Acasă STIRI CARAS-SEVERIN Grupul Ecologic de Colaborare Nera: protecția pădurilor din parcurile naționale se face...

Grupul Ecologic de Colaborare Nera: protecția pădurilor din parcurile naționale se face după reglementări anacronice

Grupul Ecologic de Colaborare (GEC) Nera, organizație nonguvernamentală, apolitică și nonprofit atrage atenția asupra faptului că protecția pădurilor din parcurile naționale Semenic – Cheile Carașului și Cheile Nerei – Beușnița se face după reglementări anacronice.

Activiștii de la GEC Nera susțin că, deși au trecut 11 ani de la înființarea de administrații pentru parcurile naționale Semenic Cheile — Carașului și Cheile Nerei — Beușnița, principalul obstacol în a proteja și conserva patrimoniul natural valoros al acestor parcuri, la nivelul cerințelor de țara membră a Uniunii Europene, continuă să fie lipsa unui plan de management aprobat de către Ministerul Mediului Apelor și Pădurilor.

”Fără un plan de management regimul de protecție și conservare a naturii în cele 2 parcuri, care este reglementat în momentul de față prin ‘Legea 73/2015 de aprobare a OG 20/2014 pentru modificarea OUG 57/2007’ nu poate fi implementat la nivelul cerințelor UE, și aceasta nu pentru titlul complicat al legii ci pentru faptul că fară un plan de management legea operează cu reglementări anacronice, anterioare statutului României de țară membră a UE, se arată într-un comunicat de presă al GEC Nera”

Principalul beneficiar al deficienței de reglementare în acest domeniu este Regia Națională a Pădurilor ROMSILVA, ale cărei structuri teritoriale își permit să autorizeze tăieri aprope oriunde în cele două parcuri iar principalul vinovat este Ministerul Mediului Apelor și Pădurilor care nu este în stare să finalizeze procesul de aprobare a planurilor de management. În mod concret în zona centrală a parcurilor, care include zonele de protecție strictă și zonele de protecție integrală definite de Legea 73/2015, RNP Romsilva continua să recunoască doar ariile speciale de conservare incluse în Ordinul 552/2003, care reprezintă o suprafață foarte mică în raport cu zonele de protecție strictă și zonele de protecție integrală propuse de consiliile științifice ale parcurilor, Academia Română și alte foruri cu competențe de necontestat în evaluarea patrimoniului natural care trebuie conservat.

Reprezentanții Grupului Ecologic de Colaborare susțin că administrațiile celor două parcuri acordă fără nici o remușcare aprobări pe bandă pentru autorizarea de parchete de tăiere a masei lemnoase în zone propuse ca zone de protecție integrală în viitoarele planuri de management invocând Ordinul 552/2003 și faptul că parcurile nu au planuri de management legal aprobate de Ministerul Mediului Apelor și Pădurilor.

GEC Nera a implementat în perioada 1 octombrie 2014 — 30 iulie 2015, în parteneriat cu Agenția pentru Protecția Mediului Caraș — Severin, proiectul de interes public ‘STOP tăierilor ilegale de arbori în pădurile din zona parcurilor naturale plasate în sudul Banatului’, fiind una dintre cele mai active organizații care se concentrează pe diferitele proiecte pentru protecția pădurilor din parcurile naționale Semenic – Cheile Carașului și Cheile Nerei – Beușnița.

Comentarii

comentarii

Spune-ti si tu parerea. Opinia ta e importanta.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

- Advertisment -

Most Popular

Care sunt domeniile din Vest în care sunt indispensabili transpaleții?

În fiecare domeniu există anumite lucruri care sunt indispensabile și fără de care munca nu poate fi întreprinsă. Dacă în medicină ai...

Top 3 alegeri excepționale pe care să le faci pentru bucătăria ta modernă

Atunci când vine vorba de amenajat bucătăria, cu siguranță îți dorești cele mai moderne, frumoase și calitative lucruri. După ce te-ai decis...

Iată 3 piese vestimentare care NU trebuie să lipsească din garderoba niciunui bărbat toamna aceasta!

Odată cu venirea sezonului rece, este și momentul să-ți reînnoiești garderoba. Există câteva piese esențiale, de care nu te poți lipsi toamna....

Știai de ce ai nevoie pentru a naviga pe ambarcațiuni cu vele sau motor?

Navigația a însoțit umanitatea încă de la începuturile ei timide. Omul a fost fascinat, uneori, nevoit, alteori, curios, să străbată întinderile de...

Recent Comments

Adrian Negrila on EXPONATUL LUNII IULIE LA MCDR
Gaina Constantin on EXPONATUL LUNII IULIE LA MCDR
ce e prostia Regiunea Timis-Hateg? on Regiunea Vest? Poate Timiș-Hațeg
anonimul on Mircea-Molot
un cetatean responsabil on Controale sanitare în şcoli
un cetatean responsabil on Mostră de necivilizație la Banpotoc

Comentarii

comentarii

%d blogeri au apreciat: