AcasăSTIRIFestivalul Românilor de Pretutindeni începe la Covăsînţ, în județul Arad

Festivalul Românilor de Pretutindeni începe la Covăsînţ, în județul Arad

La acest final de săptămână, duminică, 18 august, în localitatea Covăsânț din județul Arad va avea loc a  IV-a ediție a „Festivalului Românilor de Pretutindeni”. Organizat de Parohia Ortodoxă Covăsînţ (judeţul Arad) şi „Asociaţia Păstrătorii Tradiţiilor Româneşti”, festivalul are loc în cadrul Taberei Ortodoxe de Păstrare şi Conservare a Tradiţiilor Româneşti din aceeași localitate.

Festivalul Românilor de Pretutindeni reunește grupuri de români din diaspora: Timoc – Serbia, Timocul de Est – Bulgaria, Chişinău – Republica Moldova, Cernăuţi – Ucraina, Gyula – Ungaria.  Aceste grupuri  sunt însoțite de preoţi şi ierarhi ortodocşi din fiecare zonă, iar invitatul de onoare al festivalului este interpretul de muzică populară Nicolae Furdui Iancu acompaniat de formaţia „Crai Nou” din  Alba Iulia.

Duminică dimineața toţi invitaţii vor participa la sfânta liturghie oficiată de preotul paroh împreună cu preoţii care însoţesc grupurile de români, iar la ora 16,30 va avea loc parada portului popular cu plecare din faţa bisericii ortodoxe până la tabără, unde, de la ora 17, va începe spectacolul propriu-zis.

Tabăra creștină de la Covăsânț este nu doar locul în care organizăm, așa după cum spune și numele, tabere creştine cu tineri şi copii din ţară şi străinătate ci, iată, este și locul în care reunim tradiții românești păstrate de frații noștri de dincolo de granițe. Am spus-o mereu, că  „cine uită nu merită”, sau „cine nu-şi cunoaşte trecutul nu este vrednic de prezent!”, iar noi aici, la Covăsînț încercăm să nu lăsăm să se piardă vechile tradiții ortodoxe românești, a spus pentru stiridinvest.ro preotul paroh Mihai Blaj.

Evenimentul se desfăşoară cu sprijinul Ministerul Afacerilor Externe – Departamentul Politici pentru Relaţia cu Românii de Pretutindeni, Patriarhia Română – Sectorul Comunităţi Externe, Consiliul Judeţean Arad, Centrul Cultural Judeţean Arad și Primăria Comunei Covăsînţ.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

Adrian Negrila pe EXPONATUL LUNII IULIE LA MCDR
Gaina Constantin pe EXPONATUL LUNII IULIE LA MCDR
ce e prostia Regiunea Timis-Hateg? pe Regiunea Vest? Poate Timiș-Hațeg
anonimul pe Mircea-Molot
un cetatean responsabil pe Controale sanitare în şcoli
un cetatean responsabil pe Mostră de necivilizație la Banpotoc