Acasă STIRI HUNEDOARA Geoparcul Dinozaurilor Țara Hațegului a celebrat Ziua Patrimoniului Mondial UNESCO din România

Geoparcul Dinozaurilor Țara Hațegului a celebrat Ziua Patrimoniului Mondial UNESCO din România

Două evenimente importante menite să promoveze valoarea și unicitatea Geoparcului Dinozaurilor Țara Hațegului – Geoparc Internațional UNESCO administrat de Universitatea din București, au marcat Ziua Patrimoniului Mondial UNESCO în România. La Hațeg a fost semnat primul protocol de colaborare cu un geoparc din Rețeaua Globală UNESCO a geoparcurilor, iar la Deva, în cadrul ședinței festive a Consiliului Județean, a fost prezentat cel mai recent program UNESCO – Programul pentru Geoștiințe și Geoparcuri, într-un context ce a reunit reprezentanți ai principalelor obiective UNESCO din județul Hunedoara: Rezervația Biosferei Retezat, cetățile dacice din Munții Orăștiei, Geoparcul Dinozaurilor Țara Hațegului, dar și pe taragotistul Pera Bulz, declarat Tezaur Uman viu UNESCO.

Semnarea protocolului de colaborare cu Geoparcul Internațional UNESCO Tumbler Ridge din Canada este o premieră pentru Geoparcul Dinozaurilor Țara Hațegului (GDȚH) fiind primul document de acest fel semnat cu un geoparc din cadrul Rețelei Globale a Geoparcurilor. Documentul prevede colaborarea și schimbul de bune practici între cele două situri UNESCO de pe două continente, prin schimburi de experiență în diverse domenii precum cercetarea științifică, educația, geoturismul, interpretarea, dezvoltarea de geoproduse și implicarea comunității locale în activitățile geoparcurilor.

Colaborarea dintre cele două geoparcuri UNESCO – Geoparcul Dinozaurilor Țara Hațegului și Tumbler Ridge din Canada, a început în vara acestui an, mulțumită proiectului ”Călătoria lui Andi Andezit prin arii naturale protejate și geoparcuri internaționale”, derulat de Asociația Drag de Hațeg și GDȚH. Mascota Andi Andezit a ajuns în Canada și astfel povestea geoparcului din România și a programului de voluntariat de aici a atras atenția canadienilor. De altfel, Sarah Gamble, directorul Geoparcului Tumbler Ridge, a venit în luna septembrie la Hațeg. Ea a fost impresionată de activitățile desfășurate aici, pe multe dintre ele considerându-le exemple de bune practici care pot fi aplicate cu succes și în Canada. Astfel a luat naștere ideea acestui parteneriat care a putut fi semnat în același timp, în România și în Canada, grație unei conexiuni prin Skype.

Oportunitățile deschise de acest parteneriat precum și cele oferite de dreptul de a utiliza puterea logo-ului UNESCO pentru cele trei zone din județul Hunedoara au fost detaliate de directorul GDȚH, dr. Alexandru Andrășanu, în prezentarea susținută în cadrul evenimentului dedicat Zilei Patrimoniului UNESCO din România organizat de Consiliul Județean Hunedoara. De altfel, județul Hunedoara este singurul din țară care are pe teritoriul său trei situri reprezentând cele trei programe majore ale UNESCO: Rezervația Biosferei Retezat – un dar al naturii, inclusă în Programul Omul și Biosfera, cetățile dacice din Munții Orăștiei – un dar al strămoșilor, incluse în Programul Patrimoniu Mondial Cultural și Geoparcul Dinozaurilor Țara Hațegului – un rezultat al muncii de conservare durabilă a valorilor locale din ultimii ani, inclus în cel mai recent program UNESCO, Programul pentru Geoștiințe și Geoparcuri. Locurilor de sub sigla UNESCO li se adaugă oamenii. Taragotistul Pera Bulz din comuna Vața de Jos deține titlul onorific de Tezaur uman viu datorită contribuției sale la salvarea, păstrarea și promovarea cântecului popular.

UNESCO (United Nations Educational Scientific and Cultural Organization/Organizația Națiunilor Unite pentru Educație, Știință și Cultură) este cea mai prestigioasă organizație mondială creată cu scopul de a promova colaborarea între națiuni prin intermediul educației, științei și culturii. Organizația reunește 195 de state și 10 state asociate de pe întreg globul. România este membru al acestei organizații din 1956, fiind reprezentată de Delegația Permanentă la UNESCO și de Comisia Națională a României pentru UNESCO.

Comentarii

comentarii

Spune-ti si tu parerea. Opinia ta e importanta.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

- Advertisment -

Most Popular

Ești o persoană rușinoasă? Iată CUM treci peste timiditate și prejudecăți!

Deși persoanele timide tind să nu creeze mai niciodată probleme sau neplăceri celor din jur, multe dintre ele și-ar dori să scape...

Sfaturi utile pentru femei – 4 mici investiții pentru a te simți bine în pielea ta!

De multe ori, doamnele și domnișoarele simt nevoia de noi achiziții care să contribuie major la crearea unui sentiment plăcut. Încrederea în...

Cum să reduci cheltuielile pe care le ai cu mașina – Trucurile pe care merită să le încerci!

A întreține o mașină nu este ușor, dar nici ieftin. Pe lângă carburant, există o mulțime de lucruri care te fac să...

Pandemia ți-a afectat venitul? Iată cele mai TARI idei de cadouri pentru partenera ta în vreme de criză!

Într-o perioadă în care veniturile tuturor oamenilor au fost afectate, sărbătoriții ar trebui să se gândească mai des la expresia „gestul contează”....

Recent Comments

Adrian Negrila on EXPONATUL LUNII IULIE LA MCDR
Gaina Constantin on EXPONATUL LUNII IULIE LA MCDR
ce e prostia Regiunea Timis-Hateg? on Regiunea Vest? Poate Timiș-Hațeg
anonimul on Mircea-Molot
un cetatean responsabil on Controale sanitare în şcoli
un cetatean responsabil on Mostră de necivilizație la Banpotoc

Comentarii

comentarii

%d blogeri au apreciat: