Acasă STIRI ARAD Grapini: TVA-ul în turism trebuie uniformizat

Grapini: TVA-ul în turism trebuie uniformizat

Maria Grapini, Ministrul delegat pentru Întreprinderi Mici și Mijlocii, Mediu de Afaceri și Turism, Maria Grapini, a fost prezentă ieri la Arad, unde a avut o întâlnire cu reprezentanții mediului de afaceri din vestul țării. Printre temele abordate a fost și cea a TVA-ului în turism, ca metodă de încurajare a acestei ramuri economice. 

Ministrul Grapini a declarat că este necesară uniformizarea TVA-ului, deoarece situația prezentă îi nedreptățește pe hotelieri.

În prezent, turistul plătește 9% TVA la cazare, tot 9% TVA plătind și pentru micul dejun pe care îl dă hotelul. În schimb, dacă turistul dorește să servească cina la hotel, trebuie să achite un TVA de 24%. Părerea mea este că acest TVA ar trebui uniformizat, pentru că situația de acum îi nedreptățește oarecum pe hotelieri, deoarece turistul pleacă să ia cina în altă parte decât în restaurantul hotelului unde este cazat. Eu am îndoieli că hotelierul separă, de exemplu, roșiile cu TVA de 9%, de cele cu 24%. (…) Am cerut partenerilor din acest domeniu să facă un studiu de impact din care să reiasă că statul nu va fi văduvit de o anumită sumă datorită scăderii TVA, pentru că se vor obține din alte părți”, a precizat Grapini, citată de Agerpres.

Maria Frapini a abordat și problema turismului balnear, deplângând starea în care se află cele mai multe dintre stațiuni. În opinia sa, majorarea cu 25% de la 1 ianuarie a redevențelor la ape minerale nu va avea efecte negative asupra tarifelor practicate în turismul balnear. Grapini a spus că toată lumea a criticat România pentru nivelul scăzut al redevențelor la resurse minerale, inclusiv la apele minerale, nivelul acestor redevențe fiind cel mai scăzut în Europa. Majorarea redevențelor la apele minerale cu 25%, începând cu 1 ianuarie, nu va trebui să conducă la creșterea costurilor, ci va trebui să se îmbunătățească etica în afaceri în aceste stațiuni balneare și trebuie făcute investiții atât în infrastructură, cât și pentru creșterea calității serviciilor. Dacă se va întâmpla acest lucru, Grapini este convinsă că în 2014 vom avea o creștere a numărului de turiști, atât a celor străini, cât și a celor români.

Comentarii

comentarii

Spune-ti si tu parerea. Opinia ta e importanta.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

- Advertisment -

Most Popular

3 sfaturi pentru a-ți crea o baie uimitoare

Băile sunt, în general, mult mai mici decât, să zicem, o bucătărie, o cameră de zi sau un dormitor, ceea ce înseamnă...

Măsuri decise de CJSU Alba pentru comunele Noșlac și Sohodol. Ce restricții trebuie respectate

Comitetul Județean pentru Situații de Urgență Alba a decis miercuri măsuri pentru comunele Noșlac și Sohodol. Acestea intră în vigoare de joi, 22...

Recent Comments

Adrian Negrila on EXPONATUL LUNII IULIE LA MCDR
Gaina Constantin on EXPONATUL LUNII IULIE LA MCDR
ce e prostia Regiunea Timis-Hateg? on Regiunea Vest? Poate Timiș-Hațeg
anonimul on Mircea-Molot
un cetatean responsabil on Controale sanitare în şcoli
un cetatean responsabil on Mostră de necivilizație la Banpotoc

Comentarii

comentarii

%d blogeri au apreciat: