Acasă FAPT DIVERS Ger năprasnic în toată țara. 10 sfaturi utile pentru a ne proteja

Ger năprasnic în toată țara. 10 sfaturi utile pentru a ne proteja

Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a emis, marți, o informare meteo de ger valabilă până în dimineața zilei de 2 ianuarie, în întreaga țară. Temperaturile minime vor coborî frecvent sub—15 grade, iar izolat chiar sub—25 grade, în timp ce maximele diurne vor fi preponderent negative și se vor încadra, în general, între—10 și zero grade.

Ministerul Sănătăţii recomandă populaţiei ca, în zile cu temperaturi extrem de scăzute, să respecte sfatul medicilor, să evite deplasările la distanţe mari şi expunerea la frig, să respecte regulile de igienă pentru evitarea îmbolnăvirilor şi să consume alimente bogate în proteine, fructe şi legume.  Este recomandat ca, persoanele vârstnice, în special cele cu afecţiuni cardiace şi respiratorii, să evite deplasările. De asemenea, trebuie evitat consumul băuturilor alcoolice.

Vă oferim mai jos 10 sfaturi practice pentru a depăși cu bine perioada de frig extrem.

1. Atenție la hipotermie sau degerături 

Îmbrăcămintea de vreme rea cuprinde mai multe rânduri de haine, cizme îmblănite, căciulă, mănuşi. Expunerea la temperaturi joase, chiar pe o perioadă scurtă, mai ales în condiţii de umezeală sau vânt, creşte riscul hipotermiei. Primele semne sunt pielea palidă, buze şi unghii albastre, tremurat violent, tulburări de vorbire, ameţeală, amorţire. Omul devine apatic, pulsul devine slab şi neregulat, iar respiraţia grea. Primele măsuri includ administrarea lichidelor calde şi acoperirea extremităţilor. În cazuri severe, se poate ajunge şi la degerături (mâini, picioare, vârful nasului, obrajii sau lobii urechilor). În acest caz, pacientul trebuie adus cât mai repede la Urgenţe, înfăşurat într-o pătură uscată, iar încălzirea zonelor degerate se face treptat.

2. Evitaţi duşurile fierbinţi şi reduceţi durata lor

Dacă vă spălaţi cu apă fierbinte imediat ce aţi ajuns acasă, din frig, există riscul ca unele vase de sânge să se spargă, iar pielea să se usuce foarte mult. Cel mai bine este să faceţi un duş cald scurt. Folosiţi săpunuri blânde şi emoliente. Nu vă ştergeţi energic cu prosopul, tamponaţi pielea uşor.

3. Trecerea de la ger la căldură, risc de şoc cardiac

Dacă vă ştiţi cardiaci, evitaţi expunerea îndelungată la frig. Trecerea bruscă de la ger la căldură poate favoriza apariţia şocului cardiac sau a accidentului vascular cerebral. Frigul agravează şi reumatismul sau afecţiunile pulmonare.

4. Evitaţi mâncarea picantă şi foarte condimentată

Medicii spun că alimentele picante şi foarte condimentate crează senzaţia falsă de căldură, exact ca alcoolul. Alimentele picante fac vasodilataţie şi consumă căldura. Astfel, în loc să o economisim, o pierdem. Nutriţioniștii recomandă să consumăm alimente calde, nu fierbinţi şi să evităm mesele abundente, care, la fel, ne consumă foarte multă energie. De asemenea, este importantă hidratarea, pentru că menţine temperatura corpului constantă. Dieta pe timp de iarnă trebuie să fie bogată în proteine, peşte gras, bogat în acizi Omega-3 şi mai săracă în zahăr. În cazul celor care practică sporturi de iarnă este indicată ciocolata.

5. Folosiţi creme mai grase şi balsam pentru buze

Variaţiile de temperatură distrug bariera lipidică protectoare a pielii şi este nevoie de o extraprotecţie cu creme mai grase. De asemenea, masajul pielii după duş cu ulei de migdale, bogat în vitamina E, ajută la regenerarea ţesuturilor. Evitaţi exfolierea tenului în această perioadă.

6. Acoperiţi-vă obrajii cu fularul când vă înţeapă faţa

Roşeaţa obrajilor poate fi semnul unor capilare sparte, care poate favoriza apariţia cuperozei, o boală care constă în lezarea ireversibilă a vaselor de sânge din obraji.

7. Purtaţi ochelari de protecţie la munte

Chiar dacă în lunile de iarnă soarele este mai departe de Pământ, reflexia ultravioletelor pe gheaţă sau pe zăpada proaspătă favorizează apariţia aşa-numitei “orbiri de la zăpadă” sau cataractei. Purtaţi preventiv ochelari de protecţie.

8. Achiziţionaţi un umidificator de aer

Pe lângă creme hidratante, aveţi în vedere şi instalarea unui umidificator de aer în casă, pentru a evita uscarea suplimentară a pielii, cauzată de încălzirea artificială.

9. Atenție maximă la copii

În această perioadă, trebuie acordată o atenţie specială copiilor în sensul evitării situaţiilor în care aceştia sunt lăsaţi să aştepte în interiorul autovehiculelor parcate. Se recomandă, de asemenea,  evitarea transporturilor pe distanţe lungi în vehicule fără posibilităţi de climatizare şi neechipate corespunzător.

10. Nu faceți improvizații în privința surselor de încălzire din case

Locuinţele şi spaţiile de locuit trebuie încălzite corespunzător şi trebuie evitată utilizarea instalaţiilor improvizate, care pot duce la intoxicaţii cu monoxid de carbon.

Comentarii

comentarii

Spune-ti si tu parerea. Opinia ta e importanta.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

- Advertisment -

Most Popular

Dorești să excelezi în gaming online? Iată de ce ai nevoie!

Foarte mulți tineri s-au apucat să joace cele mai râvnite jocuri online, fiindcă dacă se ajunge la un anumit nivel, se pot...

Ești însărcinată? Iată cele mai bune decizii pe care le poți lua înainte de venirea copilului pe lume

Fiecare femeie care urmează să devină mămică își dorește să facă totul astfel încât venirea pe lume a copilului să se desfășoare...

Cum înveți să cânți prima ta piesă la o chitară acustică, în mai puțin de o lună

Ți-ai dori să înveți să cânți măcar o melodie ușoară la chitara acustică, suficient cât să-ți impresionezi partenerul/a sau să faci atmosferă...

Te-ai gândit vreodată cât ai pierdut din cauza prejudecăților?

Cu toții ne naștem fericiți, optimiști și acceptând tot ceea ce există în jurul nostru: oameni, insecte, animale, tablouri, culori, flori. Le...

Recent Comments

Adrian Negrila on EXPONATUL LUNII IULIE LA MCDR
Gaina Constantin on EXPONATUL LUNII IULIE LA MCDR
ce e prostia Regiunea Timis-Hateg? on Regiunea Vest? Poate Timiș-Hațeg
anonimul on Mircea-Molot
un cetatean responsabil on Controale sanitare în şcoli
un cetatean responsabil on Mostră de necivilizație la Banpotoc

Comentarii

comentarii

%d blogeri au apreciat: