Acasă STIRI Guvernul Ungariei alocă 500.000 de euro pentru slujba papală de la Şumuleu...

Guvernul Ungariei alocă 500.000 de euro pentru slujba papală de la Şumuleu Ciuc

Guvernul Ungariei sprijină pregătirile slujbei papale de la Şumuleu Ciuc, care va avea loc în data de 1 iunie, cu aproape 160 de milioane de forinţi (aprox. 495.000 de euro). Miklós Soltész, secretarul de stat ungar în cadrul Cancelariei Prim-Ministrului, responsabil pentru relaţia cu cultele, minorităţile şi societatea civilă, a vorbit despre asta luni, la Şumuleu Ciuc, după ce s-a deplasat pe teren, împreună cu Erik Urbán, liderul Bisericii Franciscane şi cu Balázs Sajgó, coordonatorul din partea arhiepiscopiei de la Alba Iulia a vizitei papale, pentru a vedea stadiul pregătirilor din locul în care va avea loc ceremonia.

Cu sprijinul guvernului ungar, scena de la altarul din aer liber este extinsă, sunt amplasate noi piese de mobilier liturgic şi se renovează şi Casa “Jakab Antal” din Şumuleu Ciuc, locul în care Papa Francisc va lua prânzul după susţinerea slujbei.

Miklós Soltész a declarat presei că guvernul maghiar nu poate interveni în organizarea unui eveniment desfăşurat într-o altă ţară, dar poate sprijini organizatorii acestui eveniment de care
comunitatea maghiară este foarte legată. Secretarul de stat a relatat că investiţiile susţinute sunt unele care după plecarea Papei vor mai servi comunităţii mult timp. Acestea includ extinderea scenei de la altar şi renovarea Casei “Jakab Antal”.

Oficialul ungar a mai menţionat că acoperişul proiectat să acopere scena în timpul slujbei papale este unul ce poate fi îndepărtat, astfel că mai târziu poate fi instalat şi în alte locuri. În acelaşi timp, a adăugat că guvernul ungar a contribuit şi la costurile unor sarcini care deservesc cele câteva ore ale vizitei
papale la Şumuleu Ciuc. Dintre acestea a amintit de sprijinul acordat pentru realizarea veşmintelor pentru slujbă şi a diverselor obiecte sacrale speciale necesare slujbei papale.

“Papa ne-a transmis că vizita aceasta trebuie să servească păcii, comuniunii etniilor care trăiesc aici. Şumuleu Ciuc va servi tot acestor lucruri. Tot ceea ce mai auzim în plus despre asta, nu este important”, a declarat Soltész. Acesta a remarcat: cei care au mai fost la pelerinajul de la Şumuleu Ciuc au avut ocazia să simtă că acest eveniment oferă ocazia unei îmbogăţiri spirituale şi sociale. În opinia sa, toţi cei care vor veni la slujba papală vor avea parte de această bucurie; este o ocazie de care merită profitat.

Secretarul de stat a încurajat lumea să participe în număr cât mai mare la slujba papală din data de 1 iunie. A specificat că deşi înregistrarea a fost încheiată, aceasta se referă numai la zona împrejmuită, dar mulţimea se poate bucura de eveniment şi de dincolo de garduri.

Miklós Soltész a mai adăugat că evenimentul de la Şumuleu Ciuc va fi cel care va mobiliza cele mai mari mase de oameni în timpul vizitei în România a Papei Francisc.

“Trebuie să arătăm că credinţa, creştinismul, catolicismul şi, desigur, existenţa noastră naţională, identitatea maghiară sunt foarte importante pentru noi”, a declarat secretarul de stat.

Comentarii

comentarii

Spune-ti si tu parerea. Opinia ta e importanta.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

Adrian Negrila on EXPONATUL LUNII IULIE LA MCDR
Gaina Constantin on EXPONATUL LUNII IULIE LA MCDR
ce e prostia Regiunea Timis-Hateg? on Regiunea Vest? Poate Timiș-Hațeg
anonimul on Mircea-Molot
un cetatean responsabil on Controale sanitare în şcoli
un cetatean responsabil on Mostră de necivilizație la Banpotoc

Comentarii

comentarii

%d blogeri au apreciat: