.

În forma actuală, metoda nu este suficient de sigură pentru a fi utilizată ca instrument de evaluare definitiv la fiecare nou-născut în parte, deoarece nu toți bebelușii studiați au răspuns în mod similar la durere. Zece din 28 de nou-născuți care au fost înțepați în călcâi nu au manifestat această semnătură neurală, indică cercetătorii.

Prin urmare, Slater subliniază că o abordare bazată pe mai mulți indicatori ai durerii s-ar putea dovedi utilă.

Comentarii

comentarii

Spune-ti si tu parerea. Opinia ta e importanta.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

- Advertisment -

Most Popular

Abia te-ai întors din vacanță, dar nu te simți pregătit să înfrunți stresul de la job? Iată 3 trucuri pentru a te readapta vieții...

Vacanța de vară s-a terminat, dar tu poate că n-ai starea necesară ca să te întorci rapid la job. Mintea îți este...

Pariurile sportive – fenomen de masă și veritabilă industrie accesorie sportului

Sportul continuă să suscite un interes major pentru foarte mulți oameni, atât ca formă de divertisment, prin urmărirea evenimentelor preferate, cât și...

TOP 5 trucuri prin care îți poți îmbunătăți procesul de producție

Procesele de producție simplificate sunt vitale pentru succesul companiilor producătoare. Cu toate acestea, există încă mult spațiu de îmbunătățire în cadrul multor...

Află topul celor 4 calități care îți garantează succesul în viață

Succesul în viață presupune, pe scurt, să te simți împlinită cu situația pe care o ai, independența financiară fiind unul dintre principalele...

Recent Comments

Adrian Negrila on EXPONATUL LUNII IULIE LA MCDR
Gaina Constantin on EXPONATUL LUNII IULIE LA MCDR
ce e prostia Regiunea Timis-Hateg? on Regiunea Vest? Poate Timiș-Hațeg
anonimul on Mircea-Molot
un cetatean responsabil on Controale sanitare în şcoli
un cetatean responsabil on Mostră de necivilizație la Banpotoc

Comentarii

comentarii

%d blogeri au apreciat: