Acasă Muzeul Virtual-Exponatul Lunii Cununa de lauri a lui Aurel Vlaicu

Cununa de lauri a lui Aurel Vlaicu

În galeria marilor personalităţi ale ştiinţei şi tehnicii româneşti care au contribuit la progresul ştiinţei universale, un loc de frunte îl ocupă marele inventator şi aviator Aurel Vlaicu. Este o mândrie pentru noi ca el să se fi născut în judeţul Hunedoara.

Încă de pe băncile liceului a demonstrat înclinaţii deosebite spre tehnică, ceea ce l-a determinat să se orienteze spre o facultate cu acest profil. Ajuns inginer s-a dedicat cu pasiune studierii problemelor zborului.

Pionier al aviaţiei, Vlaicu a proiectat şi construit unui din primele planoare româneşti, intitulat „Aurel Vlaicu-1909”, urmat de alte două tipuri de avioane monoplane: „A. Vlaicu nr. I” (1910) şi „A. Vlaicu nr. II” (1911).

Faima şi gloria internaţională a lui Vlaicu au fost câştigate pe deplin la Congresul internaţional de la Aspen, aerodromul oraşului Viena, unde a participat  cu avionul „A. Vlaicu nr. II”.

Acest concurs – desfăşurat între 23-30 iunie 1912 – a prilejuit o răsunătoare consacrare internaţională, atât a constructorului, cât şi a pilotului Aurel Vlaicu. Acolo, în faţa multor specialişti în problema construcţiilor aviatice şi a unor aviatori de seamă, cunoscuţi prin talentele şi succesele obţinute, avionul lui Vlaicu s-a dovedit a fi cel mai original şi ingenios aparat, iar măiestria zburătorului român a depăşit chiar pe acea a unor vestiţi aviatori ai timpului. La acest concurs au luat parte 43 de piloţi, Aurel Vlaicu clasându-se pe primul loc la aruncarea proiectilului la ţintă şi, pe locul II, la aterizarea la punct fix.

De la Aspen, Vlaicu s-a înapoiat triumfător în ţară. Cu „Vlaicu II” a efectuat mai multe zboruri demonstrative în următoarele localităţi din ţară: Arad (iulie), Lugoj (iulie), Orăştie (august), Alba-Iulia (august), Târgu-Mureş (septembrie).

La Lugoj, Societatea Femeilor Române din localitate, în semn de recunoştinţă pentru succesele sale interne dar mai ales pentru cele obţinute în străinătate, i-au dăruit o coroană de lauri, ce a fost lucrată la un atelier din acest orăşel bănăţean. Din păcate autorul a rămas necunoscut. Confecţionată din aliaj modern, aceasta are următoarele dimenciuni: lungime 35 cm; înălţime: 37 cm. Pe un cadru metalic sunt prinse frunze de laur obţinute prin tehnica ştanţării. Pe cunună a fost gravată următoarea inscripţie: „Lui A. Vlaivu, Cuceritorul Vezduhului, Femeile române din Lugoj, 21 VII 1912”.

Alături de coroana de lauri, Muzeul Civilizaţiei Dacice şi Romane Deva este păstrătorul a mai multor obiecte personale ce au aparţinut lui Aurel Vlaicu. Unele sunt expuse în clădirea ridicată în anul 1982, lângă casa natală din satul ce-i poartă numele. Altele, cum este coroana, sunt păstrate în depozitele Muzeului din Deva.

Instituţia noastră aduce mulţumiri urmaşilor marelui inventator pentru că au considerat Muzeul devean locul cel mai bun de păstrare a unor obiecte de o asemenea însemnătate. Muzeul, prin funcţiile sale, are capacitatea de a pune aceste exponate la dispoziţia publicului. Iniţiativa noastră „Exponatul lunii” susţine cele afirmate.

Comentarii

comentarii

Spune-ti si tu parerea. Opinia ta e importanta.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

- Advertisment -

Most Popular

Pariurile sportive – fenomen de masă și veritabilă industrie accesorie sportului

Sportul continuă să suscite un interes major pentru foarte mulți oameni, atât ca formă de divertisment, prin urmărirea evenimentelor preferate, cât și...

TOP 5 trucuri prin care îți poți îmbunătăți procesul de producție

Procesele de producție simplificate sunt vitale pentru succesul companiilor producătoare. Cu toate acestea, există încă mult spațiu de îmbunătățire în cadrul multor...

Află topul celor 4 calități care îți garantează succesul în viață

Succesul în viață presupune, pe scurt, să te simți împlinită cu situația pe care o ai, independența financiară fiind unul dintre principalele...

Cadourile devin plictisitoare? Iată 4 idei de cadouri de care soțul tău chiar se va bucura

Adesea, atunci când vine vorba de cadouri, este destul de simplu să alegi cadouri pentru femei, dar opțiunile sunt limitate în ceea...

Recent Comments

Adrian Negrila on EXPONATUL LUNII IULIE LA MCDR
Gaina Constantin on EXPONATUL LUNII IULIE LA MCDR
ce e prostia Regiunea Timis-Hateg? on Regiunea Vest? Poate Timiș-Hațeg
anonimul on Mircea-Molot
un cetatean responsabil on Controale sanitare în şcoli
un cetatean responsabil on Mostră de necivilizație la Banpotoc

Comentarii

comentarii

%d blogeri au apreciat: