Acasă ECONOMIE Guvernul vrea să schimbe sistemul după care funcționează Băncile pentru Locuințe

Guvernul vrea să schimbe sistemul după care funcționează Băncile pentru Locuințe

Executivul este decis să schimbe programul după după care funcționează cele două bănci în sistem BauSpar din România – BCR Banca pentru Locuințe și Raiffeisen Banca pentru Locuințe – după ce un raport al Curţii de Conturi de la sfârşitul anului trecut arăta că sumele alocate pentru sprijinirea sistemului locativ pe termen lung nu şi-au atins scopul. 

Programul de tip BauSpar (economisire-creditare), prin care funcţionează Băncile pentru Locuinţe, nu are impactul dorit în ceea ce privește acordarea împrumuturilor pentru locuințe. Doar 5% dintre cei care economisesc contractează un credit, arată Strategia Naţională a Locuirii.

La zece ani de la demararea programului şi după ce statul a acordat peste 822 de milioane de lei, guvernul vrea o “direcţionare mai bună a subvenţiei tip BauSpar”. În fapt, Executivul de la București dorește să schimbe acest program, iar subvenţia să se acorde doar în momentul în care clienţii aplică pentru credit şi doar pentru renovarea unei locuinţe, nu şi pentru cumpărarea uneia.

Modul în care funcționează acest tip de bănci este unul simplu, iar modelul este unul german. Practic, cine economiseşte aprox. 1.000 de euro pe an, primeşte și de la stat 250 de euro, sumă la care se adaugă şi o bonificaţie din partea băncii. După o perioadă în care clientul doar economisește, el poate solicita un credit pentru achiziţia sau renovarea unei locuinţe, în condiţii avantajoase. Creditul acordat nu poate fi, însă, mai mare decât de cel mult două ori comparativ cu valoarea economisită, incluzând și prima de la stat.

“Subvenţia poate fi orientată în mod specific către persoanele care economisesc în vederea obţinerii unor împrumuturi pentru renovare. Realocarea elementului de subvenţie care rămâne după criteriul de eligibilitate către o schemă de garantare sau o schemă directă de subvenţionare care se concentrează pe împrumuturi mici de îmbunătăţire a locuinţei. Subvenţia poate fi acordată beneficiarilor eligibili din punct de vedere al venitului la începutul perioadei creditului şi nu progresiv pe durata perioadei de economisire, astfel încât să nu funcţioneze ca un bonus continuu pentru sistemul bancar sub formă de finanţare gratuită”, se arată în Stategia Naţională a Locuirii, aflată în dezbatere publică pe website-ul Ministerului Dezvoltării.

Experţi ai Băncii Mondiale, care au făcut statului recomandări în cadrul Strategiei Naţionale a Locuirii, au identificat problemele acestei scheme BauSpar, care deşi atrage anual cu 10% mai mulţi clienţi, nu are impactul dorit: doar 5% dintre cei care economisesc contractează un credit pentru achiziţia unei locuinţe.

De asemenea, experţii Băncii Mondiale mai spun că elementul de subvenție nu este bine direcționat: oricine poate solicita un produs BauSpar și să beneficieze de subvenție. “Oferind 250 de euro pe client, programul de subvenționare a înregistrat până în prezent alocări bugetare de 841.590.738 lei din 2005, anul în care a fost demarat. Aceste fonduri ar putea fi utilizate mai bine dacă ar fi direcționate către cei care au cea mai mare nevoie de asistență”, se mai arată în documentul citat.

În plus, documentul mai arată că au apărut întrebări legate de înțelegerea produsului de către client – opțiunea referitoare la rata dobânzii încorporată este în realitate un produs relativ complex și nu este clar dacă mulți dintre cei 300.000 de clienți care economisesc înțeleg modul în care funcționează produsul.

Un raport al Curţii de Conturi de la sfârşitul anului trecut arăta că din 892.040 de contracte de economisire-creditare încheiate de cele două bănci, BCR Banca pentru Locuinţe şi Raiffeisen Banca pentru Locuinte, în perioada 2005-2014 au fost acordate doar 8.100 de credite.

Comentarii

comentarii

Spune-ti si tu parerea. Opinia ta e importanta.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

- Advertisment -

Most Popular

NU pleca în concediu până nu verifici aceste aspecte! Transformă fiecare vacanță într-o experiență plăcută!

Pentru fiecare român concediul este cea mai așteptată perioadă, mai ales după luni intense de muncă. Chiar dacă nevoia de a pleca...

Știai că poți aduce AVENTURA în viața ta fără să părăsești locuința?

Majoritatea oamenilor vor o viață palpitantă, plină de adrenalină, dar puțini reușesc să-și pună în practică dorințele, din diferite motive. Unele sunt...

Care sunt domeniile din Vest în care sunt indispensabili transpaleții?

În fiecare domeniu există anumite lucruri care sunt indispensabile și fără de care munca nu poate fi întreprinsă. Dacă în medicină ai...

Top 3 alegeri excepționale pe care să le faci pentru bucătăria ta modernă

Atunci când vine vorba de amenajat bucătăria, cu siguranță îți dorești cele mai moderne, frumoase și calitative lucruri. După ce te-ai decis...

Recent Comments

Adrian Negrila on EXPONATUL LUNII IULIE LA MCDR
Gaina Constantin on EXPONATUL LUNII IULIE LA MCDR
ce e prostia Regiunea Timis-Hateg? on Regiunea Vest? Poate Timiș-Hațeg
anonimul on Mircea-Molot
un cetatean responsabil on Controale sanitare în şcoli
un cetatean responsabil on Mostră de necivilizație la Banpotoc

Comentarii

comentarii

%d blogeri au apreciat: