Acasă CULTURĂ, ARTĂ & MEDIA Eugen Evu, cel mereu tânăr

Eugen Evu, cel mereu tânăr

Pare un paradox să vorbim despre cei 70 de ani pe care îi împlinește poetul, publicistul, eseistul Eugen Evu, un nume indisolubil legat de literatura hunedoreană. El este mereu tânăr, mereu în plină inspirație, mereu cuprins de entuziasm și de bucuria de a ne oferi literatură de bună calitate. Și, totuși, anii au trecut și Eugen Evu își trece pe răbojul vieții șapte decenii din care peste cinci au fost marcate de o permanentă stare de creație.

Cu prilejul acestei frumoase aniversări, Biblioteca Județeană „Ovid Densusianu” Hunedoara-Deva l-a sărbătorit pe poet chiar de ziua lui, la 10 septembrie, în eleganta Salle dʼOr din incinta Deva Mall, printre numeroși invitați, prieteni și admiratori ai poetului, dăruindu-i și o amplă biobibliografie. A fost un eveniment cultural de excepție, emoționant și important pentru viața culturală a județului, o manifestare ce s-a desfășurat sub genericul „Eugen Evu – magicianul cuvintelor la 70 de ani”.

Biblioteca Județeană „Ovid Densusianu” Hunedoara-Deva i-a dăruit poetului, editorului, omului de cultură EUGEN EVU o Diplomă de excelență pentru contribuția sa remarcabilă la afirmarea spiritualității hunedorene.

O altă surpriză a fost momentul muzical susținut de Corala Parohiei „Bunavestire” din Deva, sub bagheta dirijorului Gelu Onțanu-Crăciun.

Prezent în viața literară a județului Hunedoara, a țării, Eugen Evu este un nume binecunoscut și apreciat și de mediile literare ale diasporei românești din toate colțurile lumii, din America în Italia, din Australia în Germania și Franța. Este îndrăgit, publicat cu generozitate și considerat un excelent mesager al slovei românești.

De o tinerețe debordantă, în ciuda anilor care i-au nins tâmplele, Eugen Evu dăruiește poezie cu ușurința cu care respiră, poezia este modul lui de exprimare, este viața însăși și pasiunea întregii sale existențe. Fiecare poezie te atrage parcă într-un univers plin de sensuri pe care doar poetul le poate descifra și doar el poate să ne comunice misterul poetic.

Despre Eugen Evu au scris critici literari reputați, Laurențiu Ulici, Alexandru Piru, Mircea Zaciu fiind doar câteva nume, de aceea este greu să aflăm cele mai potrivite cuvinte care să poată sintetiza esența creației acestui mare poet hunedorean. Am ales aprecierile făcute de poetul Theodor Damian, redactorul-șef al revistei Lumină lină din Statele Unite ale Americii, despre creația literară a lui Eugen Evu, despre dualitatea profet-misionar ce poate fi recunoscută în tot ceea ce creează acest poet dotat cu infinite capacități de exprimare: „Ca un fel de răzvrătit împotriva (dez-)ordinii lumii, împotriva ordinii acesteia, ca un profet, ca un misionar, așa scrie Eugen Evu. Când te lupți cu realitatea prezentă, înseamnă că ai de propus altceva, că ai descoperit sau ți s-a descoperit o altă paradigmă și că pe temelia acesteia, ca-ntr-o nouă viziune, pornești la munca sisifică de reordonare a lumii.”

Simpla trecere în revistă a zecilor de titluri de volume semnate de Eugen Evu este suficientă ca să putem afirma că ne aflăm în fața unui creator în adevăratul înțeles al cuvântului, un creator pentru care genurile literare nu au secrete de vreme ce se mișcă cu aceeași ușurință în lumea poeziei, în rigorile pamfletului, în paginile memorialistice sau în evocările unor personalități pe care le-a cunoscut. Legat indestructibil de ținutul Hunedoarei, paginile dedicate acestor locuri fascinante ocupă un loc important în poezia și proza lui Eugen Evu.

Nu trebuie să uităm faptul că latura etică, componenta morală a creației lui Eugen Evu, este un sine qua non al acesteia, poetul-cetățean nu poate fi indiferent la realitățile tot mai preocupante ale lumii în care trăim și tot ceea ce vede și simte se sublimează în noi și noi versuri, în zecile de volume de poezie ce au văzut și continuă să vadă lumina tiparului. Cuvintele pe care le aflăm într-un Credo al poetului ne pot fi cuvinte de ordine:

În veacu-acesta bătrân bolnav

Tu ție însuți să nu-ți fii sclav.

În biobibliografia pe care i-a dăruit-o, Biblioteca Județeană a adunat întreaga admirație și recunoștință față de personalitatea complexă și creația demnă de toată aprecierea a unui poet-cetățean, model de dăruire pe altarul poeziei, al creației literare de mare valoare.

Dintre copertele acestei biobibliografii, alături de informații legate de viața și creația scriitorului, răzbate cu prisosință întreaga noastră admirație și recunoștință, întreaga prețuire pe care i-o acordăm acestei personalități complexe, scriitorului-cetățean care este Eugen Evu, căruia i-am dorit cu toată căldura să fie la fel de tânăr, la fel de prezent în viața literară, pentru a ne putea bucura cu alte creații și de acum înainte.

La mulți ani, Eugen Evu!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Comentarii

comentarii

Spune-ti si tu parerea. Opinia ta e importanta.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

- Advertisment -

Most Popular

Cum să alegi cadouri practice, dar în același timp speciale pentru bărbați?

Cu siguranță, ai fost cel puțin o dată în impas în alegerea unui cadou potrivit pentru un bărbat. Și pe bună dreptate,...

Trei elemente care nu trebuie să lipsească atunci când îți amenajezi noua ta baie

Noul tău apartament reprezintă una dintre bucuriile vieții și cu siguranță că vrei să îl decorezi exact așa cum ai visat întotdeauna....

Pandemia Covid-19 și tehnologia schimbă peisajul serviciilor de asigurări – 3 beneficii pentru șoferi

Tehnologia schimbă tot mai mult modul în care interacționăm, comunicarea prin intermediul unui ecran devenind astăzi norma. Pentru generațiile de copii care...

Vrei să te bucuri de un aer mai curat în propria locuință? Iată ce trebuie să faci!

Cu siguranță știi deja că este extrem de important ca aerul din casă să fie cât mai curat și mai ușor de...

Recent Comments

Adrian Negrila on EXPONATUL LUNII IULIE LA MCDR
Gaina Constantin on EXPONATUL LUNII IULIE LA MCDR
ce e prostia Regiunea Timis-Hateg? on Regiunea Vest? Poate Timiș-Hațeg
anonimul on Mircea-Molot
un cetatean responsabil on Controale sanitare în şcoli
un cetatean responsabil on Mostră de necivilizație la Banpotoc

Comentarii

comentarii

%d blogeri au apreciat: