Acasă CULTURĂ, ARTĂ & MEDIA "Ilegitim"- filmul deveanului Adrian Sitaru - primit cu aplauze la Berlin

“Ilegitim”- filmul deveanului Adrian Sitaru – primit cu aplauze la Berlin

Lungmetrajul independent “Ilegitim”, în regia deveanului Adrian Sitaru, a fost primit cu aplauze prelungite, sâmbătă seara, la premiera mondială din cadrul celei de-a 66-a ediții a Berlinalei.

Chemată pe scena sălii de la Zoo-Palast, la finalul proiecției, după ce s-a tras tras cortina, echipa “Ilegitim”—Adrian Sitaru, Ana-Maria Antoci, producătorul filmului, Alina Grigore, Robi Urs, Bogdan Albulescu, Cristina Olteanu, Miruna Dumitrescu, Liviu Vizitiu, Mihaela Perianu și Adrian Iacov — a dialogat cu spectatorii, aceștia fiind interesați inclusiv de bugetul producției.

Sitaru a dezvăluit modul în care pelicula a fost produsă cu un buget mic și felul în care a fost realizat proiectul, pornind de la propunerea de scenariu a Alina Grigore și până la un proces de creație îndelung, care a făcut ca filmările propriu zise cu actori profesioniști sau cu neprofesioniști de la școala de actorie InLight să fie realizate în două săptămâni.

El a mărturisit că nu știe ce să spună la întrebarea unei spectatoare care dorea să-i cunoască părerea despre modul în care va fi primit “Ilegitim” în România. “Dați-mi un e-mail mai târziu. Sincer, nu știu!”, a glumit regizorul, aplaudat din nou la scenă deschisă.

“A fost foarte bine. Nu-mi dau seama. S-a aplaudat la final, ceea ce e bine. Cred în reacția oamenilor. Să vedem ce va scrie critica despre specialitate”, a declarat Sitaru citat de Agerpres.

Regizorul consideră “o provocare” întâlnirea cu publicul românesc. “Totdeauna publicul local e cel mai dificil și sper să fie primit bine, să vină lumea să-l vadă, să vorbească de el”, a spus Adrian Sitaru.

“Publicul a fost interesat de film, dat fiind că a pus întrebări”, a declarat pentru AGERPRES Alina Grigore, scenarista și interpreta unuia din rolurile principale, Sasha Anghelescu, în timp ce Robi Urs a remarcat “energia” pe care a primit-o de la public. Și Cristina Olteanu (Gilda Anghelescu, unul din personajele secundare), a spus că primirea publicului a fost “senzațională”, iar Bogdan Albulescu a mărturisit că a “tremurat tot filmul”.

Criticul de film și traducătorul Irina Margareta Nistor a declarat că filmul are mai mult umor decât se aștepta. “A fost o surpriză extrem de intensă și e cu totul altceva decât ne-am putea imagina de la distanță, așa că încercați să nu veniți cu idei preconcepute”, a spus Nistor.

Ea a elogiat “titlul foarte bine ales”, jocul “remarcabil” al actorilor, “formidabili fiecare în parte”, ca și modul “foarte uman, de la un capăt la altul”, al filmului, care propune “un cu totul alt fel de cinema” și nu în ultimul rând “reacțiile din sală, foarte puternice”, care veneau nu neapărat de la românii prezenți la Zoo-Palast.

Despre modul în care va fi primit în România, criticul a spus că “depinde foarte tare de modul cum o să-l lanseze”. “Aș schimba afișul, pentru că e înșelător și o mare parte din public n-o să meargă să-l vadă. O să li se pară un incest mersul la cinema”, a mai spus Irina Margareta Nistor.

De asemenea, producătorul Ada Solomon a evidențiat “felul în care e realizat filmul și simbioza dintre întreaga mică echipă, o serie întreagă de întrebări legate de morală și de felul în care timpul le vindecă pe toate”.

Cel de-al patrulea lungmetraj al regizorului, cu un buget de aproximativ 57.000 de euro, spune povestea unei familii unite la început, formată din patru frați și un tată, mama decedată cu doi ani în urmă. La aflarea informației că tatăl a turnat în regimul Ceaușescu femei care doreau să facă avort, unul dintre fii își ia părintele la întrebări, în final acesta fiind acuzat de întreaga familie. Tatăl se apără spunând că el crede în viață și este împotriva avortului și, dacă nu ar fi fost, frații gemeni n-ar fi acum în viață și în poziția de a-l acuza. Tatăl părăsește casa definitiv, familia începe să se destrame, iar problemele de abia acum încep.

“Ilegitim” a fost selectat între cele 44 de producții din cadrul secțiunii necompetiționale Forum, dedicată documentarelor și filmelor experimentale regizate de cineaști tineri, care prezintă anual o selecție de filme care pun accent pe avangardă, experiment, eseu sau reportaj politic sau pe descoperirea unor cinematografii încă necunoscute.

Celelalte proiecții ale filmului “Ilegitim” sunt programate pe 14 februarie, la CineStar 8, 15 februarie, la Cubix 9, 16 februarie, la CinemaxX 6 și 20 februarie, la CineStar 8.

Sursa: Agerpres

Comentarii

comentarii

Spune-ti si tu parerea. Opinia ta e importanta.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

- Advertisment -

Most Popular

NU pleca în concediu până nu verifici aceste aspecte! Transformă fiecare vacanță într-o experiență plăcută!

Pentru fiecare român concediul este cea mai așteptată perioadă, mai ales după luni intense de muncă. Chiar dacă nevoia de a pleca...

Știai că poți aduce AVENTURA în viața ta fără să părăsești locuința?

Majoritatea oamenilor vor o viață palpitantă, plină de adrenalină, dar puțini reușesc să-și pună în practică dorințele, din diferite motive. Unele sunt...

Care sunt domeniile din Vest în care sunt indispensabili transpaleții?

În fiecare domeniu există anumite lucruri care sunt indispensabile și fără de care munca nu poate fi întreprinsă. Dacă în medicină ai...

Top 3 alegeri excepționale pe care să le faci pentru bucătăria ta modernă

Atunci când vine vorba de amenajat bucătăria, cu siguranță îți dorești cele mai moderne, frumoase și calitative lucruri. După ce te-ai decis...

Recent Comments

Adrian Negrila on EXPONATUL LUNII IULIE LA MCDR
Gaina Constantin on EXPONATUL LUNII IULIE LA MCDR
ce e prostia Regiunea Timis-Hateg? on Regiunea Vest? Poate Timiș-Hațeg
anonimul on Mircea-Molot
un cetatean responsabil on Controale sanitare în şcoli
un cetatean responsabil on Mostră de necivilizație la Banpotoc

Comentarii

comentarii

%d blogeri au apreciat: