Acasă CULTURĂ, ARTĂ & MEDIA Echipa Liceului Teoretic „Traian” Deva a câștigat concursul ”Citești și câștigi”

Echipa Liceului Teoretic „Traian” Deva a câștigat concursul ”Citești și câștigi”

La începutul lunii februarie, Biblioteca Județeană „Ovid Densusianu” Hunedoara-Deva dădea startul unui incitant concurs de cultură generală, o inedită și captivantă competiție ce și-a propus să testeze cunoștințele de cultură generală ale elevilor de liceu. Inițiată, concepută și organizată de Biblioteca Județeană, cu sprijinul generos al Consiliului Județean Hunedoara, competiția a purtat numele generic „Citești și câștigi”.

Desigur, denumirea nu a fost aleasă întâmplător, ea și-a propus să scoată în evidență rolul determinant, extrem de important al lecturii, al cărții, în formarea unei culturi generale solide, care să-i facă pe tineri să fie competitivi, să aibă un profil intelectual complex, să facă față cu strălucire oricărei situații în care este nevoie de temeinice cunoștințe din diverse domenii.

În această epocă a interdependențelor, în epoca în care cunoștințele se împrospătează cu o viteză uimitoare, epoca internetului și a interconexiunilor, a avea o cultură generală vastă înseamnă a ști să navighezi nu doar pe internet, ci și în pagini de carte, în multitudinea de date despre evenimente, personalități, curente artistice și literare etc.

Concursul nostru, așa cum l-am conceput, a dat posibilitatea elevilor participanți să citească, să studieze, să afle lucruri noi, în completarea cunoștințelor pe care le dobândesc zi de zi la școală. Domeniile mari din care au fost adresate întrebările au fost în număr de cinci: științe, artă/ sport, literatură, geografie, istorie. A fost elaborată o amplă bibliografie pentru toate aceste domenii, colegii mei bibliotecari ocupându-se cu toată seriozitatea și cu mult profesionalism de alcătuirea bibliografiei, cu formularea seturilor de întrebări.

Premiile puse în joc au fost deosebit de atractive: trei trofee pentrut locurile I, II, III, opt tablete Serioux, o cameră video marca Sony, o bicicletă Mountain Bike, un birou, 64 de premii constând în cărți și diplome, premii oferite cu generozitate deComplexul Deva Mall, Editura Polirom din Iași, Grupul Media Hunedoara Tv și Ziarul Hunedoreanului din Deva, Prems Librexim SRL Brașov (una dintre cele mai mari librării on-line din România), S.C. TopTech S.R.L. Deva.

Concurenții, organizați pe echipaje, au fost elevi de la opt licee din Deva: Colegiul „Ion Mincu”, Colegiul Național Sportiv „Cetate”, Colegiul Tehnic Energetic „Dragomir Hurmuzescu”, Colegiul Tehnic „Transilvania”, Liceul Tehnologic „Grigore Moisil”, Liceul de Arte „Sigismund Toduță”, Liceul Teoretic „Sabin Drăgoi” și Liceul Teoretic „Traian”. Fiecare echipă a fost compusă din cinci titulari, două rezerve și un profesor coordonator.

Concursul s-a întins pe durata a cinci luni (februarie-iunie 2014), după un calendar prestabilit, perioadă în care au avut loc 16 captivante confruntări televizate în direct, iar astăzi, 4 iunie 2014, a avut loc marea finală, îndelung așteptată. Finaliste au fost echipajele care s-au dovedit a fi cele mai bune: Liceul Tehnologic „Grigore Moisil” și Liceul Teoretic „Traian”. Cele două finaliste ne-au oferit plăcuta surpriză să constatăm că lectura, interesul față de carte, dorința de a ști sunt la fel de prezente atât la elevii cu o formație tehnică, cât și la liceeni de profil teoretic.

Câștigătoarea primei ediții a concursului de cultură generală „Citești și câștigi” a fost echipa de la Liceul Teoretic „Traian” Deva.Desigur, foarte bine pregătiți au fost toți elevii participanți la concurs, dar selecția a fost extrem de riguroasă, etapele parcurse au fost tot atâtea filtre și baraje pe care le-au străbătut cei care, în final, au arătat că merită să câștige dacă citesc, că au cunoștințe solide de cultură generală. Am fost bucuroși să constatăm că, în literatură sau științe, în istorie sau artă, în biologie sau sport, elevii concurenți s-au mișcat cu aceeași ușurință și au dat răspunsuri corecte.

Fiecare etapă a concursului a avut farmecul ei, emoțiile au fost mereu prezente, colegele mele care au conceput și adresat întrebările au știut să se apropie de elevi și să-i facă să participe cu plăcere la acest concurs care, cu siguranță, i-a îmbogățit din punctul de vedere al cunoștințelor. Este de remarcat faptul că elevii au avut ocazia să afle lucruri pe care nu le învață la școală și doar vizita la bibliotecă și lectura cărților din bibliografie le asigură aceste noi cunoștințe. De aceea, pentru Biblioteca Județeană este un motiv în plus de mândrie și de bucurie, iar succesul acestei prime ediții ne îndreptățește să așteptăm cu nerăbdare, alături de viitorii concurenți, următoarea ediție a concursului Citești și câștigi, care de această dată se va desfășura la nivelul întregului județ.

Comentarii

comentarii

Spune-ti si tu parerea. Opinia ta e importanta.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

- Advertisment -

Most Popular

Dorești să excelezi în gaming online? Iată de ce ai nevoie!

Foarte mulți tineri s-au apucat să joace cele mai râvnite jocuri online, fiindcă dacă se ajunge la un anumit nivel, se pot...

Ești însărcinată? Iată cele mai bune decizii pe care le poți lua înainte de venirea copilului pe lume

Fiecare femeie care urmează să devină mămică își dorește să facă totul astfel încât venirea pe lume a copilului să se desfășoare...

Cum înveți să cânți prima ta piesă la o chitară acustică, în mai puțin de o lună

Ți-ai dori să înveți să cânți măcar o melodie ușoară la chitara acustică, suficient cât să-ți impresionezi partenerul/a sau să faci atmosferă...

Te-ai gândit vreodată cât ai pierdut din cauza prejudecăților?

Cu toții ne naștem fericiți, optimiști și acceptând tot ceea ce există în jurul nostru: oameni, insecte, animale, tablouri, culori, flori. Le...

Recent Comments

Adrian Negrila on EXPONATUL LUNII IULIE LA MCDR
Gaina Constantin on EXPONATUL LUNII IULIE LA MCDR
ce e prostia Regiunea Timis-Hateg? on Regiunea Vest? Poate Timiș-Hațeg
anonimul on Mircea-Molot
un cetatean responsabil on Controale sanitare în şcoli
un cetatean responsabil on Mostră de necivilizație la Banpotoc

Comentarii

comentarii

%d blogeri au apreciat: