Acasă STIRI Fondul de salarii la CEH, 12 milioane de lei lunar. Compania, fără...

Fondul de salarii la CEH, 12 milioane de lei lunar. Compania, fără subvenție, fără servicii de sistem

[ad_1]

Complexul Energetic Hunedoara are nevoie, lunar, de 12 milioane de lei numai pentru salariile angajaților. Asta în condițiile în care compania nu produce energie încât să-și acopere cheltuielile. Mai mult, sprijinul primit din partea statului a dispărut aproape în totalitate. În ultimii ani, singura preocupare la CEH a fost obținerea serviciilor de sistem, a serviciilor de interes socio-economic general, a subvenției pentru închidere. Nimic concret, niciun plan de redresare economică sau măcar de atenuare a pierderilor și reducere a cheltuielilor. În condițiile în care aceeași companie are de returnat 60 de milioane de euro. Pe ajutoarele primite de la statul român, considerate ilegale de către Comisia Europeană. 

Fără servicii de sistem

Finele anului 2020 a însemnat momentul în care Complexul Energetic Hunedoara a rămas fără servicii de sistem. În 2018 a a fost aprobat un act în baza căruia CEH este obligat să furnizeze servicii tehnologice de sistem către Operatorul de transport şi sistem, la o valoare a puterii electrice de cel puţin 400 MW, în condiţiile reglementărilor emise de Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei, în vederea menţinerii nivelului de siguranţă a Sistemului Electroenergetic Naţional. Actul, care expia la 30 iunie 2020 a fost prelungit până la 31 decembrie 2020.

Conform ordonanței, în  funcție de cerințele Transelectrica, Termocentrala Paroșeni sau cea de la Mintia trebuiau să intre în sistem pentru a asigura echilibrul acestuia. Practica a arătat însă că au fost diferite situații în care cererea operatorului de sistem nu a fost onorată, CEH fiind obligat la plata unor penalități.

Serviciile de sistem însemnau, lunar, undeva la 5 milioane de lei. Erau niște bani care asigurau o parte din fondul necesar plății salariilor.

Tot în decembrie, CEH a rămas fără subvenție și pentru mina Lonea. Mină inclusă pe program de închidere, dar care funcționează și la această oră fără a exista un răspuns scris din partea Comisiei Europene la notificarea cerută de statul român încă de prin 2019.

În atare condiții, deficitul de lichidități la CEH e unul imens. Nu sunt asigurați nici banii de salarii

„Insolvența, lipsa de investiții în ultimii 20 de ani, lipsa de cărbune, prețul pe energie. Sunt o grămadă de cauze pentru care s-a ajuns aici. Am pierdut serviciile de sistem, ele nu mai sunt începând cu 31 decembrie. Reprezentau o bună parte din fondul de salarii, undeva la 5 milioane de lei pe lună, în condițiile în care fondul de salarii este de 12 milioane de lei pe lună. Ajutorul pentru închiderea minei Lonea era undeva la 2 milioane. Am pierdut dintr-o dată 7 milioane de lei din 12”, a declarat Cristian Roșu, administrator special CEH.

Energia produsă, nu acoperă nici salariile

Singurele venituri ale celor de la CEH provin din vânzarea de energie. Și subvenția pentru mina Lupeni, undeva la 3 milioane de lei lunar, ce se acordă până în vara acestui an.

Mintia, singura termocentrală care funcționează, cu un corp cazan, producea, lunar, undeva la 9 milioane de lei din vânzarea de energie.  Asta în condițiile în care funcționa luna întreagă. Bani care însă nu rămâneau pentru salarii. Pentru că trebuia plătit gazul consumat, dar și câte un furnizor.

Mai mult, Termocentrala Paroșeni este mai mult oprită. Nu există suficient cărbune pentru funcționarea ambelor termocentrale. Cu toate acestea, energeticienii de la Paroșeni nu au fost afectați la salarii, deși termocentrala nu a produs energie.

 

[ad_2]

Source link

Comentarii

comentarii

Spune-ti si tu parerea. Opinia ta e importanta.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

- Advertisment -

Most Popular

Ce meserii și ce afaceri trebuie să-și asigure activitatea. Tipuri de Asigurări de Răspundere Profesională

Ne place să privim lumea antreprenoriatului ca pe o poveste de succes, în care oamenii își aduc la îndeplinire un vis din...

Ce poţi face pentru a-ţi îmbunătăţi viaţa dacă ai fost diagnosticat cu hipotiroidism

Dacă ai fost diagnosticat cu hipotiroidism, înseamnă că glanda ta tiroida nu poate produce suficient hormoni tiroidieni. Cauzele cele mai frecvente sunt...

Cum să găsești rapid din sute de modele, husa de care telefonul tău are nevoie? 

Ți-ai dorit de multă vreme un iphone nou și ai reușit să îl obții. Acum sigur ai pornit în căutarea unei huse...

Șorțurile de Bucătărie: Accesoriul Indispensabil

Dacă eşti pasionat de gătit sau lucrezi în acest domeniu, ştii cât de necesar şi de util este un sorţ de bucătărie....

Recent Comments

Adrian Negrila on EXPONATUL LUNII IULIE LA MCDR
Gaina Constantin on EXPONATUL LUNII IULIE LA MCDR
ce e prostia Regiunea Timis-Hateg? on Regiunea Vest? Poate Timiș-Hațeg
anonimul on Mircea-Molot
un cetatean responsabil on Controale sanitare în şcoli
un cetatean responsabil on Mostră de necivilizație la Banpotoc

Comentarii

comentarii

%d blogeri au apreciat: