Acasă CULTURĂ, ARTĂ & MEDIA Expoziție de carte românească veche la Uzdin, Serbia

Expoziție de carte românească veche la Uzdin, Serbia

La Biblioteca “Petru Mezin” din Uzdin, Serbia, a avut loc, sâmbătă, deschiderea unei expoziții de carte românească donată de familia cărturarului Gheorghe Lifa (1929-2006).

Directorul respectivului așezământ cultural, în inventarul căruia se află peste 10.000 de volume, Vasile Barbu, a declarat pentru AGERPRES că familia ilustrului profesor, scriitor și animator al vieții culturale din Voivodina, Serbia, a donat peste 2.000 titluri de carte românească veche, o parte dintre acestea, cele referitoare la istoria și spiritualitatea românească din acest spațiu, fiind expuse pentru prima oară.

“Sunt cărți vechi, rare, deținute de marele nostru înaintaș, de la a cărui trecere în eternitate se împlinesc zece ani. Am organizat această expoziție pentru a insufla tinerilor dragostea pentru slova românească și pentru istoria neamului românesc. Ele au fost procurate de profesorul Lifa de la marii scriitori români, de la colecționari și librari din România. Multe poartă autograful autorilor lor”, a spus Barbu.

El a mai arătat că alături de unitățile bibliofile se află și documente vechi ,”care atestă originea română a locuitorilor din cele 39 de localități cu populație majoritar românească din Banatul Sârbesc”, precum și “obiecte și materiale didactice vechi care, într-un fel, punctează în timp evoluția învățământului românesc din Serbia”.

La eveniment au participat zeci de foști elevi ai profesorului de limba română Gheorghe Lifa, oameni de cultură și lideri ai unor ONG-uri culturale din Panciova, Uzdin și Vîrșeț.

Printre aceștia s-a aflat și profesorul Sorin Lifa din Subotița, fiul celui comemorat, el explicând cu prilejul vernisajului expoziției de carte românească, că “a făcut gestul respectiv în memoria unui om drag care toată viața și-a dedicat-o apărării limbii române și a valorilor culturale românești”.

“Cred că prin contribuția adusă îmbogățirii fondului de carte al Bibliotecii ‘Petru Mezin’ am participat la renașterea culturală a minorității naționale românești”, a adăugat Sorin Lifa.

Comentarii

comentarii

Spune-ti si tu parerea. Opinia ta e importanta.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

- Advertisment -

Most Popular

Vrei să crești un copil inteligent? Investește în jucăriile potrivite!

Tot mai mulți părinți se mândresc cu nivelul de inteligență al copiilor lor și o pun pe seama moștenirii genetice sau a...

TOPul cautarilor globale în Google în 2019 – Cum arată lumea prin filtrul motorului de căutare?

Liderul in domeniul motoarelor de cautare, Google, a facut publice cele mai cautate expresii, cuvinte si subiecte din anul 2019. Datele au...

Tu ce faci de Revelion? Top 3 destinații inedite pentru a trece în 2020!

Luna Decembrie este rezervată sărbătorilor în familie și vacanțelor. Potrivit hotelierilor, unele pensiuni din zonele montane au camerele ocupate complet pâna la...

CUM să îți surprinzi iubitul workaholic cu 3 idei de cadouri inspirate

Atunci când ai un iubit care prețuiește munca mai mult decât pe el, poate fi destul de dificil să îl surprinzi chiar...

Recent Comments

Adrian Negrila on EXPONATUL LUNII IULIE LA MCDR
Gaina Constantin on EXPONATUL LUNII IULIE LA MCDR
ce e prostia Regiunea Timis-Hateg? on Regiunea Vest? Poate Timiș-Hațeg
anonimul on Mircea-Molot
un cetatean responsabil on Controale sanitare în şcoli
un cetatean responsabil on Mostră de necivilizație la Banpotoc

Comentarii

comentarii

%d blogeri au apreciat: