Acasă ADMINISTRATIE Igaș: Toate cetăţile dacice din judeţul Hunedoara ar putea trece la Consiliul...

Igaș: Toate cetăţile dacice din judeţul Hunedoara ar putea trece la Consiliul judeţean

Comisia permanentă comună a Camerei Deputaţilor şi Senatului pentru relaţia cu UNESCO recomandă trecerea tuturor cetăţilor dacice din Munţii Orăştiei de pe teritoriul judeţului Hunedoara în administrarea Consiliului Judeţean, după modelul cetăţii Sarmizegetusa Regia.

igasComisia permanentă comună a Camerei Deputaţilor şi Senatului pentru relaţia cu UNESCO a făcut, timp de două zile, de miercuri până vineri, o vizită la cetăţile dacice din Munţii Orăştiei, ajungând la concluzia că acestea trebuie să treacă în subordinea CJ Hunedoara, a declarat, vineri, într-o conferinţă de presă la Deva, senatorul Traian Igaş, preşedintele comisiei.

[quote_box_center]Am văzut diferenţa dintre o cetate administrată cu adevărat, mă refer la Sarmizegetusa Regia, şi altele, care nu sunt administrate de nimeni. Vom face toate demersurile şi vom susţine Consiliul Judeţean Hunedoara în demersul de a prelua în administrare şi celelalte cetăţi dacice, care astăzi sunt ale nimănui”, a spus Igaş.[/quote_box_center]

Potrivit acestuia, în momentul în care toate cele cinci cetăţi dacice din Munţii Orăştiei aflate pe teritoriul judeţului Hunedoara – Sarmizegetusa Regia, Luncani-Piatra Roşie, Costeşti-Blidaru, Costeşti-Cetăţuie şi Băniţa – sxe vor afla în administrarea CJ Hunedoara, se va putea pune problema terenurilor pe care se află amplasate aceste monumente UNESCO, proprietarii suprafeţelor în cauză urmând să fie despăgubiţi prin expropriere de utilitate publică.

Igaş a adăugat că membrii Comisiei permanente comune a Camerei Deputaţilor şi Senatului pentru relaţia cu UNESCO vor iniţia un amendament la Codul Silvic în actuala sesiune parlamentară pentru a clarifica lucrurile în siturile arheologice din Munţii Orăştiei.

“Vom depune un amendament la Codul Silvic semnat de către toţi colegii din Comisie şi sper să-i convingem şi pe ceilalţi colegi să voteze alături de noi şi sper să devină o iniţiativă de succes. E vorba de tăierea arborilor care cresc în perimetrul cetăţilor dacice şi care afectează structura acestora. Să nu mai fie niciun impediment în a tăia acei arbori care dăunează”, a spus Igaş.

Acesta a afirmat că în următoarea perioadă membrii comisiei vor purta discuţii cu reprezentanţii Guvernului pentru a-i convinge de utilitatea trecerii cetăţilor dacice în administrarea CJ Hunedoara.

Prezent la conferinţa de presă, vicepreşedintele CJ Hunedoara, Dorin Gligor, a spus că este nevoie de elaborarea cadrului legal pentru ca cetăţile dacice din Munţii Orăştiei să fie preluate în administrarea CJ Hunedoara, pentru că în acest fel monumentele UNESCO pot fi mai bine întreţinute şi puse în valoare din punct de vedere turistic şi istoric. Noul statut al cetăţilor ar permite şi depunerea unor proiecte de finanţare în vederea obţinerii de fonduri nerambursabile necesare pentru reabilitarea zonei în care se află aceste monumente istorice.

Cetăţile dacice de la Sarmizegetusa Regia, Costeşti – Cetăţuia, Blidaru, Luncani – Piatra Roşie, Băniţa şi Căpâlna (Alba) au fost incluse pe lista UNESCO în anul 1999. De atunci, autorităţile judeţene din Hunedoara au solicitat, în mai multe rânduri, preluarea acestora în administrare, dar proiectele s-au blocat în diverse stadii.

Consiliul Judeţean Hunedoara a preluat, în luna februarie 2013, de la Ministerul Culturii, patrimoniul cetăţii dacice Sarmizegetusa Regia din Munţii Orăştiei, devenind astfel administratorul monumentului istoric protejat UNESCO.

Cetatea dacică Sarmizegetusa Regia este singura din Munţii Orăştiei care are un regulament de vizitare.

Comentarii

comentarii

Spune-ti si tu parerea. Opinia ta e importanta.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

- Advertisment -

Most Popular

Cum poți arăta fabulos toamna. 3 trucuri pe care le folosesc specialiștii pentru ținute senzaționale

Toamna a venit, iar temperaturile de vară au fost înlocuite cu unele mult mai scăzute, puloverele, jachetele sau pardesiile făcându-și loc rapid...

Vrei să-ți pregătești mașina pentru iarnă? Iată 6 lucruri pe care trebuie neapărat să le faci înainte de prima ninsoare

Să petreci timp asigurându-te că mașina ta este pregătită pentru iarnă nu numai că te poate ajuta să previi o avarie sau...

Vrei să îți menții angajații fericiți și motivați? Află cum să organizezi un teambuilding de succes!

Dacă și tu ești antreprenor, atunci probabil că știi deja cât de importantă este echipa pe care ți-o formezi și care va...

Ce ingrediente sa incluzi in rutina de ingrijire a pielii pentru rezultate uimitoare

Ingrijirea pielii este importanta atat pentru a avea un ten care sa arate impecabil, cat si pentru a-i pastra sanatatea. In ultimii...

Recent Comments

Adrian Negrila on EXPONATUL LUNII IULIE LA MCDR
Gaina Constantin on EXPONATUL LUNII IULIE LA MCDR
ce e prostia Regiunea Timis-Hateg? on Regiunea Vest? Poate Timiș-Hațeg
anonimul on Mircea-Molot
un cetatean responsabil on Controale sanitare în şcoli
un cetatean responsabil on Mostră de necivilizație la Banpotoc

Comentarii

comentarii

%d blogeri au apreciat: