Acasă Muzeul Virtual-Exponatul Lunii EXPONATUL LUNII IULIE LA MCDR

EXPONATUL LUNII IULIE LA MCDR

O tipăritură rară despre monumente hunedorene

Exponatul lunii la MCDR Deva este o carte de secol XVIII, cu referire la zona judeţului Hunedoara, carte ce ne duce într-o călătorie fascinantă atât prin subiectul pe care îl abordează, cât şi prin aspectul grafic deosebit.

Ne referim la volumul Die Alterthümer Daciens in dem heutingen Siebenbürgen. Aus den Zeiten, als dieses schöne Land die Römer regierten … (Antichităţile Daciei în Transilvania de azi. Din timpurile când această ţară era stăpânită de romani…), al baronului Sylvester Friederich von Hohenhausen (1735-1814), ofiţer în armata austriacă, scris în perioada în care a activat în regimentele de graniţă din Transilvania (1765-1767).

Lucrarea a fost tipărită la Viena câţiva ani mai târziu, în anul 1775, sub înaltul patronaj al împărătesei Maria Theresia şi avea menirea de a glorifica vizita, din anul 1773, în Marele Principat al Transilvaniei a coregentului Iosif al II-lea (1765-1790).

Militar de profesie, Hohenhausen era pasionat de istorie şi arheologie, fiind un autodidact. Dominat de un idealism istoric şi monarhic, el era fascinat de ideea continuităţii imperiale romane prin Monarhia Austriacă. Mai mult, în dedicaţia pe care autorul o adresează împărătesei Maria Theresia, considera că acesteia îi revine îndatorirea de a proteja monumentele şi vestigiile  romane de la Sarmizegetusa şi din întreaga Transilvanie, atât în calitatea pe care o avea de împărăteasă şi stăpână asupra acestei provincii (care constituia cea mai frumoasă achiziţie făcută de Imperiul Roman de Naţiune germană), cât şi pentru faptul de a fi mama celui de-al doilea Traian, cum era considerat Iosif al II-lea.

Cartea are o importanţă aparte pentru zona hunedoreană, dar nu numai, prin faptul că autorul face ample referiri la monumente din Ţara Haţegului precum Ulpia Traiana Sarmizegetusa ori vechile biserici româneşti de la Densuş, Ostrovul Mare, Strei, Sânpetru, Râu de Mori, referiri care aduc la cunoştinţa publicului cititor existenţa acestor monumente.

Un spaţiu larg îi este destinat bisericii de la Densuş, despre care Hohenhausen susţine că, iniţial, fusese un monument funerar roman ridicat în primul deceniu al celui de-al doilea secol creştin, îndată după cucerirea Daciei de către romani, transformat apoi în lăcaş de cult creştin, după părăsirea Daciei de către autorităţile romane în 271-275. În numeroase desene, planuri, schiţe, baronul Hohenhausen analizează arhitectura bisericii, descrie elemente decorative, traduce inscripţii, oferind o imagine cuprinzătoare, pentru acea vreme, asupra monumentului.

Biblioteca documentară a MCDR Deva deţine două exemplare din acest titlu. Unul dintre acestea poate fi văzut în expoziţia aflată la parterul Magnei Curia, cel de-al doilea aflîndu-se în depozitul bibliotecii.

Exemplarul expus poartă însemnele proprietarilor anteriori ai cărţii, putându-se observa drumul parcurs de carte până a ajuns în biblioteca muzeului. Astfel, pe foaia de titlu se află o stampilă rotundă având in interior iniţialele PL, precum şi o ştampilă cu textul: A DÉVAI M. KIR. ALLAMI FŐREÁLISKOLA TANÁRI KÖNYVTÁRA (Biblioteca profesorală a Liceului Real Maghiar Deva).

Ambele exemplare au intrat în colecţiile bibliotecii în perioada în care, la fel ca muzeul devean, biblioteca era parte a Societăţii de Istorie şi Arheologie a Comitatului Hunedoara (1880-1918) în cadrul căreia a funcţionat.

Volumul deţine calităţi grafice speciale : pe parcursul celor 148 de pagini tipărite cu cerneală roşie şi neagră sunt prezente numeroase gravuri în metal care ilustrează monumentele descrise iar pe pagina de titlu se află un chenar format din mici medalioane, având central o vinietă reprezentând vulturul bicefal imperial, cu deviza latină : Sub umbra alarum („sub umbra aripilor”).

Text şi Foto: Georgeta Deju

Comentarii

comentarii

3 COMENTARII

Spune-ti si tu parerea. Opinia ta e importanta.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

- Advertisment -

Most Popular

5 lucruri pe care NU le știai despre WINDSURFING, cel mai spectaculos sport estival

Mulți dintre cei care au încercat windsurfing-ul au declarat că acesta aduce senzații de neuitat și că adrenalina pe care o oferă...

Cât trebuie, de fapt, să stea un laptop la încărcat? Care sunt recomandările experților?

După ce ai achiziționat un laptop sau o baterie nouă pentru cel vechi, specialiștii recomandă încărcarea pentru cel puțin 24 de ore....

Ești o persoană rușinoasă? Iată CUM treci peste timiditate și prejudecăți!

Deși persoanele timide tind să nu creeze mai niciodată probleme sau neplăceri celor din jur, multe dintre ele și-ar dori să scape...

Sfaturi utile pentru femei – 4 mici investiții pentru a te simți bine în pielea ta!

De multe ori, doamnele și domnișoarele simt nevoia de noi achiziții care să contribuie major la crearea unui sentiment plăcut. Încrederea în...

Recent Comments

Adrian Negrila on EXPONATUL LUNII IULIE LA MCDR
Gaina Constantin on EXPONATUL LUNII IULIE LA MCDR
ce e prostia Regiunea Timis-Hateg? on Regiunea Vest? Poate Timiș-Hațeg
anonimul on Mircea-Molot
un cetatean responsabil on Controale sanitare în şcoli
un cetatean responsabil on Mostră de necivilizație la Banpotoc

Comentarii

comentarii

%d blogeri au apreciat: