Acasă AGRICULTURA & AGRIBUSINESS Ghiță Ciobanul: Îmi mut ferma în Ungaria; acolo este respectată munca, iar...

Ghiță Ciobanul: Îmi mut ferma în Ungaria; acolo este respectată munca, iar la noi doar hoția

Celebrul cioban se declară dezamăgit de România și spune că vrea să se mute, cu tot cu ferma pe care o are, în Ungaria.  Gheorghe Dănulețiu, cunoscutul Ghiță Ciobanul, din Jina, județul Sibiu, împreună cu Alexandru Ciocaș, crescător de ovine din județul Bihor, au fost zilele trecute în Ungaria, unde au vizitat mai multe ferme și au făcut un schimb de experiență cu fermierii de acolo, scrie Agroinfo

Gheorghe Dănulețiu, unul dintre primii oieri români care a ajuns la Bruxelles să-și spună necazurile în inima Europei, are de gând să-și mute ferma de ovine în Ungaria, să fie într-o țară unde e respectată munca oierului. 

”Vreau să-mi cumpăr o casă acolo și încet-încet să trec cu oile mele în Ungaria. Vă dau un exemplu. Eu am peste 1.000 de oi și nu mi-am putut cumpăra decât un tractor second-hand pe care-l țin acum la reparații, că nu mai merge. Ciobanul ungur are 50 de oi și are tractor nou-nouț. Ei beneficiază de credite cu dobânzi mici, credite numai pentru fermieri, pentru dezvoltarea fermelor”, spune, la rândul său, ciobanul Alexandru Ciocaș. 

Cei doi s-au declarat impresionați că vecinii noștri din Ungaria nu lasă nimic la voia întâmplării în sectorul de creștere a oilor. Fermele de ovine nu numără mii de capete,  cum sunt în România, ci sunt și turme de doar de 50 de oi. Puține, dar profitabile, pentru că tot ce dă oaia este valorificat la prețuri avantajoase pentru fermieri. Pentru fiecare produs al fermei de ovine este gândită și pusă la punct o filieră. Mieii sunt preluați de centrele de colectare, create de stat, iar aceste centre se ocupă de exportarea lor în Italia, Turcia sau Orientul Mijlociu. Lâna, la fel. Laptele de oaie este deja colectat  direct de la ferme de reprezentanții unor companii de profil din Franța. 

”I-am întrebat pe fermieri cum aș putea să mă mut cu ferma. Ne-au spus că ne putem face dublă cetățenie, româno-maghiară, și de acolo ce acte ne mai trebuie, documente sanitare veterinare. Oile trebuie ținute pe carantină o lună în România și o lună în Ungaria pentru a se face analize și tot ce trebuie. Cetățenia maghiară aș putea să o obțin prin cumpărarea unei case în Ungaria. Noi am mers acolo să vedem dacă putem trăi mai bine acolo. Concluzia este că la ei se respectă muncă, la noi se respectă hoțiile”, declară Ghiță Ciobanul. 

Sursa: Agroinfo

Comentarii

comentarii

Spune-ti si tu parerea. Opinia ta e importanta.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

- Advertisment -

Most Popular

3 sfaturi pentru a-ți crea o baie uimitoare

Băile sunt, în general, mult mai mici decât, să zicem, o bucătărie, o cameră de zi sau un dormitor, ceea ce înseamnă...

Măsuri decise de CJSU Alba pentru comunele Noșlac și Sohodol. Ce restricții trebuie respectate

Comitetul Județean pentru Situații de Urgență Alba a decis miercuri măsuri pentru comunele Noșlac și Sohodol. Acestea intră în vigoare de joi, 22...

Recent Comments

Adrian Negrila on EXPONATUL LUNII IULIE LA MCDR
Gaina Constantin on EXPONATUL LUNII IULIE LA MCDR
ce e prostia Regiunea Timis-Hateg? on Regiunea Vest? Poate Timiș-Hațeg
anonimul on Mircea-Molot
un cetatean responsabil on Controale sanitare în şcoli
un cetatean responsabil on Mostră de necivilizație la Banpotoc

Comentarii

comentarii

%d blogeri au apreciat: