Acasă STIRI Furajarea raţională.De ce ?

Furajarea raţională.De ce ?

În alimentaţia speciilor animale se vorbeşte despre asigurarea zilnică a unei raţii furajere,în care participă furaje diferite,particulare pentru fiecare specie,categorie de vârstă,stare fiziologică,nivel productiv.De ce sunt necesare toate acestea?De ce nu hrănim animalele la întâmplare?De ce fiecare furaj trebuie să fie într-o cantitate optimă,iar întreaga raţie pe care o administrăm zilnic trebuie să conţină obligatoriu o cantitate determinată de fân,diverse cereale,rădăcinoase,concentrate,săruri minerale?

Pentru a cunoaşte răspunsul la aceste întrebări este nevoie să ştim care sunt principalele cerinţe ale animalelor.Aceste cerinţe se referă la necesarul de energie,proteină,vitamine,săruri minerale,aminoacizi esenţiali,etc.Aceste cerinţe nutritive pot fi pentru întreţinerea organismului sau pentru producţie.

Noi ne vom opri acum,spre exemplu, la cerinţele de energie pentru întreţinerea organismului şi pentru obţinerea producţiei de lapte,cerinţele de proteină pentru aceste funcţii şi producţii.

Cerinţele de energie se exprimă în unităţi nutritive-UN.

Astfel pentru bovine adulte sunt necesare pentru fiecare 100 kg greutate vie 1,0 UN.Asta înseamnă că pentru o vacă de 500 kg sunt necesare  pentru funcţiile vitale 5,0 UN,adică echivalentul a circa:

-10 kg fân

sau

-8 kg fân şi 1,5 kg tărîţă

Pentru porci,la fiecare 100 kg greutate corporală vie trebuie să se asigure zilnic pentru întreţinerea funcţiilor vitale 1,3 UN.Asta înseamnă echivalentul a circa:

-1,7 ktg tărâţe

sau

-1,0 kg porumb

sau

1,1 kg orz

Bineînţeles că fiecare specie de animale,categorie de vârstă,greutate are cerinţe specifice de energie pentru întreţinere.La necesarul pentru întreţinerea funcţiilor vitale se adaugă necesarul pentru fiecare litru de lapte ce se produce,kilogram spor în greutate,kilogram de lână produs,sau ou.

Nu este însă suficient să asigurăm doar energia.Va trebui obligatoriu să asigurăm în raţia furajeră şi proteina.Dacă nu asigurăm şi acest element,organismul animalului consumă proteina din ţesuturile proprii şi moare.

Necesarul de proteină se exprimă in grame-g.

Necesarul de proteine este de:

-60g/100 kg la bovine

-65-70g/100 kg la ovine

-60-100g/100 kg la porcine

-3g/ kg la păsări

În ceeace priveşte obţinerea unui litru de lapte sunt necesare:

-0,45 UN şi 60g proteină la vacă

-0,65UN şi 85g proteină la oaie

-0,72UN şi 90g proteină la scroafă

Pe baza acestor cerinţe nutrive şi cunoscând compoziţia în aceşti principi a furajelor se vor alcătui raţiile furajere zilnice.Astfel vom avea garanţia că animalele noastre vor fi sănătoase şi vor da producţii mari.

Comentarii

comentarii

Spune-ti si tu parerea. Opinia ta e importanta.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

- Advertisment -

Most Popular

Pariurile sportive – fenomen de masă și veritabilă industrie accesorie sportului

Sportul continuă să suscite un interes major pentru foarte mulți oameni, atât ca formă de divertisment, prin urmărirea evenimentelor preferate, cât și...

TOP 5 trucuri prin care îți poți îmbunătăți procesul de producție

Procesele de producție simplificate sunt vitale pentru succesul companiilor producătoare. Cu toate acestea, există încă mult spațiu de îmbunătățire în cadrul multor...

Află topul celor 4 calități care îți garantează succesul în viață

Succesul în viață presupune, pe scurt, să te simți împlinită cu situația pe care o ai, independența financiară fiind unul dintre principalele...

Cadourile devin plictisitoare? Iată 4 idei de cadouri de care soțul tău chiar se va bucura

Adesea, atunci când vine vorba de cadouri, este destul de simplu să alegi cadouri pentru femei, dar opțiunile sunt limitate în ceea...

Recent Comments

Adrian Negrila on EXPONATUL LUNII IULIE LA MCDR
Gaina Constantin on EXPONATUL LUNII IULIE LA MCDR
ce e prostia Regiunea Timis-Hateg? on Regiunea Vest? Poate Timiș-Hațeg
anonimul on Mircea-Molot
un cetatean responsabil on Controale sanitare în şcoli
un cetatean responsabil on Mostră de necivilizație la Banpotoc

Comentarii

comentarii

%d blogeri au apreciat: