AcasăSTIRIIgnatul.Tăierea porcilor între păstrarea tradiţiilor şi legislaţia europeană

Ignatul.Tăierea porcilor între păstrarea tradiţiilor şi legislaţia europeană

Taiat-porcul

Mulţi dintre noi îşi amintesc din anii copilăriei, de un eveniment important ce avea loc în gospodării înainte de sărbătoarea Crăciunului.Şi anume, că porcii se tăiau pe 20 decembrie, de  Ignat şi ne dedulceam cu şoriciul  fraged,iar tradiţionala  pomană a porcului era prilej de bucurie şi apropiere în sânul familiei şi între vecinii veniţi să ajute.

Între timp lucrurile s-au mai schimbat.Multă lume taie porcul înainte de Ignat,să pregătească din timp cârnaţii,caltaboşii sau toba ce vor îmbelşuga mesele de sărbători.Mulţi mai păstrează şi azi data tăierii porcului fix la Ignat,poate unii o fac în mod tradiţional,dar,toţi veghează să fie carnea bună,sănătoasă.De aceea merg la medicul veterinar,duc carnea la examenul trichineloscopic,ceeace este bine deoarece preîntâmpină îmbolnăvirea.Mai nou,după legislaţia europeană şi cea naţională,porcul trebuie mai întâi asomat.De asemenea trebuie predată la medicul veterinar şi crotalia,animalul sacrificat fiind scos din sistemul de evidenţă.Aveţi deci grijă să scoateţi crotalia din urechea porcului înainte de a-l pârli !

Sunt multe reguli care trebuie respectate,despre cum se poate vinde carnea şi unde,cum se pot transporta porcii la abator sau spre târguri,în ce condiţii îi putem vinde la târg şi multe altele.De aceea vom reveni  de îndată cu informaţii foarte precise despre toate acestea chiar de la Direcţia Sanitară Veterinară şi de Siguranţa Alimentelor.

Până atunci,important este faptul că vânzările de porci în această perioadă merg cel mai bine în an,preţurile fiind între 7 şi 10 lei pe kilogramul viu,sau 15 lei kilogramul de carne vândută de către micii producători.Carnea de porc în marile magazine costă între 15 si 25 de lei, funcţie de calitate şi specialitate.

Dragi consumatori aveţi deci de unde să  să alegeţi şi să îmbelşugaţi masa de sărbători,cu singura grijă de a vă procura carnea doar în condiţii de siguranţă  şi autorizare sanitar-veterinară.De aceea vă vom ţine la curent şi cu aceste reguli.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

Adrian Negrila pe EXPONATUL LUNII IULIE LA MCDR
Gaina Constantin pe EXPONATUL LUNII IULIE LA MCDR
ce e prostia Regiunea Timis-Hateg? pe Regiunea Vest? Poate Timiș-Hațeg
anonimul pe Mircea-Molot
un cetatean responsabil pe Controale sanitare în şcoli
un cetatean responsabil pe Mostră de necivilizație la Banpotoc