Acasă AGRICULTURA & AGRIBUSINESS Instruirea producătorilor agricoli, o prioritate pentru Camera Agricolă a județului Hunedoara

Instruirea producătorilor agricoli, o prioritate pentru Camera Agricolă a județului Hunedoara

BORBELY

Este binecunoscută importanţa actuală,cât mai ales cea viitoare a Camerelor Agricole.O simplă lecturare a atribuţiunilor noii Camere Agricole, sau impactul extraordinar  ce îl are  instituţia franceză similară ,socotită etalon mondial,în dezvoltarea agriculturii franceze, doar aceste două criterii de analiză sunt suficiente  pentru a urmări cu atenţie ce se întâmplă în această zonă instituţională.

Cu tot parcursul dificil,uneori ezitant al acestei instituţii, pe drumul spre fermieri există totuşi obiective realizate,muncă împlinită cu profesionalism si dăruire.La Hunedoara am stat de vorbă cu directorul executiv al Camerei Agricole Judeţene, domnul  inginer Martin Borbely.

Cum vi s-a părut anul ce a trecut prin prisma activităţii instituţiei ce o conduceţi?

–       A fost în general un an destul de dificil,atât sub aspect organizatoric dar şi sub aspectul continuităţii în stabilirea priorităţilor.

Totuşi care au fost aceste priorităţi?

–       Ţinând cont de importanţa absorbţiei fondurilor europene,îndeosebi pentru fermele de semi-subzistenţă la Măsura 141 şi pentru tinerii fermieri la Măsura 112,ne-am canalizat atenţia spre aceste obiective.

Au avut efecte demersurile colectivului Camerei Agricole Judeţene Hunedoara?

–       Noi considerăm că da, întrucât numărul de proiecte depuse la ultima sesiune pe aceste măsuri a fost sensibil mai mare ca în cele precedente.

Ce alte activităţi aţi mai derulat?

–       Instruirea producătorilor agricoli a  fost şi rămâne un obiectiv important pentru noi.S-au organizat 27 de evenimente de acest fel ce au cuprins 18 teme majore convenite cu MADR.Nu au lipsit demonstraţiile practice,18 acţiuni şi 7 întâlniri tematice cu agricultorii, potenţiali beneficiari de fonduri europene.

Ce ne puteţi spune despre asistenţa tehnică acordată?

–       S-a acordat asistenţă tehnică în regim prioritar la un număr de 41 fermieri pentru întocmirea planului de afaceri şi a cererii de finanţare,s-au distribuit gratuit peste 380 broşuri cu instrucţiuni funcţionale,aproape 200 de producători au primit sprijin prin consultanţă tehnică generală şi specifică.Mai mult de 1030 de agricultori şi întreprinzători au beneficiat de asistenţă tehnică chiar în ferma proprie.

Formarea profesională,cursurile de profil constituie o pârghie importantă pe calea dezvoltării rurale.Cum aţi acţionat în aceste domenii?

–       Au fost organizate 8 cursuri de calificare de nivel 1,cu 214 absolvenţi,în domeniile creşterea animalelor,cultivarea plantelor,apicultură.Toţi absolvenţii sunt beneficiari ai Certificatelor de calificare recunoscute de Ministerul Muncii şi Ministerul Educaţiei.Pot spune că datorită dificultăţilor generate de cadrul legislativ privind reorganizarea acestei instituţii,în trimestrul IV al anului trecut a trebuit să stopăm derularea cursurilor.Desigur au fost mult mai multe activităţile generale prestate,m-am referit doar la cele mai importante.

Dincolo de cifre, dincolo de prezentarea succintă se află munca unui colectiv rutinat,eficient şi calificat,muncă ce a avut credem un impact pozitiv asupra dezvoltării agriculturii şi spaţiului rural hunedorean.

Urmează ca noua formă organizatorică a Camerei Agricole să netezească calea progresului spre producătorii agricoli,să contribuie la ridicarea prestaţiei şi calităţii rezultatelor în folosul celor cărora li se adresează.

Comentarii

comentarii

Spune-ti si tu parerea. Opinia ta e importanta.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

- Advertisment -

Most Popular

Ce meserii și ce afaceri trebuie să-și asigure activitatea. Tipuri de Asigurări de Răspundere Profesională

Ne place să privim lumea antreprenoriatului ca pe o poveste de succes, în care oamenii își aduc la îndeplinire un vis din...

Ce poţi face pentru a-ţi îmbunătăţi viaţa dacă ai fost diagnosticat cu hipotiroidism

Dacă ai fost diagnosticat cu hipotiroidism, înseamnă că glanda ta tiroida nu poate produce suficient hormoni tiroidieni. Cauzele cele mai frecvente sunt...

Cum să găsești rapid din sute de modele, husa de care telefonul tău are nevoie? 

Ți-ai dorit de multă vreme un iphone nou și ai reușit să îl obții. Acum sigur ai pornit în căutarea unei huse...

Șorțurile de Bucătărie: Accesoriul Indispensabil

Dacă eşti pasionat de gătit sau lucrezi în acest domeniu, ştii cât de necesar şi de util este un sorţ de bucătărie....

Recent Comments

Adrian Negrila on EXPONATUL LUNII IULIE LA MCDR
Gaina Constantin on EXPONATUL LUNII IULIE LA MCDR
ce e prostia Regiunea Timis-Hateg? on Regiunea Vest? Poate Timiș-Hațeg
anonimul on Mircea-Molot
un cetatean responsabil on Controale sanitare în şcoli
un cetatean responsabil on Mostră de necivilizație la Banpotoc

Comentarii

comentarii

%d blogeri au apreciat: