AcasăSTIRIElevii încep astăzi Semestrul II. Vezi când vor fi programate Evaluarea Naţională,...

Elevii încep astăzi Semestrul II. Vezi când vor fi programate Evaluarea Naţională, Bacalaureatul, olimpiadele şi “Şcoala altfel”

A trecut o săptămână de vacanță, iar elevii se reîntorc de astăzi pe băncile școlilor și liceelor din toată țara.  Potrivit calendarului aprobat de Ministerul Educației, de astăzi începe al doilea semestru al anului școlar 2013-2014. Pe lângă activităţile obişnuite de la clasă, sunt organizate şi olimpiadele şi concursurile şcolare, simulările pentru examenele finale, iar în aprilie este programată “Şcoala altfel”, cu activități extracurriculare. Următoarea vacanţă a copiilor este cea de primăvară, între 12 şi 22 aprilie. Pentru prima dată, în luna mai, se vor desfăşura şi examene de evaluare națională, la finalul claselor a II-a, a IV-a şi a VI-a.

Elevii se reîntorc la școală, după o săptămână de vacanță. Semestrul al II-lea începe astăzi, 10 februarie 2014 şi se încheie vineri, 11 aprilie 2014, iar în vacanţa de primăvară de sâmbătă, 12 aprilie 2014 până marți, 22 aprilie 2014. De miercuri, 23 aprilie 2014 până vineri, 20 iunie 2014 sunt programate cursuri, iar de sâmbătă, 21 iunie 2014 începe vacanţa de vară, până duminică, 14 septembrie 2014.În zilele libere prevăzute de lege nu se organizează cursuri. Tezele din semestrul al II-lea al anului şcolar 2013-2014 se susţin, de regulă, până la data de 23 mai 2014.

Calendarul cursurilor şi vacanţelor din semestrul al II-lea:

Cursuri: luni, 10 februarie – vineri, 11 aprilie

Săptămâna Şcoala Altfel: 7 – 11 aprilie

Vacanţa de primăvară: sâmbătă, 12 aprilie – marţi, 22 aprilie

Cursuri: miercuri, 23 aprilie – vineri, 20 iunie

Vacanţa de vară: sâmbătă, 21 iunie – duminica, 14 septembrie.

Din 15 februarie încep olimpiadele şi concursurile şcolare, etapele pe judeţ. Elevii care vor să-şi verifice şi să-şi dovedească performanţele la diferite discipline pot participa la competiţiile organizate în mai multe unităţi şcolare din judeţ.

Din 18 februarie, elevii de clasa a VIII-a vor susţine simularea Evaluării naţionale la limba şi literatura română, limba şi literatura maternă (pentru elevii aparţinând minorităţilor naţionale care au urmat cursurile gimnaziale în limba maternă) şi matematică.

CALENDARUL Simulărilor de Evaluare Naţională pentru elevii de clasa a VIII-a:

Probă scrisă la limba şi literatura română – 18 februarie

Probă scrisă la matematică – 19 februarie

Probă scrisă la limba şi literatura maternă – 20 februarie (pentru elevii aparţinând minorităţilor naţionale care au urmat cursuri gimnaziale în limba maternă).

Rezultatele vor fi afişate în 7 martie.

Examenele propriu zise de Evaluare Naţională pentru elevii de clasa a VIII-a încep în 23 iunie.

Din 3 martie, elevii claselor a XI-a şi a XII-a susţin simulări la nivel naţional ale examenului de BACALAUREAT. Elevii de clasa a XI-a vor avea de susţinut probe scrise de simulare la limba şi literatura română, limba şi literatura maternă (pentru elevii de la toate filierele, profilurile şi specializările care au urmat cursurile liceale într-o limbă a minorităţilor naţionale), matematică şi istorie. Potrivit Ministerului Educației Naționale (MEN), elevii de clasa a XI-a vor fi evaluaţi din materia parcursă până la data susţinerii testului.

CALENDAR Simulare BACALAUREAT 2014:

Limba şi literatura română – probă scrisă (3 martie)

Limba şi literatura maternă – probă scrisă (4 martie)

Proba obligatorie a profilului – probă scrisă (5 martie)

Proba la alegere a profilului şi specializării – probă scrisă (7 martie) – doar pentru elevii claselor a XII-a

Rezultatele vor fi afişate în 14 martie.

Sesiunea de BAC se desfăşoară în perioada iunie-iulie.

Din 7 aprilie, începe programul “Şcoala Altfel“. Cu o săptămână înainte de intrarea elevilor în vacanţa de primăvară, în şcolile din Alba şi din ţară se organizează programul “Să ştii mai multe, că fii mai bun!”. Elevii vor avea parte de diferite activităţi extracurriculare şi extraşcolare în cursul săptămânii 7-11 aprilie. Programul „Școala altfel: Să știi mai multe, să fii mai bun!” se va desfășura după un un orar special.

Din 6 mai, încep evaluările elevilor de clasa a II-a, a IV-a şi a VI-a, ce se desfăşoară în două sesiuni. A doua sesiune este rezervată copiilor care au absentat la prima etapă. Notele nu se trec în catalog. Ministerul a decis extinderea evaluărilor din clasele a II-a, a IV-a şi a VI-a în toate şcolile din ţară. Prin aceste evaluări se doreşte “o evaluare a întregului sistem”, astfel încât peste şase ani, când examenele vor fi de tipul testelor PISA, cei care sunt acum în clasa a II-a să fie deja obişnuiţi cu acest gen de verificare. “Modele de subiecte vor fi făcute publice pe site-ul ministerului”, a spus ministrul Educaţiei. Pentru clasa a IV-a, testele vor avea un format asemănător cu cel al evaluărilor internaţionale administrate elevilor în vârstă de 10-12 ani.

În prima sesiune, elevii de clasa a II-a vor fi evaluaţi în 6 mai la limba română (scris şi citit), în 7 mai la limba maternă (scris şi citit) şi în 8 mai la matematică.

Evaluarea la clasa a IV-a are calendarul 13 mai (limba română şi limba maternă) şi 14 mai (matematică), iar cea la clasa a VI-a14 mai (limbă şi comunicare) şi 15 mai (matematică şi ştiinţe).

În sesiunea a doua, elevii de clasa a II-a vor fi evaluaţi la 20 mai (limba română – scris şi citit), 21 mai (limba maternă – scris şi citit) şi 22 mai (matematică). Evaluarea celor de clasa a VI-a este programată în 27 mai (limbă şi comunicare) şi 28 mai (matematică şi ştiinţe), iar a celor de clasa a IV-a, în 28 mai (limba română, limba maternă) şi 29 mai (matematică).

Testele pentru evaluare sunt elaborate de Centrul Naţional de Evaluare şi Examinare, fiind formulate clar, precis şi în strictă concordanţă cu programele şcolare în vigoare pentru fiecare disciplină de studiu, astfel încât să permită administrarea în câte două secvenţe de evaluare, precizează Ministerul Educaţiei.

Rezultatele obţinute la EN-2014 NU se înregistrează în catalogul clasei şi sunt valorificate la nivelul unităţii de învăţământ prin elaborarea planurilor individualizate de învăţare, consemnarea în portofoliul educaţional al elevului, respectiv informarea părinţilor/reprezentanţilor legali ai elevului asupra stadiului formării şi dezvoltării competenţelor evaluate. Cadrele didactice evaluatoare sunt selectate de la alte unităţi şcolare decât cele din care provin elevii ale căror teste sunt evaluate. Scopul acestor testări este de de a cunoaşte, atât părinții, cât și învățătorii, în ce măsură copilul și-a însușit cunoştinţele de bază acumulate până în clasa respectivă, astfel încât ulterior să se poată corecta eventualele dificultăți.

CALENDAR EVALUAREA NAŢIONALĂ – clasele II-VI

SESIUNEA I

6 mai 2014 EN II – Scris-citit – Limba română

7 mai 2014 EN II – Scris-citit – Limba maternă

8 mai 2014 EN II – Matematică

13 mai 2014 EN IV – Limba română – Limba maternă

14 mai 2014 EN IV – Matematică

14 mai 2014 EN VI – Limbă şi comunicare

15 mai 2014 EN VI – Matematică şi ştiințe

SESIUNEA a II-a

20 mai 2014 EN II – Scris-citit

21 mai 2014 EN II – Scris-citit – Limba maternă

22 mai 2014 EN II – Matematică

27 mai 2014 EN VI – Limbă şi comunicare

28 mai 2014 EN VI – Matematică şi ştiințe

28 mai 2014 EN IV – Limba română – Limba maternă

29 mai 2014 EN IV – Matematică

Noutățile anului școlar:

1. Extinderea evaluărilor la nivel naţional pentru clasele: a II-a, a IV-a şi a VI-a

2. Simulări pentru clasele: a VIII-a, a XI-a şi a XII-a

3. Media pentru admiterea la liceu: 25% media anilor gimnaziali + 75% evaluarea naţională.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

Adrian Negrila pe EXPONATUL LUNII IULIE LA MCDR
Gaina Constantin pe EXPONATUL LUNII IULIE LA MCDR
ce e prostia Regiunea Timis-Hateg? pe Regiunea Vest? Poate Timiș-Hațeg
anonimul pe Mircea-Molot
un cetatean responsabil pe Controale sanitare în şcoli
un cetatean responsabil pe Mostră de necivilizație la Banpotoc