Acasă STIRI Ignatul.Tăierea porcilor între păstrarea tradiţiilor şi legislaţia europeană

Ignatul.Tăierea porcilor între păstrarea tradiţiilor şi legislaţia europeană

Taiat-porcul

Mulţi dintre noi îşi amintesc din anii copilăriei, de un eveniment important ce avea loc în gospodării înainte de sărbătoarea Crăciunului.Şi anume, că porcii se tăiau pe 20 decembrie, de  Ignat şi ne dedulceam cu şoriciul  fraged,iar tradiţionala  pomană a porcului era prilej de bucurie şi apropiere în sânul familiei şi între vecinii veniţi să ajute.

Între timp lucrurile s-au mai schimbat.Multă lume taie porcul înainte de Ignat,să pregătească din timp cârnaţii,caltaboşii sau toba ce vor îmbelşuga mesele de sărbători.Mulţi mai păstrează şi azi data tăierii porcului fix la Ignat,poate unii o fac în mod tradiţional,dar,toţi veghează să fie carnea bună,sănătoasă.De aceea merg la medicul veterinar,duc carnea la examenul trichineloscopic,ceeace este bine deoarece preîntâmpină îmbolnăvirea.Mai nou,după legislaţia europeană şi cea naţională,porcul trebuie mai întâi asomat.De asemenea trebuie predată la medicul veterinar şi crotalia,animalul sacrificat fiind scos din sistemul de evidenţă.Aveţi deci grijă să scoateţi crotalia din urechea porcului înainte de a-l pârli !

Sunt multe reguli care trebuie respectate,despre cum se poate vinde carnea şi unde,cum se pot transporta porcii la abator sau spre târguri,în ce condiţii îi putem vinde la târg şi multe altele.De aceea vom reveni  de îndată cu informaţii foarte precise despre toate acestea chiar de la Direcţia Sanitară Veterinară şi de Siguranţa Alimentelor.

Până atunci,important este faptul că vânzările de porci în această perioadă merg cel mai bine în an,preţurile fiind între 7 şi 10 lei pe kilogramul viu,sau 15 lei kilogramul de carne vândută de către micii producători.Carnea de porc în marile magazine costă între 15 si 25 de lei, funcţie de calitate şi specialitate.

Dragi consumatori aveţi deci de unde să  să alegeţi şi să îmbelşugaţi masa de sărbători,cu singura grijă de a vă procura carnea doar în condiţii de siguranţă  şi autorizare sanitar-veterinară.De aceea vă vom ţine la curent şi cu aceste reguli.

Comentarii

comentarii

Spune-ti si tu parerea. Opinia ta e importanta.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

- Advertisment -

Most Popular

Care sunt cele mai bune vinuri pe care le poți degusta?

Întreabă orice expert în vin care este cel mai bun mod de a învăța despre vin și acesta îți va spune să...

3 aspecte la care să fii atent pentru a alege geaca de iarnă potrivită

Sezonul rece are farmecul său, însă temperaturile scăzute pot crea multe neplăceri. Îmbrăcămintea necesită multă atenție pe timpul iernii. Ai nevoie de...

Vrei să îți renovezi casa? Iată cele mai inspirate idei pentru amenajări interioare de calitate!

Exista anumite momente in care te gandesti ca aspectul casei tale nu te mai multumeste? Daca ai raspuns afirmativ la aceasta intrebare,...

Ești bunică pentru prima oară? Iată 3 lucruri pe care le poți face pentru bebelușul din familia ta

Venirea pe lume a primului nepot din familie este întotdeauna un moment emoționant și de referință pentru întreaga familie. Toată lumea își...

Recent Comments

Adrian Negrila on EXPONATUL LUNII IULIE LA MCDR
Gaina Constantin on EXPONATUL LUNII IULIE LA MCDR
ce e prostia Regiunea Timis-Hateg? on Regiunea Vest? Poate Timiș-Hațeg
anonimul on Mircea-Molot
un cetatean responsabil on Controale sanitare în şcoli
un cetatean responsabil on Mostră de necivilizație la Banpotoc

Comentarii

comentarii

%d blogeri au apreciat: