Acasă STIRI ARAD Festivalul Trandafirilor. Cel mai mare rozariu din țară, la câțiva kilometri de...

Festivalul Trandafirilor. Cel mai mare rozariu din țară, la câțiva kilometri de Arad

Rozariul “Eutopia Gardens“, proprietate a fundației cu același nume condusă de ing. Mihaela Buzatu, situat lângă municipiul Arad, a găzduit sâmbătă “Sărbătoarea Trandafirului” ediția 2015, ajuns la cea de-a opta ediție.

“Rozariul deține peste 2.000 de soiuri de trandafiri, fiind la ora actuală cea mai mare colecție de trandafiri din România. El face parte din parcul dendrofloricol ‘Eutopia Gardens’, care va avea la final o suprafață de 25,5 hectare din care au fost amenajate până acum cca 15 hectare. Atunci când amenajările vor ajunge la final, rozariul de la Arad va fi cel mai mare parc dedicat trandafirilor din Europa de Est, loc deținut în prezent de rozariul din Budateteny, Ungaria, care deține circa 2.400 de soiuri”, a declarat pentru Mihaela Buzatu.

trandafiri2În parc se găsesc peste 4.000 de taxoni (unitate sistematică folosită la clasificarea regnului vegetal și animal — n.r.) din toată lumea — în primul rând trandafiri, din SUA, Canada, Anglia, Franța, China, ș.a.m.d., unele dintre soiuri fiind premiate cu medalia de aur la diferite expoziții internaționale, toate soiurile fiind deja adaptate la noi.

“Între soiurile care pot fi admirate aici se află și unul dintre cei mai valoroși trandafiri din lume, ‘Eden Rose’, un trandafir de talie mare creat la începutul anilor ’80 de firma franceză ‘Meilland'”, a arătat Mihaela Buzatu.

Clasificat de aceasta drept urcător, ‘Eden Rose’ este prezentat de către majoritatea vânzătorilor drept trandafir de parc. Floarea acestui trandafir are dimensiuni foarte mari și se spune că ar avea aproape 100 de petale, de culoare alb-crem, cu vârfurile de culoare roz, culoarea păstrându-se excelent chiar și la un soare puternic. Parfumul acestor trandafiri este unul slab.

Ideea organizării acestei sărbători la Arad, la început de iunie, în plină inflorescență a trandafirilor, a apărut în urmă șapte ani, plecând de la proiectul “Cities of Roses”, lansat de municipalitatea din Portland, Oregon.

Participanților la Sărbătoarea Trandafirului din acest an le-a fost oferit un program artistic susținut de elevi de la Liceul de muzică “Sigismund Toduță” din Cluj Napoca și Colegiul Național “Moise Nicoară” din Arad. De asemenea, ing. Ioana Cadar din Cluj Napoca, a prezentat o paradă a modei sub titlul “Regina florilor, trandafirul — sursă de inspirație în designul vestimentar”.

Între tinerii artiști care au contribuit la realizarea spectacolului pot fi amintite surorile gemene Ada și Mara Cameniță, de la C.N. “Moise Nicoară” Arad, care au prezentat o paradă a modei cu creații proprii; violoncelistul David Kacso Soma (clasa a VIII-a), care a urcat pe scenă acompaniat la pian de prof. Gyorgyi Laszlo și pianista Ioana Leluț (clasa a VI-a), pregătită de prof. Monica Noveanu, ambii de la Liceul “Sigismund Toduță” din Cluj Napoca.

“Un mare semn de întrebare reprezintă pentru mine absența de la acest eveniment a reprezentanților autorităților publice locale, cu toate că le-au fost trimise din timp invitații, în ciuda faptului că acest eveniment este, în opinia mea, unul cu caracter social. Singurul reprezentant al autorităților locale a fost vicepreședintele Consiliului Județean Arad, Adrian Țolea, venit împreună cu familia, însă ca persoană privată. De menționat de asemenea și faptul că nu au manifestat interes față de eveniment nici cele două universități arădene și nici liceele arădene, inclusiv Liceul de artă ‘Sabin Drăgoi’ din Arad, ai căror elevi ar fi putut să urce pe scenă, alături de colegii lor clujeni”, a afirmat Mihaela Buzatu.

Parcul a fost înființat în urmă cu cca 13 ani, cu scopul de a furniza servicii și informații, de material dendro-floricol, de mărfuri specifice amenajărilor și întreținerii spațiilor ambientale exterioare, dar și pentru a oferi arădenilor o oază de verdeață și să le oferim arădenilor posibilitatea de a vedea colecții de plante aidoma celor care pot fi văzute în majoritatea țărilor din Uniunea Europeană. Sunt zone de trandafiri arbuști englezești, de trandafiri botanici, iar cine parcurge aleile parcului poate vedea evoluția trandafirilor.

Rozariul se află se află la zece kilometri de municipiul Arad, pe partea dreaptă a drumului național DN 7 Arad — Deva, între localitățile Vladimirescu și Mândruloc, fiind încă în curs de amenajare.

Sursa: Agerpres

Foto:  Mihaela Aurora Buzatu

Comentarii

comentarii

Spune-ti si tu parerea. Opinia ta e importanta.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

- Advertisment -

Most Popular

Care sunt domeniile din Vest în care sunt indispensabili transpaleții?

În fiecare domeniu există anumite lucruri care sunt indispensabile și fără de care munca nu poate fi întreprinsă. Dacă în medicină ai...

Top 3 alegeri excepționale pe care să le faci pentru bucătăria ta modernă

Atunci când vine vorba de amenajat bucătăria, cu siguranță îți dorești cele mai moderne, frumoase și calitative lucruri. După ce te-ai decis...

Iată 3 piese vestimentare care NU trebuie să lipsească din garderoba niciunui bărbat toamna aceasta!

Odată cu venirea sezonului rece, este și momentul să-ți reînnoiești garderoba. Există câteva piese esențiale, de care nu te poți lipsi toamna....

Știai de ce ai nevoie pentru a naviga pe ambarcațiuni cu vele sau motor?

Navigația a însoțit umanitatea încă de la începuturile ei timide. Omul a fost fascinat, uneori, nevoit, alteori, curios, să străbată întinderile de...

Recent Comments

Adrian Negrila on EXPONATUL LUNII IULIE LA MCDR
Gaina Constantin on EXPONATUL LUNII IULIE LA MCDR
ce e prostia Regiunea Timis-Hateg? on Regiunea Vest? Poate Timiș-Hațeg
anonimul on Mircea-Molot
un cetatean responsabil on Controale sanitare în şcoli
un cetatean responsabil on Mostră de necivilizație la Banpotoc

Comentarii

comentarii

%d blogeri au apreciat: