Acasă cetatea fagaras Expoziția „Făgărașul în imagini de epocă”, la Muzeul Țării Făgărașului

Expoziția „Făgărașul în imagini de epocă”, la Muzeul Țării Făgărașului

[ad_1]

Muzeul Țării Făgărașului „Valer Literat” inaugurează expoziția „Făgărașul în imagini de epocă”, în ziua aniversării a 730 de ani de la prima atestare documentară a localității. Începând din 11 martie, vizitatorii Cetății Făgăraș se vor putea întoarce în timp datorită zecilor de fotografii realizate de-a lungul vremii, a anunțat Primăria municipiului.

Deși din punctul de vedere arheologic urmele istoriei Făgărașului se apropie de cinci milenii, totuși prima atestare documentară certă datează abia din 11 martie 1291. Peste un secol, la 1393, episcopul catolic Gobellinus numea Făgărașul ca fiind „marele oraș românesc”, iar într-un act emis aici de regele maghiar Sigismund, în 1397, califica așezarea drept „Villa Fogaras”. La scurt timp, însă, Făgărașul era indicat ca „oppidum” (târg), statut pe care îl va avea și în secolele următoare, până în anul 1863, când va fi declarat oficial oraș.

Cu toate că a jucat un rol important în istoria Transilvaniei medievale, în mare măsură datorat puternicei sale cetăți, Făgărașul n-a cunoscut dezvoltarea la care au ajuns multe alte așezări citadine. Totuși, s-a înregistrat o evoluție specială a sa, marcată de o organizare internă aparte. În toată această perioadă, dar și mai târziu, călătorii străini care au poposit aici l-au perceput cel mai adesea ca o așezare importantă: „un oraș mare dar împrăștiat” (1702), „un oraș mare” (1738), „vrednic de luat în seamă, arată destul de frumos” (1828), „localitatea este foarte întinsă” (1838).

Cert este că după mijlocul secolului al XIX-lea, până la instaurarea regimului comunist, cosmopolitul Făgăraș devenea o așezare care s-a dezvoltat relativ încet, dar sigur, atât din punct de vedere edilitar, economic, educațional, cultural, cât și demografic. Au fost ridicate în această perioadă o serie întreagă de edificii publice și particulare care au definit micul oraș: au fost amenajate parcuri, s-au pietruit străzile, a fost introdus iluminatul, telefonia etc.

Totul s-a curmat după 1947, când regimul comunist a considerat că Făgărașul trebuie supus cu forța, în urma uneia dintre cele mai puternice rezistențe anticomuniste din țară, distrugând proprietatea particulară și industrializând orașul cu scopul eterogenizării populației sale. Așa-zisa sistematizare și urbanizare nu a făcut altceva decât să desfigureze aspectul patriarhal al vechiului oraș, prin demolarea a sute de case, în locul acestora apărând o serie întreagă de blocuri inestetice.

Expoziția „Făgărașul în imagini de epocă” poate fi vizitată pe parcursul întregului an. Muzeul Țării Făgărașului funcționează de la 1 martie conform programului de vară:

Marți – Vineri: 8.00 – 18.00 (ultima intrare la ora 17.00)

Sâmbătă – Duminică 10.00 – 18.00 (ultima intrare la ora 17.00)

Luni – Închis

Susține platforma noastră de jurnalism independent printr-o donație:

PATREON

Sau fă o donație direct în contul nostru bancar:
RO16BTRLRONCRT0517131201 – Banca Transilvania>[ad_2]

Source link

Comentarii

comentarii

Spune-ti si tu parerea. Opinia ta e importanta.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

- Advertisment -

Most Popular

Top 4 meserii potrivite pentru femeile prezentabile

Joburile pentru femei pot fi impartite in mai multe categorii. Astfel, exista cateva meserii care sunt ideale pentru femeile prezentabile, cu un...

Cum poți arăta fabulos toamna. 3 trucuri pe care le folosesc specialiștii pentru ținute senzaționale

Toamna a venit, iar temperaturile de vară au fost înlocuite cu unele mult mai scăzute, puloverele, jachetele sau pardesiile făcându-și loc rapid...

Vrei să-ți pregătești mașina pentru iarnă? Iată 6 lucruri pe care trebuie neapărat să le faci înainte de prima ninsoare

Să petreci timp asigurându-te că mașina ta este pregătită pentru iarnă nu numai că te poate ajuta să previi o avarie sau...

Vrei să îți menții angajații fericiți și motivați? Află cum să organizezi un teambuilding de succes!

Dacă și tu ești antreprenor, atunci probabil că știi deja cât de importantă este echipa pe care ți-o formezi și care va...

Recent Comments

Adrian Negrila on EXPONATUL LUNII IULIE LA MCDR
Gaina Constantin on EXPONATUL LUNII IULIE LA MCDR
ce e prostia Regiunea Timis-Hateg? on Regiunea Vest? Poate Timiș-Hațeg
anonimul on Mircea-Molot
un cetatean responsabil on Controale sanitare în şcoli
un cetatean responsabil on Mostră de necivilizație la Banpotoc

Comentarii

comentarii

%d blogeri au apreciat: