Acasă AGRICULTURA & AGRIBUSINESS Guvernul a lansat Pachetul de măsuri pentru dezvoltarea clasei de mijloc la...

Guvernul a lansat Pachetul de măsuri pentru dezvoltarea clasei de mijloc la sate

Prim-ministrul Dacian Cioloș a lansat luni, în cadrul vizitei în județul Alba, pachetul de măsuri pentru “Dezvoltarea clasei de mijloc la sate”, eveniment la care au participat viceprim-ministrul Vasile Dîncu și ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, Achim Irimescu, potrivit unui comunicat al Guvernului.

Documentul își propune să vină cu soluții inovatoare de dezvoltare economică pentru clasa de mijloc la sate, prin valorificarea fondurilor europene, simplificarea legislativă, implementarea măsurilor deja existente introduse de reforma Politicii Agricole Comune (orientate spre agricultura de mijloc) și implementarea unor măsuri noi, precum acordarea de vouchere pentru zilieri și meșteșugari independenți (metodă simplificată de plată a taxelor), dezvoltarea învățământului profesional și tehnic agricol, implementarea programul Național ‘Primul Utilaj Agricol’, constituirea unor instrumente de garantare și creditare din surse naționale (inclusiv microcreditare) și dezvoltarea economiei rurale prin eco și agro-turism.

“Acum 6 ani, când am început să pregătim Reforma Politicii Agricole Comune, m-am gândit la un moment ca acesta. Ceea ce am făcut acolo, la Bruxelles, îmi doream să se vadă peste câțiva ani de zile, în România. Ceea ce noi facem acum se bazează pe Reforma Politicii Agricole Comune și pe ceea ce a fost gândit de Guvernul anterior care a început să pregătească Programul Național de Dezvoltare Rurală pentru a implementa reforma. Prin acest pachet preluăm măsurile care au fost gândite și le adaptăm, întărim și implementăm efectiv. De ce clasă de mijloc? Pentru că avem o agricultură bipolară de câțiva ani. Avem ferme foarte mari în anumite zone, dar, din păcate, în zonele agricole mari avem și “pungile de sărăcie” foarte mari, având la extrema cealaltă, fermele de subzistență”, a afirmat premierul.

Acesta a precizat că nu există țară care să nu se bazeze pe ferma de familie, care în România lipsește.

“De aceea ne-am fixat niște ținte clare și dorim să demarăm câteva proiecte concrete în acest an’, a spus prim-ministrul în discursul de lansare a pachetului pentru ‘Dezvoltarea clasei de mijloc la sate’.

Vizita a început cu o întâlnire cu autoritățile locale, pe teme legate de administrația publică locală și de modul în care pot fi folosite fondurile europene, și a continuat pe teren, la mici ferme, afaceri non-agricole și proiecte de infrastructură cu fonduri europene ce constituie exemple de bună practică în comuna Ciugud.

În cursul după-amiezei, la căminul cultural din satul Drîmbar, comuna Ciugud, în cadrul conferinței, a fost prezentat conținutul pachetului de măsuri pentru “Dezvoltarea clasei de mijloc la sate”.

“Ciugud este o comună în care s-au întâmplat multe lucruri cu fonduri europene în ultima perioadă. Mi se pare un exemplu bun referitor la modul în care pot fi folosite integrat diferite măsuri din programul de dezvoltare rurală, pentru a crea un concept de dezvoltare și nu doar pentru a finaliza un proiect, ici și colo. Avem nevoie de integrare la nivel local. Acest lucru nu se poate face din birou, de la București; de aceea, mi se pare potrivit să lansăm “Pachetul de măsuri pentru dezvoltarea clasei de mijloc la sat” într-un loc unde s-au întâmplat deja multe lucruri pozitive”, a declarat prim-ministrul Dacian Cioloș referitor la alegerea comunei Ciugud ca loc de lansare a pachetului.

Sursa: Agerpres

Comentarii

comentarii

Spune-ti si tu parerea. Opinia ta e importanta.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

- Advertisment -

Most Popular

NU pleca în concediu până nu verifici aceste aspecte! Transformă fiecare vacanță într-o experiență plăcută!

Pentru fiecare român concediul este cea mai așteptată perioadă, mai ales după luni intense de muncă. Chiar dacă nevoia de a pleca...

Știai că poți aduce AVENTURA în viața ta fără să părăsești locuința?

Majoritatea oamenilor vor o viață palpitantă, plină de adrenalină, dar puțini reușesc să-și pună în practică dorințele, din diferite motive. Unele sunt...

Care sunt domeniile din Vest în care sunt indispensabili transpaleții?

În fiecare domeniu există anumite lucruri care sunt indispensabile și fără de care munca nu poate fi întreprinsă. Dacă în medicină ai...

Top 3 alegeri excepționale pe care să le faci pentru bucătăria ta modernă

Atunci când vine vorba de amenajat bucătăria, cu siguranță îți dorești cele mai moderne, frumoase și calitative lucruri. După ce te-ai decis...

Recent Comments

Adrian Negrila on EXPONATUL LUNII IULIE LA MCDR
Gaina Constantin on EXPONATUL LUNII IULIE LA MCDR
ce e prostia Regiunea Timis-Hateg? on Regiunea Vest? Poate Timiș-Hațeg
anonimul on Mircea-Molot
un cetatean responsabil on Controale sanitare în şcoli
un cetatean responsabil on Mostră de necivilizație la Banpotoc

Comentarii

comentarii

%d blogeri au apreciat: