Acasă ECONOMIE Fabrica BOSCH de la Simeria NU primește ajutor de stat; investitorii nu...

Fabrica BOSCH de la Simeria NU primește ajutor de stat; investitorii nu au demarat construcția, așteptând acest ajutor financiar

Ministerul Finanţelor Publice a anunţat recent că sprijină mediul privat prin acordarea de ajutor de stat în baza HG nr. 807/2014. Astfel, la începutul săptămânii, au fost semnate încă cinci noi acorduri de finanţare pentru stimularea investiţiilor majore. Printre acestea NU se află însă și investiția BOSCH de peste 110 milioane de euro de la Simeria, din județul Hunedoara.

“Cele 14 acorduri aprobate în acest an sunt o dovadă clară a sprijinului pe care Guvernul României îl acordă investiţiilor cu impact major în economie. Proiectele de mare anvergură vor genera peste 3.200 de locuri de muncă, iar valoarea contribuţiei la bugetul de stat va depăşi 933 de milioane de lei. Le urez succes tuturor investitorilor în implementarea şi finalizarea proiectelor “, a declarat Eugen Teodorovici, ministrul finanţelor publice.

Pentru a facilita accesul la finanţare al unui număr cât mai mare de investitori, MFP a  suplimentat cu peste 1 miliard de lei bugetul schemei de ajutor de stat, în cadrul celei de a doua rectificări bugetare din acest an. Astfel, bugetul total în 2018 alocat schemei de ajutor de stat instituită prin H.G. 807/2014 a depăşit 1,6 miliarde de lei.

Beneficiarii celor cinci noi acorduri de finanţare totalizând aproape 360 de milioane de lei sunt: Automobile DACIA S.A., SWOBODA Sibiu SRL , SOGEFI SUSPENSIONS EASTERN EUROPE S.R.L. de la Oradea, OMNIA EUROPE S.A.  și MARTUR AUTOMOTIVE SEATING AND INTERIORS S.R.L.

Din păcate, printre beneficiarii de finanțare nu se află și investiția de peste 110 milione de euro de la Simeria. 

Grupul german Bosch va demara abia în anul 2019 construcţia noii fabrici de maşini de spălat pe care o va face în Simeria, judeţul Hunedoara, o investiţie de 110 mil. euro, din cauza întârzierilor generate de accesul la ajutorul de stat de care au nevoie germanii.

„BSH (firma prin care se face investiţia) va începe construirea unei fabrici de maşini de spălat în România în 2019. Iniţial, BSH a planificat să înceapă construcţia fabricii, a unui centru de logistică şi a unei clădiri de administraţie în cursul acestui an. Din motive tehnice şi strategice, precum şi din cauza decalării deschiderii schemei de ajutor de stat pentru investiţii, proiectul de construcţie va începe doar în cursul anului viitor“, spunea în luna august Irenne Wagner, director de marketing şi comunicare la BSH Electrocasnice, citată de zf.ro.

Grupul Bosch a anunţat în luna martie că investeşte 110 mil. euro într-o fabrică de maşini de spălat în Simeria, investiţie pentru care ar trebui să acceseze un ajutor de stat. Schema de ajutor de stat menită să sprijine investiţiile cu impact major în economie (807/2014) a rămas însă închisă în 2017 şi niciun leu nu a fost utilizat pentru proiecte de investiţii de acest tip, deşi peste 75% din bugetul total nu a fost cheltuit. Se pare că în 2018 banii au fost împărțiți, BOSCH Simeria nefiind însă pe listă. 

Investiția BOSCH de la Simeria se face pe un teren de 42 de hectare situat la doar doi pași de autostrada A1, de alte două drumuri naționale – DN7 și DN66 – precum și de nodul feroviar de la Simeria Triaj. În viitoarea fabrică de mașini de spălat vor munci peste 700 de oameni. 

Fabrica BOSCH de la Simeria va produce, în doi ani de la demararea producției, peste 1 milion de mașini de spălat anual. După cele din Germania, Spania și Polonia, fabrica de la Simeria este a patra unitate de producție din Europa a grupului german.

Comentarii

comentarii

Spune-ti si tu parerea. Opinia ta e importanta.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

- Advertisment -

Most Popular

3 moduri inedite prin care îți poți reduce stresul prin cumpărături inteligente

Probabil știi deja că atunci când ești stresată preferi să faci o sesiune de cumpărături fie, online, fie vizitând magazinele unui centru...

Este grădina ta pregătită pentru temperaturi scăzute? Iată 4 lucruri pe care să le faci iarna

Din momentul în care iarna își intră în drepturi și temperaturile foarte scăzute sunt prezente din ce în ce mai des, grădina...

Îți plac sporturile de iarnă? Află cum poți să nu te expui riscurilor accidentelor pe pârtie!

Sporturile de iarnă reprezintă unele dintre cele mai plăcute activități din sezonul rece, iar un cer albastru, soarele și cele mai bune...

3 industrii care au prosperat pe timpul pandemiei

Pandemia cauzata de noul coronavirus SARS-CoV-2 a afectat economiile tuturor tarilor din intreaga lume. Multe industrii au avut de suferit, iar numarul...

Recent Comments

Adrian Negrila on EXPONATUL LUNII IULIE LA MCDR
Gaina Constantin on EXPONATUL LUNII IULIE LA MCDR
ce e prostia Regiunea Timis-Hateg? on Regiunea Vest? Poate Timiș-Hațeg
anonimul on Mircea-Molot
un cetatean responsabil on Controale sanitare în şcoli
un cetatean responsabil on Mostră de necivilizație la Banpotoc

Comentarii

comentarii

%d blogeri au apreciat: