AcasăAGRICULTURA & AGRIBUSINESSHaos la APIA. România trebuie să ramburseze 80 milioane euro, bani cheltuiți...

Haos la APIA. România trebuie să ramburseze 80 milioane euro, bani cheltuiți incorect din fondurile europene pentru agricultură și dezvoltare rurală

România este nevoită să suporte corecții financiare de 80 de milioane de euro, din cauza unor nereguli la fondurile europene pentru agricultură și dezvoltarea rurală. Ministerul de Externe, care trebuia să depună contestație, a făcut acest demers prea târziu. Cazul a ajuns în justiția europeană, care a respins ca inadmisibilă acțiunea României privind anularea corecțiilor financiare.

România a pierdut la Curtea de Justiție a UE un proces cu Comisia Europeană din cauză că a contestat prea târziu la instanța europeană o decizie pronunțată inițial de Comisie în iunie 2018. Este vorba despre corecții financiare aplicate de Bruxelles din cauză că Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA), instituție aflată în subordinea Ministerului Agriculturii, nu și-a actualizat, ani la rând, softul cu declarațiile (ICAS) în baza cărora se fac plățile către agricultori, ieșind din standardele europene.

În iunie 2018, Comisia Europeană a exclus de la finanțare o serie de cheltuieli efectuate în cadrul Fondului european de garantare agricolă (FEGA) și a Fondului european agricol pentru dezvoltare rurală (FEADR), aplicând corecții de aproape 80 de milioane de euro. În urma unui audit, Comisia Europeană a transmis APIA în data de 24 august 2017 o scrisoare oficială în care solicită aplicarea regulilor privind disciplina financiară în concordanță cu prevederile regulamentelor europene și a cerut instituției române să facă corecțiile necesare în declarațiile de cheltuieli.

Termenul limită până la care Guvernul României, prin agentul guvernamental, putea să conteste decizia Comisiei a fost 24 august 2018, însă respectiva contestație a fost depusă la data de 7 septembrie 2018, arată HotNews.

Agentul guvernamental responsabil cu introducerea acțiunii este Radu Canțăr, subsecretar de stat în MAE.

Curtea de Justiție a UE a analizat dosarul pe data de 30 aprilie 2019 și a respins acțiunea ca inadmisibilă, obligând România să restituie banii cheltuiți ilegal și să suporte atât cheltuielile proprii de judecată, cât și pe cele ale Comisiei Europene.

Din documentele Curții reiese că trebuie aplicată Decizia de punere în aplicare (UE) nr. 2018/873, fiind vorba de excludere de la finanțarea de către Uniunea Europeană a anumitor cheltuieli efectuate în cadrul Fondului european de garantare agricolă (FEGA) și a Fondului european agricol pentru dezvoltare rurală (FEADR):

  • în ceea ce privește submăsura 1a integral (suma de 13.184.846,61 € aferentă anilor 2015 și 2016)
  • în ceea ce privește submăsurile 3a, 5a, 3b, 4b integral (suma de 45.532.000,96 €aferentă anilor 2014, 2015 și 2016)
  • în subsidiar, parțial pentru perioada anterioară datei de 19 septembrie 2015(suma de 21.315.857,50 €)

Ministerului de Finanțe este acum obligat să ramburseze Comisiei cele 80 de milioane euro.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

Adrian Negrila pe EXPONATUL LUNII IULIE LA MCDR
Gaina Constantin pe EXPONATUL LUNII IULIE LA MCDR
ce e prostia Regiunea Timis-Hateg? pe Regiunea Vest? Poate Timiș-Hațeg
anonimul pe Mircea-Molot
un cetatean responsabil pe Controale sanitare în şcoli
un cetatean responsabil pe Mostră de necivilizație la Banpotoc