Acasă ECONOMIE Fabrica BOSCH de la Simeria NU primește ajutor de stat; investitorii nu...

Fabrica BOSCH de la Simeria NU primește ajutor de stat; investitorii nu au demarat construcția, așteptând acest ajutor financiar

Ministerul Finanţelor Publice a anunţat recent că sprijină mediul privat prin acordarea de ajutor de stat în baza HG nr. 807/2014. Astfel, la începutul săptămânii, au fost semnate încă cinci noi acorduri de finanţare pentru stimularea investiţiilor majore. Printre acestea NU se află însă și investiția BOSCH de peste 110 milioane de euro de la Simeria, din județul Hunedoara.

“Cele 14 acorduri aprobate în acest an sunt o dovadă clară a sprijinului pe care Guvernul României îl acordă investiţiilor cu impact major în economie. Proiectele de mare anvergură vor genera peste 3.200 de locuri de muncă, iar valoarea contribuţiei la bugetul de stat va depăşi 933 de milioane de lei. Le urez succes tuturor investitorilor în implementarea şi finalizarea proiectelor “, a declarat Eugen Teodorovici, ministrul finanţelor publice.

Pentru a facilita accesul la finanţare al unui număr cât mai mare de investitori, MFP a  suplimentat cu peste 1 miliard de lei bugetul schemei de ajutor de stat, în cadrul celei de a doua rectificări bugetare din acest an. Astfel, bugetul total în 2018 alocat schemei de ajutor de stat instituită prin H.G. 807/2014 a depăşit 1,6 miliarde de lei.

Beneficiarii celor cinci noi acorduri de finanţare totalizând aproape 360 de milioane de lei sunt: Automobile DACIA S.A., SWOBODA Sibiu SRL , SOGEFI SUSPENSIONS EASTERN EUROPE S.R.L. de la Oradea, OMNIA EUROPE S.A.  și MARTUR AUTOMOTIVE SEATING AND INTERIORS S.R.L.

Din păcate, printre beneficiarii de finanțare nu se află și investiția de peste 110 milione de euro de la Simeria. 

Grupul german Bosch va demara abia în anul 2019 construcţia noii fabrici de maşini de spălat pe care o va face în Simeria, judeţul Hunedoara, o investiţie de 110 mil. euro, din cauza întârzierilor generate de accesul la ajutorul de stat de care au nevoie germanii.

„BSH (firma prin care se face investiţia) va începe construirea unei fabrici de maşini de spălat în România în 2019. Iniţial, BSH a planificat să înceapă construcţia fabricii, a unui centru de logistică şi a unei clădiri de administraţie în cursul acestui an. Din motive tehnice şi strategice, precum şi din cauza decalării deschiderii schemei de ajutor de stat pentru investiţii, proiectul de construcţie va începe doar în cursul anului viitor“, spunea în luna august Irenne Wagner, director de marketing şi comunicare la BSH Electrocasnice, citată de zf.ro.

Grupul Bosch a anunţat în luna martie că investeşte 110 mil. euro într-o fabrică de maşini de spălat în Simeria, investiţie pentru care ar trebui să acceseze un ajutor de stat. Schema de ajutor de stat menită să sprijine investiţiile cu impact major în economie (807/2014) a rămas însă închisă în 2017 şi niciun leu nu a fost utilizat pentru proiecte de investiţii de acest tip, deşi peste 75% din bugetul total nu a fost cheltuit. Se pare că în 2018 banii au fost împărțiți, BOSCH Simeria nefiind însă pe listă. 

Investiția BOSCH de la Simeria se face pe un teren de 42 de hectare situat la doar doi pași de autostrada A1, de alte două drumuri naționale – DN7 și DN66 – precum și de nodul feroviar de la Simeria Triaj. În viitoarea fabrică de mașini de spălat vor munci peste 700 de oameni. 

Fabrica BOSCH de la Simeria va produce, în doi ani de la demararea producției, peste 1 milion de mașini de spălat anual. După cele din Germania, Spania și Polonia, fabrica de la Simeria este a patra unitate de producție din Europa a grupului german.

Comentarii

comentarii

Spune-ti si tu parerea. Opinia ta e importanta.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

- Advertisment -

Most Popular

Pariurile sportive – fenomen de masă și veritabilă industrie accesorie sportului

Sportul continuă să suscite un interes major pentru foarte mulți oameni, atât ca formă de divertisment, prin urmărirea evenimentelor preferate, cât și...

TOP 5 trucuri prin care îți poți îmbunătăți procesul de producție

Procesele de producție simplificate sunt vitale pentru succesul companiilor producătoare. Cu toate acestea, există încă mult spațiu de îmbunătățire în cadrul multor...

Află topul celor 4 calități care îți garantează succesul în viață

Succesul în viață presupune, pe scurt, să te simți împlinită cu situația pe care o ai, independența financiară fiind unul dintre principalele...

Cadourile devin plictisitoare? Iată 4 idei de cadouri de care soțul tău chiar se va bucura

Adesea, atunci când vine vorba de cadouri, este destul de simplu să alegi cadouri pentru femei, dar opțiunile sunt limitate în ceea...

Recent Comments

Adrian Negrila on EXPONATUL LUNII IULIE LA MCDR
Gaina Constantin on EXPONATUL LUNII IULIE LA MCDR
ce e prostia Regiunea Timis-Hateg? on Regiunea Vest? Poate Timiș-Hațeg
anonimul on Mircea-Molot
un cetatean responsabil on Controale sanitare în şcoli
un cetatean responsabil on Mostră de necivilizație la Banpotoc

Comentarii

comentarii

%d blogeri au apreciat: