Acasă STIRI CARAS-SEVERIN Festivalul Internațional "Zilele Muzicii la Oravița", aproape de final

Festivalul Internațional “Zilele Muzicii la Oravița”, aproape de final

După aproape două săptămâni în care zeci de artiști s-au perindat pe scena Teatrului Vechi Mihai Eminescu, cea de-a IX-a ediție a Festivalul Internațional “Zilele Muzicii la Oravița” se apropie de final.

Festivalul a debutat în anul 2008, la inițiativa pianiștilor Manuela Iana-Mihăilescu și Dragoș Mihăilescu, soliști la Filarmonica Banatul din Timișoara, și a ajuns, în 2016, să fie apreciat din ce în ce mai mult. Cea de-a IX-a ediție și-a deschis porțile pe data de 31 iulie și urmează să se încheie luni, 15 august. Sâmbătă seară, la Grădina de Tir, va avea loc un spectacol susținut de Trio Gentis, iar duminică, de la ora 19,00, pe scena teatrului orăvițean se va desfășura recitalul participanților la cursurile de măiestrie de canto, susținute de soprana Simina Ivan, solistă la Opera de Stat din Viena, acompaniată la pian de lector univ. dr. Silviana Cîrdu, de la Universitatea de Vest Timișoara.

“Dorința mea, de la început, eu fiind născută aici, a fost să repunem în valoare acest spațiu minunat, care este Teatrul Vechi “Mihai Eminescu”, ținând cont și de faptul că are o acustică pe care toți artiștii o apreciază. Este un loc magic, pentru toți cei care performează pe această scenă. Ne-am bucurat să avem și în acest an oaspeți de renume, instrumentiști, dar și artiști vocali. Putem spune că a fost și o premieră faptul că s-a făcut și o proiecție cu psalmi recitați de actrița Maia Morgenstern. De asemenea, mă bucur și de faptul că publicul a crescut față de anii trecuți”, a declarat Manuela Iana-Mihăilescu, directorul artistic al festivalului, citată de Agerpres.

Recitalurile de muzică clasică au fost, în general accesibile, însă au fost și lucrări mai complexe din epoca Renașterii, susținute de Corul Cantus Redivivus, avându-l ca dirijor pe Emanuel Pecingină, cel care a introdus, în festival, muzica corală.

“Fiind coleg de școală, la Liceul “Ion Vidu” din Timișoara, și de facultate, la Conservatorul din București, cu Manuela Iana-Mihăilescu, i-am propus să introducem în cadrul acestui festival și masterclass-ul de cânt și dirijat coral, pentru a da un impuls mișcării corale bănățene. Ideea a fost acceptată, iar anul acesta am avut al doilea an consecutiv în care am realizat acest masterclass. La dorința mea am extins zona de desfășurare a concertelor și în Timișoara pentru a atrage un public cât mai larg”, a afirmat maestrul corepetitor al Corului Național de Cameră Madrigal, Emanuel Pecingină.

Festivalul se va încheia luni, 15 august, la Biserica Romano-Catolică din Oravița, cu recitalul artiștilor Simina Ivan, Manuela Iana-Mihăilescu și Dragoș Mihăilescu, ocazie cu care vor susține lucrări din Bach, Verdi, Gounod, Schubert, Puccini și Max Reger.

Manifestarea este organizată de Asociația Culturală Kratima din Timișoara, de Primăria și Consiliul Local Oravița și cu sprijinul financiar al Consiliului Județean Caraș-Severin.

Gazda festivalului, Teatrul Vechi “Mihai Eminescu” din Oravița, a fost construit în anul 1817, după macheta Burgtheater din Viena. Construcția este considerată o adevărată bijuterie arhitectonică, dar și un adevărat lăcaș al artei.

sursa: Agerpres

Comentarii

comentarii

Spune-ti si tu parerea. Opinia ta e importanta.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

Adrian Negrila on EXPONATUL LUNII IULIE LA MCDR
Gaina Constantin on EXPONATUL LUNII IULIE LA MCDR
ce e prostia Regiunea Timis-Hateg? on Regiunea Vest? Poate Timiș-Hațeg
anonimul on Mircea-Molot
un cetatean responsabil on Controale sanitare în şcoli
un cetatean responsabil on Mostră de necivilizație la Banpotoc

Comentarii

comentarii

%d blogeri au apreciat: