Acasă ECONOMIE Fares Orăștie, sau cum să produci cu succes 20 de milioane de...

Fares Orăștie, sau cum să produci cu succes 20 de milioane de cutii de ceai pe an

Fares se află pe primul loc în rândul brandurilor de pe piaţa locală a ceaiurilor, un teren pe care concurează atât cu mărci autohtone dar şi cu branduri ale unor giganţi precum Unilever, scrie Ziarul Financiar. Cu afaceri de 65 de milioane de lei şi o cotă de 28%, Fares este liderul pieţei locale de ceaiuri, un domeniu estimat la circa 90 de milioane de lei în 2017, cu potenţial de a avansa până la 95 de milioane de lei anul acesta.

Brandul Fares şi-a început istoria în 1929 la Orăştie. Bazele mărcii se leagă însă de înfiinţarea primei farmacii din acest oraş hunedorean, sub numele ”La Leul de Aur”, consemnată în anul 1697. 

Două secole mai târziu, la conducerea farmaciei a ajuns farmacistul Andrei Farago. El a fost cel care în 1929 a fondat firma ”Digitalis, Prima Companie Română pentru Cultivarea Plan­te­lor Medicinale Orăştie”, premergă­toare actualei Fares.

Folosindu-se de ma­şini de tocare şi se­lec­tare şi de us­că­toa­re, sub în­dru­ma­rea far­ma­cis­tu­lui Farago, au fost co­mer­cia­li­zate ceaiuri, si­ro­puri şi uleiuri esen­ţiale din plan­te me­dici­na­le. Perioada inter­be­lică a adus primele ex­porturi, prin relaţii comerciale în Europa, dar şi în America de Nord.

În perioada comunistă, firma a fost in­clu­să în structura de stat numită Plafar, iar imediat după căderea regimului co­munist, în 1989, businessul fondat de Andrei Farago s-a desprins din forma de or­ga­nizare impusă de stat, devenind companie privată cu capital in­tegral româ­nesc. Obiectul principal de acti­vi­tate era la acea vreme fabricarea za­hărului, a pro­du­se­lor din cacao, a ciocolatei şi a produselor za­haroase, prelu­cra­rea cea­iului şi a cafelei, fa­bri­carea condi­mentelor, a pre­paratelor alimentare omo­genizate şi a ali­men­telor dietetice, precum şi a altor produse alimentare. 

Din acţionariatul La­bo­ra­toarelor Fares Bio Vital, compania care deţine brandul Fares, fac parte trei antre­pre­nori locali, pachetul majoritar fiind deţinut, potrivit datelor de pe site-ul listafirme.ro, de Silviu Socol (66%). Pe lângă el, din acţiona­riat fac parte şi Angela Sorina Negru (21%) şi Gabriela Adelina Hanciu (13%). În perioada 2011-2015, Fares a investit aproxi­mativ 2,5 milioane de euro în spaţiile de producţie din Orăştie, în utilaje şi logistică.

”Facem investiţii în spaţii de depozitare şi pro­duc­ţie, in­vestiţii în instruirea şi spe­cializarea perso­nalului, ana­lize de calitate. Produsele ajung la consumatorii finali prin reţeaua noastră de distribuţie. Lucrăm direct cu circa 6.000 de farmacii, magazine naturiste, magazine alimentare din comer­ţul tradiţional, precum şi cu lanţurile inter­na­ţionale de hiper şi supermarketuri”, a spus Adelina Hanciu, brand manager la Fares Orăştie, citată de ZF.

Şi astăzi, plantele din care sunt făcute produsele Fares sunt cultivate pe câteva zeci de hectare de lângă Orăştie, locul în care a fost fondat businessul, continuând astfel filiera autohtonă a afacerii. 

Fares a ajuns în 2017 la un număr mediu de 365 de angajaţi, care produc anual peste 20 de milioane de cutii de ceai. Produsele sub brandul Fares, făcute la Orăştie, ajung în mai multe ţări în afară de România, printre care Ungaria, Italia, Spania, Marea Britanie, Malta, Cipru, Grecia, Norvegia sau Belgia.

Sursa: zf.ro

Comentarii

comentarii

Spune-ti si tu parerea. Opinia ta e importanta.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

- Advertisment -

Most Popular

Pariurile sportive – fenomen de masă și veritabilă industrie accesorie sportului

Sportul continuă să suscite un interes major pentru foarte mulți oameni, atât ca formă de divertisment, prin urmărirea evenimentelor preferate, cât și...

TOP 5 trucuri prin care îți poți îmbunătăți procesul de producție

Procesele de producție simplificate sunt vitale pentru succesul companiilor producătoare. Cu toate acestea, există încă mult spațiu de îmbunătățire în cadrul multor...

Află topul celor 4 calități care îți garantează succesul în viață

Succesul în viață presupune, pe scurt, să te simți împlinită cu situația pe care o ai, independența financiară fiind unul dintre principalele...

Cadourile devin plictisitoare? Iată 4 idei de cadouri de care soțul tău chiar se va bucura

Adesea, atunci când vine vorba de cadouri, este destul de simplu să alegi cadouri pentru femei, dar opțiunile sunt limitate în ceea...

Recent Comments

Adrian Negrila on EXPONATUL LUNII IULIE LA MCDR
Gaina Constantin on EXPONATUL LUNII IULIE LA MCDR
ce e prostia Regiunea Timis-Hateg? on Regiunea Vest? Poate Timiș-Hațeg
anonimul on Mircea-Molot
un cetatean responsabil on Controale sanitare în şcoli
un cetatean responsabil on Mostră de necivilizație la Banpotoc

Comentarii

comentarii

%d blogeri au apreciat: