Acasă AGRICULTURA & AGRIBUSINESS Fermierii ale căror culturi au fost afectate de secetă primesc 640 de...

Fermierii ale căror culturi au fost afectate de secetă primesc 640 de milioane de lei

Ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, a declarat că, în urma celor convenite cu premierul și cu ministrul de Finanțe, la rectificarea bugetară de vineri ministerul pe care îl conduce va primi 640 de milioane de lei pentru plata despăgubirilor care vor fi alocate fermierilor ale căror culturi au fost afectate de seceta din această vară.

“Am avut o discuție cu premierul în perspectiva rectificării (bugetare — n.r.) care va avea loc la sfârșitul acestei săptămâni, și cu ministrul de Finanțe și am hotărât suma totală pe care Guvernul, prin Ministerul Agriculturii, o va acorda ca despăgubiri pentru fermierii afectați de secetă.

Ea se ridică la 640 de milioane de lei.

Deci, o sumă destul de mare, care va veni la bugetul Ministerului Agriculturii prin această rectificare și după aceea va fi distribuită către fermieri imediat după momentul în care vom primi cererile și în momentul în care vom avea acceptul Comisiei Europene, scris, vizavi de notificarea pe care o facem”, a afirmat, marți, Daniel Constantin, într-o conferință de presă susținută la Palatul Victoria la finalul ședinței de Guvern.

El a adăugat că, în atare condiții, “cel mai probabil vineri, dacă nu săptămâna viitoare în ședință de Guvern”, va fi aprobată această hotărâre a Executivului.

“Astăzi notificăm Comisia Europeană. De la 1 noiembrie, cel mai probabil, vom primi cereri. Vom anunța imediat ce se va aproba Hotărârea de Guvern. Vom primi cereri din partea fermierilor, urmând ca la începutul sau jumătatea lunii decembrie, imediat ce va veni răspunsul Comisiei Europene, să începem să facem aceste plăți”, a spus ministrul Agriculturii.

Daniel Constantin a precizat că suprafața terenurilor agricole afectate, în diverse stadii, de secetă se ridică la 1,6 milioane de hectare.

“Vorbim aici de cei care au suferit pierderi pe suprafețe mai mari de 30%, deci între 30% și 100%. A nu se înțelege că toată suprafața de 1,6 milioane de hectare a fost afectată în totalitate.

În diverse stadii, această suprafață este afectată. Numărul de beneficiari care va primi aceste despăgubiri este de aproximativ 173.524, după evaluările pe care noi le-am primit de la Direcțiile Agricole și instituțiile care funcționează în subordinea Prefecturilor. Aș vrea să subliniez că 165.000 dintre beneficiari sunt persoane fizice”, a afirmat ministrul Agriculturii.

El a precizat că “valoarea despăgubirilor este diferită, în funcție de stadiul în care a fost afectat fiecare beneficiar”.

“Valoarea maximă pentru cei care au fost afectați 100% diferă, iar la culturile principale, de exemplu la porumb, ea nu poate să depășească 420 de lei la hectar în cazul persoanelor juridice și 210 lei la hectar în cazul persoanelor fizice”, a explicat el.

Constantin a menționat și categoriile de culturi pentru care se vor acorda despăgubirile sub forma unor ajutoare de stat: porumb boabe, floarea-soarelui, soia, cartof, sfeclă de zahăr, legume, plante de nutreț, pășune și fâneață.

“Mi-aș fi dorit să acordăm mult mai ușor, mult mai repede aceste sume. Suntem sub patronajul, și e bine că suntem, al regulamentelor europene, în care trebuie să avem grijă nu numai cum cheltuim, nu numai fondurile europene, dar și fondurile de la bugetul de stat. Orice ajutor pe care îl acordăm oricărui beneficiar trebuie să se conformeze regulilor ajutorului de stat.

Ca atare, aveam varianta prin care puteam să plătim ca și exceptare de la regulamentul european, dar nu se calificau persoanele fizice, ci numai persoanele juridice, sau varianta în care notificam Comisia Europeană pentru instituirea unei scheme de ajutor de stat. Asta facem. Astăzi vom notifica, după ce am centralizat toate datele, după ce ne-am asigurat că avem resursele bugetare, vom notifica Comisia Europeană. Acordul de principiu sigur că îl avem.

Până la urmă sunt fonduri de la bugetul de stat, după care primim cererile și vom plăti aceste despăgubiri. Eu sper să avem capacitatea să plătim aceste fonduri până la sfârșitul anului 2015 pentru că efortul este uriaș. Vă spuneam de peste 170 de mii de cereri care trebuie primite, care trebuie verificate și, după aceea, care trebuie plătite către beneficiari”, a explicat ministrul Agriculturii.

Sursa: Agerpres

Comentarii

comentarii

Spune-ti si tu parerea. Opinia ta e importanta.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

- Advertisment -

Most Popular

Joburi de pandemie: În ce domenii pot lucra tinerele necalificate de până în 25 de ani

Piața muncii este destul de fragilă în aceste momente în care multe firme nu știu ce se va întâmpla cu ele pe...

NU pleca în concediu până nu verifici aceste aspecte! Transformă fiecare vacanță într-o experiență plăcută!

Pentru fiecare român concediul este cea mai așteptată perioadă, mai ales după luni intense de muncă. Chiar dacă nevoia de a pleca...

Știai că poți aduce AVENTURA în viața ta fără să părăsești locuința?

Majoritatea oamenilor vor o viață palpitantă, plină de adrenalină, dar puțini reușesc să-și pună în practică dorințele, din diferite motive. Unele sunt...

Care sunt domeniile din Vest în care sunt indispensabili transpaleții?

În fiecare domeniu există anumite lucruri care sunt indispensabile și fără de care munca nu poate fi întreprinsă. Dacă în medicină ai...

Recent Comments

Adrian Negrila on EXPONATUL LUNII IULIE LA MCDR
Gaina Constantin on EXPONATUL LUNII IULIE LA MCDR
ce e prostia Regiunea Timis-Hateg? on Regiunea Vest? Poate Timiș-Hațeg
anonimul on Mircea-Molot
un cetatean responsabil on Controale sanitare în şcoli
un cetatean responsabil on Mostră de necivilizație la Banpotoc

Comentarii

comentarii

%d blogeri au apreciat: