Acasă CULTURĂ, ARTĂ & MEDIA Grevă la Filarmonica Banatul din Timișoara

Grevă la Filarmonica Banatul din Timișoara

Programul de deschidere a stagiunii Filarmonicii Banatul din Timişoara, ce are loc vineri seara, a fost modificat după ce, în dimineaţa zilei, instrumentiştii au intrat în grevă generală, protestând, conform acestora, faţă de “refuzul administraţiei Filarmonicii conduse de managerul Ioan Coriolan Gârboni de a semna contractul colectiv de muncă”.

Astfel, serata muzicală ce cuprindea iniţial Concertul pentru vioară şi orchestră în re major, op.61 de Ludwig van Beethoven şi Simfonia nr.2 în re major, op.73 de Johannes Brahms va conţine un recital de pian.

“Membri ai Sindicatului Filarmonicii Banatul au declanşat astăzi, 5 octombrie 2018, de la ora 10.00, greva generală. Angajaţii (65 la număr, n.r.) au refuzat să participe la repetiţia programată la ora 10.00, precum şi la concertul programat la ora 19.00, care trebuia să deschidă stagiunea 2018-2019. Din acest motiv, administraţia a decis să înlocuiască concertul de deschidere cu un recital de pian”, potrivit unui comunicat al Federaţiei Cultură şi Mass-Media FAIR – MediaSind, transmis AGERPRES.

Greva generală a fost precedată săptămâna trecută de greva de avertisment a sindicaliştilor din Filarmonica Banatul, care sperau că vor demara negocierile cu conducerea instituţiei, act care putea stopa greva generală.

Primarul Timişoarei, Nicolae Robu, a declarat vineri că toţi cei implicaţi “în chestiune” trebuie să acţioneze respectând legea.

“Se va face o analiză şi se va vedea cine cu ce este vinovat. Un lucru vreau să fie foarte clar pentru toată lumea. În Timişoara de astăzi, un director de instituţie n-o să fie pus de niciun sindicat şi nici dat jos de vreun sindicat. Lucrul acesta e nenegociabil. Putem discuta orice, dar cine-i director şi cine nu e director, nu stabilesc sindicatele. Ele au alte atribuţii”, a spus presei Nicolae Robu.

El a subliniat că nici refuzul unora de a apărea în spectacole duminica pentru că “au altă treabă pe la biserici” nu este acceptabil.

“În principiu, trebuie să fie foarte clar şi pentru directorul Gârboni şi pentru ceilalţi interpreţi angajaţi, muzicieni, indiferent de postul pe care-l ocupă, că trebuie să acţionăm cu respectarea legii şi că un contract colectiv de muncă trebuie negociat. Domnul Gârboni a vrut să negocieze un contract colectiv de muncă şi partea cealaltă a părăsit negocierile şi n-a mai vrut asta (anul trecut, n.r.)”, a adăugat edilul.

Robu a afirmat că “se va face linişte acolo”, chiar dacă “pleacă şi unii şi alţii, indiferent câţi”.

Primarul a subliniat că nu se poate continua într-o astfel de atmosferă, într-o instituţie culturală de prim rang, în oraşul ce va fi Capitală Culturală Europeană.

“Nu stăm nici în muzicienii respectivi şi nici în directorul respectiv. Există pe planetă suficienţi. (…) Până la urmă, dacă este nevoie, vom recurge la soluţii radicale, în limitele legii, faţă de fiecare. Consider că au vinovăţii şi unii şi ceilalţi. Sunt încăpăţânări care nu-şi au sensul. Ar trebui să existe mai mult respect pentru spectatori, pentru că un artist, mai ales unul din domeniul muzicii, nu se manifestă în camera surdă, de unul singur, ci are nevoie de spectatori. Dacă ar exista mai mult respect, nu ar exista astfel de lucruri”, a spus Nicolae Robu, exprimându-şi regretul că pentru unii “arta este sursă de venit, nu o trăire”.

 

Sursa: Agerpres

Comentarii

comentarii

Spune-ti si tu parerea. Opinia ta e importanta.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

- Advertisment -

Most Popular

NU pleca în concediu până nu verifici aceste aspecte! Transformă fiecare vacanță într-o experiență plăcută!

Pentru fiecare român concediul este cea mai așteptată perioadă, mai ales după luni intense de muncă. Chiar dacă nevoia de a pleca...

Știai că poți aduce AVENTURA în viața ta fără să părăsești locuința?

Majoritatea oamenilor vor o viață palpitantă, plină de adrenalină, dar puțini reușesc să-și pună în practică dorințele, din diferite motive. Unele sunt...

Care sunt domeniile din Vest în care sunt indispensabili transpaleții?

În fiecare domeniu există anumite lucruri care sunt indispensabile și fără de care munca nu poate fi întreprinsă. Dacă în medicină ai...

Top 3 alegeri excepționale pe care să le faci pentru bucătăria ta modernă

Atunci când vine vorba de amenajat bucătăria, cu siguranță îți dorești cele mai moderne, frumoase și calitative lucruri. După ce te-ai decis...

Recent Comments

Adrian Negrila on EXPONATUL LUNII IULIE LA MCDR
Gaina Constantin on EXPONATUL LUNII IULIE LA MCDR
ce e prostia Regiunea Timis-Hateg? on Regiunea Vest? Poate Timiș-Hațeg
anonimul on Mircea-Molot
un cetatean responsabil on Controale sanitare în şcoli
un cetatean responsabil on Mostră de necivilizație la Banpotoc

Comentarii

comentarii

%d blogeri au apreciat: