Acasă SOCIAL Geoparcul Dinozaurilor Țara Hațegului, revalidat pentru încă patru ani în Rețeaua UNESCO

Geoparcul Dinozaurilor Țara Hațegului, revalidat pentru încă patru ani în Rețeaua UNESCO

Comitetul de Coordonare al Rețelei Europene, parte din Rețeaua Globală a Geoparcurilor, a votat pentru acordarea unui cartonaș verde pentru Geoparcul Dinozaurilor Țara Hațegului.  Această decizie reprezintă reconfirmarea statutului internațional de membru al Rețelei Europene a Geoparcurilor și al Rețelei Globale (sub egida UNESCO) a Geoparcului Dinozaurilor,  pentru următorii patru ani, fiind singurul Geoparc din România care deține acest statut.

În cadrul celei de-a 34-a ediții a întâlnirii reprezentanților Geoparcurilor, găzduită de Geoparcul Harz. Braunschweiger Land. Ostfalen din Germania, Comitetul de Coordonare a luat în discuție raportul de evaluare întocmit de Viviane Dargey din Franţa şi Nick Powe din Marea Britanie, cei doi evaluatori UNESCO care,  în perioada 22-24 iulie, au efectuat o vizită de evaluare în Geoparcul Dinozaurilor Țara Hațegului.  Raportul a prezentat modul în care Geoparcul îndeplinește condițiile Chartei Geoparcurilor, progresele realizate  în ultima perioadă de timp și importanța implicării Universității din București în administrarea Geoparcului. Totodată a fost evidențiată susținerea de care se bucură Geoparcul din partea comunității locale din Țara Hațegului și din partea autorităților.

“La fiecare patru ani Geoparcurile sunt evaluate în ceea ce privește calitatea activităților și serviciilor oferite turiștilor, dar și referitor la importanța acordată protejării patrimoniului geologic și dezvoltării durabile. Credem că este un efort continuu al întregii Rețele Europene a Geoparcurilor, dar rezultatele pozitive obținute de-a lungul anilor demonstrează că a meritat acest efort. Și pentru că dorim dezvoltarea în continuare a Rețelei, în cadrul întâlnirii din Germania, de la Wernigerode, am luat și decizia constituirii unei Asociații a Rețelei Globale a Geoparcurilor care le va reprezenta pe acestea în cadrul UNESCO și în alte entități ale organizațiilor internaționale. În ceea ce privește Geoparcul Dinozaurilor Țara Hațegului, este foarte important să avem în cadrul Rețelei un teritoriu reprezentativ din punct de vedere istoric și geologic, așa cum este cel din România. Geoparcul Dinozaurilor Țara Hațegului ne ajută în promovarea valorilor geologice din România în rândul cetățenilor europeni și reprezintă un instrument de dezvoltare a comunităților locale”, afirmă prof. dr. Nickolas Zouros. coordonatorul Rețelei Europene a Geoparcurilor.

”Am asistat la un moment important în existența Geoparcului pe care ne-o dorim cât mai lungă și cât mai prodigioasă.  Această reconfirmare demonstrează că eforturile noastre nu au fost în zadar însă, în același timp, ne obligă să continuăm în linia unor oferte de acțiuni și activități la standarde foarte înalte, compatibile cu cerințele organizațiilor selecte din care facem parte. Le mulțumim tuturor celor care au crezut în noi și ne-au fost alături și îi asigurăm că pot avea în Geoparc un partener serios, recunoscut la nivel internațional,  care să participe activ în viața comunității, în concordanță cu recomandările UNESCO”, afirmă dr. Alexandru Andrășanu,  directorul Geoparcului Dinozaurilor Țara Hațegului – Universitatea din București.

Geoparcul Dinozaurilor Țara Hațegului este o arie protejată de tip parc natural administrată de Universitatea din București, care se întinde pe o suprafață de 102.392 ha. Pe teritoriul său se află  80 de sate grupate în 10 comune și orașul Hațeg, cu o populație totală de cca 35.000 de locuitori. Geoparcul derulează activități educaționale și de cercetare în domeniul geo și biodiversității și  în această vară a lansat cel mai ambițios proiect al său, Muzeul Dinozaurilor din Transilvania, care își propune să reconstituie la scară naturală, ținând cont de detaliile științifice, toate speciile de dinozaur descoperite pe teritoriul fostei Insule a Hațegului.

Trei machetele de dinozaur realizate de celebrul paleoartist canadian Brian Cooley pot fi deja admirate în Geoparcul din Țara Hațegului.  Balaurul bondoc și Zalmoxes sunt vedetele expoziției ”Balauri, dragoni, dinozauri” deschisă la sediul Geoparcului din orașul Hațeg, iar cea de a treia machetă în mărime naturală, a lui Magyarosaurus dacus,  poate fi văzută la Centrul pentru Științe și Arte al Universității din București din comuna General Berthelot.

Comentarii

comentarii

Spune-ti si tu parerea. Opinia ta e importanta.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

- Advertisment -

Most Popular

Abia te-ai întors din vacanță, dar nu te simți pregătit să înfrunți stresul de la job? Iată 3 trucuri pentru a te readapta vieții...

Vacanța de vară s-a terminat, dar tu poate că n-ai starea necesară ca să te întorci rapid la job. Mintea îți este...

Pariurile sportive – fenomen de masă și veritabilă industrie accesorie sportului

Sportul continuă să suscite un interes major pentru foarte mulți oameni, atât ca formă de divertisment, prin urmărirea evenimentelor preferate, cât și...

TOP 5 trucuri prin care îți poți îmbunătăți procesul de producție

Procesele de producție simplificate sunt vitale pentru succesul companiilor producătoare. Cu toate acestea, există încă mult spațiu de îmbunătățire în cadrul multor...

Află topul celor 4 calități care îți garantează succesul în viață

Succesul în viață presupune, pe scurt, să te simți împlinită cu situația pe care o ai, independența financiară fiind unul dintre principalele...

Recent Comments

Adrian Negrila on EXPONATUL LUNII IULIE LA MCDR
Gaina Constantin on EXPONATUL LUNII IULIE LA MCDR
ce e prostia Regiunea Timis-Hateg? on Regiunea Vest? Poate Timiș-Hațeg
anonimul on Mircea-Molot
un cetatean responsabil on Controale sanitare în şcoli
un cetatean responsabil on Mostră de necivilizație la Banpotoc

Comentarii

comentarii

%d blogeri au apreciat: