Acasă STIRI CLUJ Expoziţie de pictură deschisă într-un spaţiu industrial la Cluj

Expoziţie de pictură deschisă într-un spaţiu industrial la Cluj

O expoziţie de pictură a fost deschisă de artişti de la Universitatea de Artă din Cluj (UAD), împreună cu reprezentanţi ai Institutului Francez, într-un spaţiu industrial, hala urmând să fie folosită în lunile următoare şi ca atelier de lucru pentru studenţi.

Evenimentul, care a avut loc miercuri seară, a fost gândit pentru a crea contextul potrivit pentru o întâlnire, aceea dintre arta şi industrie, care are de obicei mai puţine ocazii de a se produce.

În plus, spaţiul generos oferit de halele de producţie industrială aproape că nu au egal, în condiţiile în care în Cluj nu există atât de multe spaţii expoziţionale în care să poată fi expuse lucrări de mari dimensiuni.

Consulul onorific al Franţei în Cluj-Napoca, Pascal Fesneau, care a sprijinit organizarea acestui eveniment, a explicat că expoziţia, aşa cum a şi fost numită, “Arta se invită în industrie”, are rolul de a aduce în acelaşi spaţiu arta şi industria, precum şi pe oamenii care le reprezintă.

“Pentru urările de la mulţi ani pe care le facem în fiecare an ne-am gândit să cucerim un atelier, neocupat deocamdată, pentru a pătrunde în acest spaţiu cu obiecte de artă, cu picturi. De aici şi titlul ‘Arta se invită în industrie’, să nu uităm că industria este creaţie, este creativitate. Noi vrem să arătăm o altă imagine a industriei decât cea care poate a rămas în mintea populaţiei româneşti. Acum, industria înseamnă inovaţie, inginerie, robotizare, legătura cu această economie virtuală care a dezvoltat foarte mult Clujul. Dar nu avem nevoie doar de aplicaţii, ci şi de roboţi şi maşini şi acestea câteodată se fac la Cluj şi românii nu ştiu că au creativitate şi inventivitate. Am vrut să intersectăm talentele artistice ale pictorilor din Cluj, care sunt foarte cunoscuţi, şi ale inginerilor noştri din domeniul industrial”, a spus Pascal Fesneau.

În expoziţia “Arta se invită în industrie” sunt expuse peste 20 de lucrări, dintre care unele de dimensiuni foarte mari, create de profesori şi studenţi ai UAD.

“Acest tip de expoziţii este obişnuit deja în lume, pentru că multe spaţii industriale au fost dezafectate şi, de data aceasta, au procedat ca în ţările dezvoltate. Există o colaborare reciproc avantajoasă pentru ambele părţi, noi avem libertatea de a lucra într-unul dintre spaţii pentru o perioadă de timp, dar şi invers poate să fie un avantaj, pentru că în contemporaneitate pregătirea inginerilor se bazează foarte mult şi pe materii care se află în curricula de artă. În pregătirea inginerilor de vârf se pune astăzi accent pe creativitate”, a explicat profesorul Ioan Sbârciu de la UAD.

Evenimentul a fost organizat de Clubul Francofon de Afaceri din Cluj, expoziţia urmând să fie deschisă până în 4 februarie. Spaţiul va fi în continuare folosit şi pentru alte expoziţii. Sunt expuse lucrări semnate de Ioan Sbârciu, Kudor Duka Istvan, Georgeta-Olimpia Bera, Cristian Lăpuşan, Gagyi Botond, Mihai Guleş, Raluca Iancău, Oana Năstăsache, Cristian Avram, Emma Păvăloaie, Alina Lelijak, Ionela Blaj, Leonardo Silaghi, Marius Fodor.

Sursa: Agerpres

Comentarii

comentarii

Spune-ti si tu parerea. Opinia ta e importanta.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

- Advertisment -

Most Popular

Iată 3 piese vestimentare care NU trebuie să lipsească din garderoba niciunui bărbat toamna aceasta!

Odată cu venirea sezonului rece, este și momentul să-ți reînnoiești garderoba. Există câteva piese esențiale, de care nu te poți lipsi toamna....

Știai de ce ai nevoie pentru a naviga pe ambarcațiuni cu vele sau motor?

Navigația a însoțit umanitatea încă de la începuturile ei timide. Omul a fost fascinat, uneori, nevoit, alteori, curios, să străbată întinderile de...

Află când și cum să alegi primul telefon al copilului tău!

După o anumită vârstă, cei mai mulți dintre copii își doresc propriul telefon mobil și încep să își copleșească părinții cu rugăminți...

Top 5 sfaturi de fashion de la femeile din Vest

Fiecare femeie în parte are stilul propriu și unic de a se îmbrăca, comporta, gesticula și mânca, de exemplu. Cu toate acestea,...

Recent Comments

Adrian Negrila on EXPONATUL LUNII IULIE LA MCDR
Gaina Constantin on EXPONATUL LUNII IULIE LA MCDR
ce e prostia Regiunea Timis-Hateg? on Regiunea Vest? Poate Timiș-Hațeg
anonimul on Mircea-Molot
un cetatean responsabil on Controale sanitare în şcoli
un cetatean responsabil on Mostră de necivilizație la Banpotoc

Comentarii

comentarii

%d blogeri au apreciat: