Acasă CULTURĂ, ARTĂ & MEDIA Expoziție de carte românească veche la Uzdin, Serbia

Expoziție de carte românească veche la Uzdin, Serbia

La Biblioteca “Petru Mezin” din Uzdin, Serbia, a avut loc, sâmbătă, deschiderea unei expoziții de carte românească donată de familia cărturarului Gheorghe Lifa (1929-2006).

Directorul respectivului așezământ cultural, în inventarul căruia se află peste 10.000 de volume, Vasile Barbu, a declarat pentru AGERPRES că familia ilustrului profesor, scriitor și animator al vieții culturale din Voivodina, Serbia, a donat peste 2.000 titluri de carte românească veche, o parte dintre acestea, cele referitoare la istoria și spiritualitatea românească din acest spațiu, fiind expuse pentru prima oară.

“Sunt cărți vechi, rare, deținute de marele nostru înaintaș, de la a cărui trecere în eternitate se împlinesc zece ani. Am organizat această expoziție pentru a insufla tinerilor dragostea pentru slova românească și pentru istoria neamului românesc. Ele au fost procurate de profesorul Lifa de la marii scriitori români, de la colecționari și librari din România. Multe poartă autograful autorilor lor”, a spus Barbu.

El a mai arătat că alături de unitățile bibliofile se află și documente vechi ,”care atestă originea română a locuitorilor din cele 39 de localități cu populație majoritar românească din Banatul Sârbesc”, precum și “obiecte și materiale didactice vechi care, într-un fel, punctează în timp evoluția învățământului românesc din Serbia”.

La eveniment au participat zeci de foști elevi ai profesorului de limba română Gheorghe Lifa, oameni de cultură și lideri ai unor ONG-uri culturale din Panciova, Uzdin și Vîrșeț.

Printre aceștia s-a aflat și profesorul Sorin Lifa din Subotița, fiul celui comemorat, el explicând cu prilejul vernisajului expoziției de carte românească, că “a făcut gestul respectiv în memoria unui om drag care toată viața și-a dedicat-o apărării limbii române și a valorilor culturale românești”.

“Cred că prin contribuția adusă îmbogățirii fondului de carte al Bibliotecii ‘Petru Mezin’ am participat la renașterea culturală a minorității naționale românești”, a adăugat Sorin Lifa.

Comentarii

comentarii

Spune-ti si tu parerea. Opinia ta e importanta.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

- Advertisment -

Most Popular

3 moduri inedite prin care îți poți reduce stresul prin cumpărături inteligente

Probabil știi deja că atunci când ești stresată preferi să faci o sesiune de cumpărături fie, online, fie vizitând magazinele unui centru...

Este grădina ta pregătită pentru temperaturi scăzute? Iată 4 lucruri pe care să le faci iarna

Din momentul în care iarna își intră în drepturi și temperaturile foarte scăzute sunt prezente din ce în ce mai des, grădina...

Îți plac sporturile de iarnă? Află cum poți să nu te expui riscurilor accidentelor pe pârtie!

Sporturile de iarnă reprezintă unele dintre cele mai plăcute activități din sezonul rece, iar un cer albastru, soarele și cele mai bune...

3 industrii care au prosperat pe timpul pandemiei

Pandemia cauzata de noul coronavirus SARS-CoV-2 a afectat economiile tuturor tarilor din intreaga lume. Multe industrii au avut de suferit, iar numarul...

Recent Comments

Adrian Negrila on EXPONATUL LUNII IULIE LA MCDR
Gaina Constantin on EXPONATUL LUNII IULIE LA MCDR
ce e prostia Regiunea Timis-Hateg? on Regiunea Vest? Poate Timiș-Hațeg
anonimul on Mircea-Molot
un cetatean responsabil on Controale sanitare în şcoli
un cetatean responsabil on Mostră de necivilizație la Banpotoc

Comentarii

comentarii

%d blogeri au apreciat: