AcasăSTIRIHUNEDOARAGligor Hașa, venerabilul cărturar

Gligor Hașa, venerabilul cărturar

Hasa BaraBiblioteca Județeană „Ovid Densusianu” Hunedoara-Deva s-a pregătit din timp, așa cum se cuvine, pentru a-l sărbători pe scriitorul Gligor Hașa la cei 75 de ani pe care i-a împlinit în acest început de an.

„A fost un prilej excepțional de a ne manifesta prețuirea față de scriitorul și omul Gligor Hașa. Compartimentul de Informare Bibliografică și Comunitară al Bibliotecii a elaborat, cu profesionalism, în excelente condiții grafice, o amplă biobibliografie dedicată scriitorului, publicistului, eseistului, dascălului care este de peste 50 de ani o prezență vie și de neocolit în viața culturală și spirituală a județului Hunedoara. Această biobibliografie, care punctează marile momente ale unei vieți dedicate culturii române, istoriei acestor locuri, a fost lansată cu acest prilej și a fost oferită în dar tuturor celor care au venit la această emoționantă manifestare. Din paginile ei, cei interesați vor putea afla ce a însemnat pentru cultura hunedoreană opera lui Gligor Hașa, scriitor şi dascăl, om de presă şi cercetător împătimit al istoriei românilor”, spune Sebastian Bara, directorul Biblitecii Judeţene „Ovid Densuşianu” Hunedoara-Deva.

Simpla înșiruire a celor câteva zeci de volume pe care le-a scris Gligor Haşa dă seamă despre uriașa sa capacitate creatoare, despre pasiunea cu care s-a adâncit în creația literară, în cercetarea operei eminesciene, în deslușirea unor aspecte insuficient elucidate din istoria românilor, în mod deosebit din istoria ținuturilor hunedorene.

Gligor Hașa este un intelectual autentic, o fire iscoditoare care merge la esență, un veritabil om al Cetăţii care nu poate rămâne impasibil și fără reacție la tot ce se petrece în jurul lui. Iar din 1989 încoace, știm bine, s-au petrecut multe, am trecut prin momente pe care verbul lui Gligor Hașa le-a consemnat și analizat cu luciditate și implicare sufletească.

De aproape o jumătate de secol, pana inspirată a lui Gligor Haşa așterne pagini de literatură, poezie, eseu, pamflet, studiu istoric, așa încât acum, la ceas de bilanț, vedem că rafturile bibliotecii sunt ocupate de o opera omnia de bună calitate, moștenire pentru generațiile ce vor veni.

Fie că a scris proză sau a izvodit versuri, că a făcut consemnări de reporter sau a scris pamflete usturătoare (o „usturime” izvorâtă, însă, dintr-o dragoste de țară cum puțini nutresc), creația lui  Gligor Haşa ne ajută să creionăm portretul veridic al unui adevărat cărturar dotat cu har, cu un cult aproape religios față de limba română, un scriitor plin de viață și cu o tinerețe a spiritului ce poate face invidioși mulți tineri.

Față de tineri a avut întotdeauna dragostea și devotamentul unui veritabil dascăl, astfel că a format generaţii întregi de elevi în cultul dragostei pentru limba noastră „ca un fagure de miere”, pentru istoria acestui popor, pentru tot ce este peren în această ţară şi, mai ales, în acest judeţ a cărui istorie a studiat-o și i-a relevat unele aspecte deloc sau insuficient cunoscute.

„Toți cei prezenți la acest eveniment au așteptat cu emoție momentul întâlnirii cu scriitorul Gligor Hașa, pentru a sărbători o personalitate marcantă a vieții culturale hunedorene, la ceas aniversar, la împlinirea celor 75 de ani de viață și peste cinci decenii de activitate pusă în slujba slovei românești. A fost un minunat prilej de a ne exprima admirația și respectul față de venerabilul cărturar, prietenul nostru de suflet căruia ne-a făcut o deosebită plăcere să-i fim alături, în acest început de an, în acest ianuarie în care s-a născut și „muntele fără poteci”, cum atât de inspirat și-a definit Gligor Hașa idolul, pe marele Eminescu”, a adăugat directorul Bibliotecii Judeţene Hunedoara.

Toți cei prezenți i-au urat scriitorului Gligor Hașa, din toată inima, ani mulți și împliniți, să aibă aceeași tinerețe a spiritului cu care ne-a obișnuit, să fie dăruit și de acum înainte cu aceeași impresionantă putere de muncă și să ne dăruiască noi și noi cărți pe care să le așezăm cu drag pe rafturile bibliotecii noastre.

Și i-am urat tradiționalul Vivat, crescat, floreat!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

Adrian Negrila pe EXPONATUL LUNII IULIE LA MCDR
Gaina Constantin pe EXPONATUL LUNII IULIE LA MCDR
ce e prostia Regiunea Timis-Hateg? pe Regiunea Vest? Poate Timiș-Hațeg
anonimul pe Mircea-Molot
un cetatean responsabil pe Controale sanitare în şcoli
un cetatean responsabil pe Mostră de necivilizație la Banpotoc