Acasă CULTURĂ, ARTĂ & MEDIA Expoziție de carte românească veche la Uzdin, Serbia

Expoziție de carte românească veche la Uzdin, Serbia

La Biblioteca “Petru Mezin” din Uzdin, Serbia, a avut loc, sâmbătă, deschiderea unei expoziții de carte românească donată de familia cărturarului Gheorghe Lifa (1929-2006).

Directorul respectivului așezământ cultural, în inventarul căruia se află peste 10.000 de volume, Vasile Barbu, a declarat pentru AGERPRES că familia ilustrului profesor, scriitor și animator al vieții culturale din Voivodina, Serbia, a donat peste 2.000 titluri de carte românească veche, o parte dintre acestea, cele referitoare la istoria și spiritualitatea românească din acest spațiu, fiind expuse pentru prima oară.

“Sunt cărți vechi, rare, deținute de marele nostru înaintaș, de la a cărui trecere în eternitate se împlinesc zece ani. Am organizat această expoziție pentru a insufla tinerilor dragostea pentru slova românească și pentru istoria neamului românesc. Ele au fost procurate de profesorul Lifa de la marii scriitori români, de la colecționari și librari din România. Multe poartă autograful autorilor lor”, a spus Barbu.

El a mai arătat că alături de unitățile bibliofile se află și documente vechi ,”care atestă originea română a locuitorilor din cele 39 de localități cu populație majoritar românească din Banatul Sârbesc”, precum și “obiecte și materiale didactice vechi care, într-un fel, punctează în timp evoluția învățământului românesc din Serbia”.

La eveniment au participat zeci de foști elevi ai profesorului de limba română Gheorghe Lifa, oameni de cultură și lideri ai unor ONG-uri culturale din Panciova, Uzdin și Vîrșeț.

Printre aceștia s-a aflat și profesorul Sorin Lifa din Subotița, fiul celui comemorat, el explicând cu prilejul vernisajului expoziției de carte românească, că “a făcut gestul respectiv în memoria unui om drag care toată viața și-a dedicat-o apărării limbii române și a valorilor culturale românești”.

“Cred că prin contribuția adusă îmbogățirii fondului de carte al Bibliotecii ‘Petru Mezin’ am participat la renașterea culturală a minorității naționale românești”, a adăugat Sorin Lifa.

Comentarii

comentarii

Spune-ti si tu parerea. Opinia ta e importanta.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

- Advertisment -

Most Popular

Cum să alegi cadouri practice, dar în același timp speciale pentru bărbați?

Cu siguranță, ai fost cel puțin o dată în impas în alegerea unui cadou potrivit pentru un bărbat. Și pe bună dreptate,...

Trei elemente care nu trebuie să lipsească atunci când îți amenajezi noua ta baie

Noul tău apartament reprezintă una dintre bucuriile vieții și cu siguranță că vrei să îl decorezi exact așa cum ai visat întotdeauna....

Pandemia Covid-19 și tehnologia schimbă peisajul serviciilor de asigurări – 3 beneficii pentru șoferi

Tehnologia schimbă tot mai mult modul în care interacționăm, comunicarea prin intermediul unui ecran devenind astăzi norma. Pentru generațiile de copii care...

Vrei să te bucuri de un aer mai curat în propria locuință? Iată ce trebuie să faci!

Cu siguranță știi deja că este extrem de important ca aerul din casă să fie cât mai curat și mai ușor de...

Recent Comments

Adrian Negrila on EXPONATUL LUNII IULIE LA MCDR
Gaina Constantin on EXPONATUL LUNII IULIE LA MCDR
ce e prostia Regiunea Timis-Hateg? on Regiunea Vest? Poate Timiș-Hațeg
anonimul on Mircea-Molot
un cetatean responsabil on Controale sanitare în şcoli
un cetatean responsabil on Mostră de necivilizație la Banpotoc

Comentarii

comentarii

%d blogeri au apreciat: