Acasă EDUCATIE Ganţ: Niciodată în istoria învăţământului românesc nu a existat situaţia în care...

Ganţ: Niciodată în istoria învăţământului românesc nu a existat situaţia în care învăţătorul să nu predea limba română

Valurile negative provocate de adoptarea Ordonanței nr. 9/2018 care interzice învățătorilor să mai predea Limba română la clasele cu predare în limbile minorităților naționale, este criticată dur de către deputatul Forumului Democrat al Germanilor din România (FDGR) Ovidiu Ganţ.

El susține că Ordonanța este ilegală şi neconstituţională, solicitându-i public premierului Viorica Dăncilă să abroge cât mai rapid această reglementare.

„Această prevedere este neconstituţională, pentru că încalcă principiul nediscriminării pe criterii etnice, deoarece se aplică doar pentru învăţământul în limbile minorităţilor naţionale”,  spune deputatul Ovidiu Ganţ. Mai mult, el consideră că această ordonanţă este ilegală pentru că îi privează pe învăţătorii şi profesorii din învăţământul primar să predea materiile din planul-cadru pentru care sunt calificaţi.

„Toţi învăţătorii şi profesorii pentru învăţământul primar au studiat «Metodica predării limbii şi literaturii române în învăţământul primar», aspect atestat prin diplome şi foi matricole. La examenele de titularizare, definitivat şi de obţinere a gradelor didactice au susţinut, pe lângă proba de limba maternă, şi proba de limba şi literatura română, având subiecte identice cu cele ale candidaţilor de la secţia română”, susține deputatul FDGR.

Ovidiu Ganţ atrage atenţia că niciodată în istoria învăţământului românesc nu a existat situaţia în care învăţătorul clasei (chiar dacă predă la clasele de minorităţi) să nu predea limba şi literatura română.

„Prevederea din OG 9 este şi o eroare majoră din punct de vedere didactic, pentru că aceia care au fost formaţi şi perfecţionaţi în a preda la această grupă de vârstă sunt înlocuiţi de profesori a căror formare este pentru gimnaziu şi liceu”, susține Ganț.

Acesta se declară convins că toţi învăţătorii şi profesorii care predau în ciclul primar la secţia germană maternă nu numai că au calificarea necesară, dar şi stăpânesc limba română la nivelul necesar pentru a preda disciplina respectivă: „O fac, cu siguranţă, mult mai bine decât unii membri ai Guvernelor care s-au succedat în ultimul an şi jumătate, inclusiv la MEN şi care aveau probleme la «genunche», tăiau «pamblici» sau, recent, «abrogă persoane».”

Deputatul Ovidiu Ganţ îi cere public prim-ministrului României, Viorica Dăncilă, să abroge prin OUG „această aberaţie”.

Forumul Democrat al Germanilor din România a adresat încă din 10 septembrie premierului Dăncilă o scrisoare deschisă, declarând că a luat act cu mare îngrijorare de Ordonanța 9/2018 privind modificarea și completarea unor acte normative în domeniul educației.  Mai mult, FDGR spune că va sesiza Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării (CNCD). FDGR respinge această prevedere ca fiind una discriminatorie pentru învățătorii care predau în limbile minorităților naționale, tratându-i diferit față de învățătorii care predau în limba română.

Comentarii

comentarii

Spune-ti si tu parerea. Opinia ta e importanta.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

- Advertisment -

Most Popular

Cum să trimiți un colet în siguranță? TOP 3 sfaturi utile

Multe dintre afacerile din ziua de astăzi oferă produse. Fie că vorbim despre un restaurant, un magazin de îmbrăcăminte sau încălțăminte, decorațiuni...

O asigurare pe care e bine să o ai dacă ești proprietarul unei case

A avea o casă presupune o mare responsabilitate pentru proprietar. Acesta trebuie să o îngrijească permanet, să se asigure că are o...

Daruri premium de avut în vedere în cazul în care botezi un copil

Să botezi un copil este o binecuvântare și cel mai frumos gest pe care-l poți face pe Pământ. Cu toate acestea, trebuie...

Vrei să te muți în București? 5 lucruri la care să te gândești înainte de a lua marea decizie

Traiul în orașele mici versus viața în orașele mari a fost mereu un subiect de dezbatere. Fiecare are avantajele și dezavantajele sale...

Recent Comments

Adrian Negrila on EXPONATUL LUNII IULIE LA MCDR
Gaina Constantin on EXPONATUL LUNII IULIE LA MCDR
ce e prostia Regiunea Timis-Hateg? on Regiunea Vest? Poate Timiș-Hațeg
anonimul on Mircea-Molot
un cetatean responsabil on Controale sanitare în şcoli
un cetatean responsabil on Mostră de necivilizație la Banpotoc

Comentarii

comentarii

%d blogeri au apreciat: