Acasă ECONOMIE Fitch: Proiectul de buget pentru 2019 se bazează pe presupuneri optimiste

Fitch: Proiectul de buget pentru 2019 se bazează pe presupuneri optimiste

Agenţia de rating Fitch a avertizat că proiectul de buget pentru 2019, publicat de Ministerul Finanţelor în 31 ianuarie, se bazează pe presupuneri optimiste şi nu clarifică incertitudinea legată de taxa pe activele bancare. Fitch avertizează că alegerile prezidenţiale din 2019 vor face dificilă reducerea cheltuielilor, dacă avansul veniturilor nu este în linie cu previziunile Guvernului.

Proiecţia bugetară pentru acest an este construită pe un produs intern brut de 1.022.500 milioane lei, o ţintă de creştere economică de 5,5%, o rată a inflaţiei de 2,8%, un deficit bugetar pe cash estimat la 2,55% din PIB şi un deficit prognozat la 2,57% din PIB.

”Draftul de buget al României, pe 2019, are ca obiectiv o reducere a deficitului bugetar, dar se bazează pe presupuneri optimiste şi nu clarifică incertitudinea legată de noua taxă pe activele bancare”, se arată în comunicatul Fitch.

Agenţia a estimat, în noiembrie, când a reconfirmat ratingul BBB-/stabil pentru România, că deficitul bugetar din acest an va fi de 3,5% din PIB.

Analiştii Fitch sunt sceptici în legătură cu obţinerea unui deficit bugetar de 2,6%, având în vedere previziunile optimiste ale Guvernului. Proiectul de buget prevede o creştere a cheltuielilor de 13,4%, dar noile măsuri spefice de creştere a veniturilor fac referire la o sumă netă de 3,3 miliarde de lei (0,3% din PIB), potrivit agenţiei.

”Bugetul se bazează pe o creştere a PIB-ului de 5,5%, mai mare decât estimarea Fitch de 3,2%. Prevede o creştere nominală a veniturilor de 15,7%, mai mare decât creşterea nominală a PIB, şi estimează venituri suplimentare de 0,7% din lupta cu evaziunea fiscală”, se arată în comunicat.

Mai mult de atât, Fitch avertizează că alegerile prezidenţiale din 2019 vor face dificilă reducerea cheltuielilor, dacă avansul veniturilor nu este în linie cu previziunile Guvernului.

Agenţia estimează că Guvernul ar putea 3-4 miliarde de lei din taxa pe activele bancare, în condiţiile unei taxe de 0,3% din activele bancare, plătită trimestrial.

Sursa: news.ro

Comentarii

comentarii

Spune-ti si tu parerea. Opinia ta e importanta.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

- Advertisment -

Most Popular

NU pleca în concediu până nu verifici aceste aspecte! Transformă fiecare vacanță într-o experiență plăcută!

Pentru fiecare român concediul este cea mai așteptată perioadă, mai ales după luni intense de muncă. Chiar dacă nevoia de a pleca...

Știai că poți aduce AVENTURA în viața ta fără să părăsești locuința?

Majoritatea oamenilor vor o viață palpitantă, plină de adrenalină, dar puțini reușesc să-și pună în practică dorințele, din diferite motive. Unele sunt...

Care sunt domeniile din Vest în care sunt indispensabili transpaleții?

În fiecare domeniu există anumite lucruri care sunt indispensabile și fără de care munca nu poate fi întreprinsă. Dacă în medicină ai...

Top 3 alegeri excepționale pe care să le faci pentru bucătăria ta modernă

Atunci când vine vorba de amenajat bucătăria, cu siguranță îți dorești cele mai moderne, frumoase și calitative lucruri. După ce te-ai decis...

Recent Comments

Adrian Negrila on EXPONATUL LUNII IULIE LA MCDR
Gaina Constantin on EXPONATUL LUNII IULIE LA MCDR
ce e prostia Regiunea Timis-Hateg? on Regiunea Vest? Poate Timiș-Hațeg
anonimul on Mircea-Molot
un cetatean responsabil on Controale sanitare în şcoli
un cetatean responsabil on Mostră de necivilizație la Banpotoc

Comentarii

comentarii

%d blogeri au apreciat: