Acasă STIRI HUNEDOARA Geoparcul Dinozaurilor are în derulare 10 proiecte în valoare de peste 100.000...

Geoparcul Dinozaurilor are în derulare 10 proiecte în valoare de peste 100.000 euro

Consiliul Consultativ al Geoparcului Dinozaurilor Țara Hațegului s-a reunit la sfârșitul săptămânii trecute pentru o analiză a activității din acest an a Geoparcului Dinozaurilor Țara Hațegului (GDTH),  dar și pentru a stabili principalele direcții de acțiune pentru anul 2015.

Directorul GDTH, dr. Alexandru Andrășanu a precizat că toate obiectivele de dezvoltare ale Geoparcului, pe care le-a prezentat membrilor Consiliului Consultativ în urmă cu un an, au fost atinse. Astfel, GDTH a fost revalidat pentru următorii patru ani în Rețeaua Europeană și în cea Globală a Geoparcurilor în urma vizitei evaluatorilor UNESCO din această vară. De asemenea, GDTH administrat de Universitatea din București s-a impus drept un partener și un promotor de proiecte în Țara Hațegului.

În ceea ce privește interpretarea și promovarea turistică, Geoparcul a reușit să impună pe harta turistică a zonei șase noi obiective pe lângă cele 20 deja existente, astfel că, pe parcursul acestei veri numărul turiștilor interesați să afle mai multe informații despre Geoparc a crescut considerabil. Doar în acest an Geoparcul a creat contextul de aplicare și derulare a 10 proiecte în valoare de peste 100.000 euro, fonduri atrase din diverse surse de finanțare și în care au fost implicate peste 500 de persoane.

Referitor la domeniul educației, formării și cercetării, GDTH și administratorul său – Universitatea din București – au reușit să impună Țara Hațegului drept o zonă de excelență în acest sens. Astfel, prin programele educaționale derulate, Geoparcul a reușit să implice în activitățile sale atât tineri din Țara Hațegului reuniți în structura Voluntari pentru Geoparc, dar și elevii școlilor din zonă în cadrul activităților din cluburile Exploratorii. În domeniul universitar, Geoparcul este subiect de studiu într-un program european de educație ce oferă cursuri online pentru 56 de studenți din 11 universități. Programul este coordonat de Open University of Nederlands, iar Universitatea din București este partener.

Pentru anul 2015, GDTH își propune patru mari direcții de acțiune: impunerea zonei Țara Hațegului – Retezat drept o destinație de ecoturism, continuarea proiectului Muzeul Dinozaurilor din Transilvania, realizarea unui eveniment major care să implice cât mai multe comunități locale din zonă și susținerea activităților de voluntariat, educație și formare destinate tinerilor din Țara Hațegului, dar și studenților interesați de activități de cercetare în zonă prin realizarea unui sat studențesc – un spațiu menit să găzduiască tabere naționale și internaționale.

Următoarea întâlnire a Consiliului Consultativ al Geoparcului va avea loc în luna decembrie a acestui an când urmează să fie discutate și alte propuneri de proiecte venite din partea membrilor săi.

Consiliul Consultativ al GDTH este alcătuit din 26 de membri, reprezentanți ai autorităţilor centrale şi locale, ai unor instituţii, organizaţii economice, organizaţii neguvernamentale, implicate şi interesate în aplicarea măsurilor de protecţie, în conservarea şi dezvoltarea durabilă a zonei, respectiv în corelarea proiectelor propriilor instituții cu cele ale Geoparcului. Președintele Consiliului Consultativ este Marin Butar, reprezentantul Consiliului Județean Hunedoara în această structură. Consiliul Consultativ colaborează cu administrația GDTH în realizarea Planului de Management al Geoparcului și se reunește în plen de cel puțin două ori pe an.

În urmă cu un an membrii Consiliului Consultativ au decis ca întâlnirile să fie găzduite de fiecare dată, de câte o comunitate locală din Țara Hațegului astfel încât membrii structurii să aibă posibilitatea de a cunoaște mai bine realitățile zonei iar propunerile de proiecte de dezvoltare să se plieze pe necesitățile fiecărei comunități. Astfel, în comuna Baru, membrii Consiliului Consultativ au fost invitați să viziteze noul centru de informare turistică, biblioteca comunei și baza de practică a Universității Babeș Bolyai Cluj, iar la Hațeg au vizitat expoziția permanentă ”Balauri, dragoni, dinozauri”, deschisă la sediul Geoparcului de pe str. Libertății, nr.9A.

Comentarii

comentarii

Spune-ti si tu parerea. Opinia ta e importanta.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

- Advertisment -

Most Popular

Cum poți arăta fabulos toamna. 3 trucuri pe care le folosesc specialiștii pentru ținute senzaționale

Toamna a venit, iar temperaturile de vară au fost înlocuite cu unele mult mai scăzute, puloverele, jachetele sau pardesiile făcându-și loc rapid...

Vrei să-ți pregătești mașina pentru iarnă? Iată 6 lucruri pe care trebuie neapărat să le faci înainte de prima ninsoare

Să petreci timp asigurându-te că mașina ta este pregătită pentru iarnă nu numai că te poate ajuta să previi o avarie sau...

Vrei să îți menții angajații fericiți și motivați? Află cum să organizezi un teambuilding de succes!

Dacă și tu ești antreprenor, atunci probabil că știi deja cât de importantă este echipa pe care ți-o formezi și care va...

Ce ingrediente sa incluzi in rutina de ingrijire a pielii pentru rezultate uimitoare

Ingrijirea pielii este importanta atat pentru a avea un ten care sa arate impecabil, cat si pentru a-i pastra sanatatea. In ultimii...

Recent Comments

Adrian Negrila on EXPONATUL LUNII IULIE LA MCDR
Gaina Constantin on EXPONATUL LUNII IULIE LA MCDR
ce e prostia Regiunea Timis-Hateg? on Regiunea Vest? Poate Timiș-Hațeg
anonimul on Mircea-Molot
un cetatean responsabil on Controale sanitare în şcoli
un cetatean responsabil on Mostră de necivilizație la Banpotoc

Comentarii

comentarii

%d blogeri au apreciat: