AcasăSTIRIHaules,Baules - Polițiștii din Timiș trebuie să învețe țigănește

Haules,Baules – Polițiștii din Timiș trebuie să învețe țigănește

Ultimele date statistice arată că în țara noastră cetățenii de etnie rroma sunt tot mai numeroși, iar în acest context Poliția Județeană Timiș pare a fi cea mai pregătită, astfel că mai marii instituției au  decis ca în comuna Slatina să se înființeze  un Centru de Cultură şi Limba Romani, în cadrul Centrului de Formare Profesională a Poliţiştilor “Nicolae Golescu”, centru destinat instruirii profesionale a oamenilor legii.

politistPoliţişti vor parcurge cursuri în domeniul culturii şi limbii romani pentru corecta înţelegere a culturii şi tradiţiilor comunităţilor de romi din mediul rural, astfel încât să poată interveni cu mai multă competență atunci când situațiile operative cer asta. Dezvoltarea competențelor lingvistice ale polițiștilor timișeni este parte a unui proiect intitulat „Promovarea conceptului de poliţie de proximitate în zonele rurale, îndeosebi în comunităţile de romi şi alte comunităţi defavorizate socio-economic”. În cadrul acestui proiect, la nivel naţional au fost achiziţionate 69 de autovehicule, dintre care două au fost trimise poliţiştilor în judeţul Timiş. Proiectul, derulat în parteneriat au autorităţile elveţiene, cuprinde o serie de cursuri de formare a poliţiştilor în domeniile managementul schimbării, diagnosticarea securităţii locale şi metodologii de planificare a securităţii locale, precum şi diferite studii privind comunităţile rurale şi relaţia acestora cu oamenii legii.

Pe parcursul a doi ani, Inspectoratul General al Poliţiei Române – Direcţia de Ordine Publică, în parteneriat cu Universitatea din Geneva – Institutul Postuniversitar de Relaţii Internaţionale şi Studii pentru Dezvoltare şi Academia de Poliţie din Savatan, implementează acest proiect care are ca obiective prevenirea infracţionalităţii şi victimizării, creşterea sentimentului de siguranţă pentru comunităţile rurale, precum şi intervenţia operativă a poliţiei în rezolvarea problemelor de ordin comunitar. Activităţile derulate de poliţie în mediul rural au ca premise transparenţa, contactul direct cu oamenii, comunicarea activă şi iniţierea de parteneriate pentru identificarea de soluţii viabile la problemele comunităţilor locale.

Partenerii elveţieni sunt cei care, pe baza experienţei pozitive pe care o au în domeniu, asigură expertiza necesară derulării proiectului. Astfel, vor fi realizate studii referitoare la relaţia dintre poliţie şi comunitate în mediul rural, precum şi asupra bunelor practici referitoare la poliţia de proximitate şi grupurile minoritare la nivel european. De asemenea, vor avea loc sesiuni de formare pentru poliţişti români cu instructori elveţieni în domeniile managementul schimbării, diagnosticarea securităţii locale şi metodologii de planificare a securităţii locale.

Pe parcursul proiectului vor avea loc cursuri de formare de formatori pentru instructori de poliţie de proximitate în domeniile: mediere, soluţionare a conflictelor, drepturile omului şi probleme de gen, iar 2500 poliţişti din mediul rural vor beneficia de cursuri de instruire în domeniul poliţiei de proximitate. Pentru discutarea problemelor privind ordinea publică în mediul rural se vor organiza forumuri locale cu o participare cât mai reprezentativă. De asemenea, pentru sporirea siguranţei publice a locuitorilor din mediul rural, în parteneriat cu autorităţile publice locale, se vor întocmi planuri şi diagnoze de securitate locale.

Proiectul ,,Promovarea conceptului de poliţie de proximitate în zonele rurale, îndeosebi în comunităţile de romi şi alte comunităţi defavorizate socio-economic” are un buget  de 2.317.647 CHF, din care 347.646 CHF contribuţie naţională. Implementarea unui asemenea proiect este posbilă după ce în anul 2003 a fost încheiat la Berna un acord între Guvernul României şi cel al Elveţiei, cu scopul de a implementa conceptul de poliţie de proximitate. Proiectul a fost iniţial unul pilot, implementat în anul 2000 în mediul urban din două judeţe şi, datorită succesului înregistrat, a fost introdus progresiv în mediul urban, la nivelul întregii ţări.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

Adrian Negrila pe EXPONATUL LUNII IULIE LA MCDR
Gaina Constantin pe EXPONATUL LUNII IULIE LA MCDR
ce e prostia Regiunea Timis-Hateg? pe Regiunea Vest? Poate Timiș-Hațeg
anonimul pe Mircea-Molot
un cetatean responsabil pe Controale sanitare în şcoli
un cetatean responsabil pe Mostră de necivilizație la Banpotoc