AcasăAGRICULTURA & AGRIBUSINESSExportul de ovine se va relua

Exportul de ovine se va relua

Anul 2002 şi cei care au urmat au fost extrem de dificili pentru crescatorii de ovine,deoarece Turcia,principala piaţă pentru exporturile oierilor români a interzis această activitate.Rezultatul acestei măsuri a devenit previzibil.În dreptul bilanţului la capitolul carne de ovine şi produse valorificate au apărut cifre negative,iar crescătorii au găsit cu greu  alte pieţe de desfacere la un preţ mulţumitor, care să acopere măcar cheltuielile.

Problema a fost creată de prezenţa în efectivele de ovine  a unei boli neuroinfecţioase în anumite zone din România. Drept urmare era nevoie de demersuri către Organizaţia Mondială pentru Sănătatea Animalelor (OIE) pentru ca aceasta să confirme absenţa acestei boli, fapt ce ar debloca exportul de ovine.Iată că, recent, Agenţia Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentară(ANSVSA) a primit  o evaluare pozitivă din partea organizaţiei mondiale (OIE), ceea ce confirmă faptul că reglementările naţionale sunt în deplină conformitate  cu standardele internaţionale ale OIE.

 A fost o perioadă foarte grea pentru noi deoarece în absenţa exporturilor în Turcia piaţa nu a mai acoperit oferta de ovine pentru export.În plus preţul a scăzut foarte mult,de la 10-11 lei pe kilogram,până la 6-7 lei ”  a precizat pentru stiridinvest.ro Pavel Iovăneasă, preşedinte la Asociaţia Zonală a Crescătorilor de Ovine ”Retezatul”.

Pentru reglementarea pieţei în relaţia cu Turcia,  ANSVSA a  început demersurile oficiale către ambasada Republicii Turcia în România, către Ambasada României în Turcia şi serviciile veterinare turceşti astfel ca cel târziu până la data de 15 noiembrie 2013 să poată fi reluate   exporturile de ovine şi produse de la acestea.

 “Noi am militat pentru reluarea exporturilor spre Turcia încă din primăvară.Din păcate exportul pentru acea perioadă a funcţionat doar câteva zile.Federaţia Oierilor  de Munte din Romania,din care facem şi noi parte a făcut demersuri repetate pentru reluarea exporturilor pe această piaţă.Pentru noi,crescătorii de ovine valorificarea la export ar reprezenta un mare avantaj.Am mai avut promisiunea că exportul se va relua în octombrie.Iată acum ni se anunţă data de 15 noiembrie. Să vedem concretizată această procedură,măcar la acest ultim termen ”   a mai precizat Pavel Iovăneasă

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

Adrian Negrila pe EXPONATUL LUNII IULIE LA MCDR
Gaina Constantin pe EXPONATUL LUNII IULIE LA MCDR
ce e prostia Regiunea Timis-Hateg? pe Regiunea Vest? Poate Timiș-Hațeg
anonimul pe Mircea-Molot
un cetatean responsabil pe Controale sanitare în şcoli
un cetatean responsabil pe Mostră de necivilizație la Banpotoc