Acasă CULTURĂ, ARTĂ & MEDIA În mirifica lume a basmelor

În mirifica lume a basmelor

Biblioteca Județeană „Ovid Densusianu” Hunedoara-Deva a organizat  astăzi  lansarea volumului Minunea… din Țara Visurilor, semnat de Edy Moțățăianu.

Autorul, născut în 1966 la Craiova, locuiește în Deva de la vârsta de șase ani, fiind familiarizat cu lumea teatrului, a artei, mama fiindu-i actriță, iar tatăl compozitor. Pasionat de literatură, a vădit talent literar încă din anii școlii, scriind piese de teatru, scenarii inspirate în special din lumea feerică a basmelor, scrieri destinate cu predilecție copiilor. Acest public l-a atras prin inocența și prin deschiderea pe care o manifestă față de ideea de inovație în artă. Volumul lansat este dedicat copiilor și este o feerie dramatizată, cu personaje din lumea basmelor românești.

Talentul și imaginația autorului, dragostea acestuia pentru minunata lume a copilăriei, a basmelor și poveștilor, toate acestea au contribuit la scrierea acestei cărți, a piesei de teatru, cu har și suflet. Din paginile ei vor prinde viață eroi foarte bine conturați: Ionel Bocănel, Zâna, Liliana, Ionel cel Cumințel, păpuși, zâne, o serie întreagă de personaje coborâte din lumea poveștilor.

Autorul, inimosul scriitor Edy Moțățăianu, a reușit să pătrundă în feericul univers al basmelor, a brodat o istorioară plină de savoare și de tâlcuri pe care cei cărora le este destinat textul, copiii,  trebuie s-o descifreze. Dialoguri alerte, situații neprevăzute, lacrimi și zâmbete, suspine și râsete, toate se înlănțuie într-o acțiune curgătoare, fluentă, care ține cititorul, spectatorul, cu sufletul la gură. Întregul text este un omagiu adus unor personaje de poveste care ne-au luminat copilăria: italianul Pinocchio și românul Niculăiță Minciună.

Autorul a trăit ani buni în lumea fascinantă a teatrului, în mediul artistic, a stat în lumina rampei, a cunoscut rigorile interpretării unui text dramatic, a știut ce înseamnă viața în spatele scenei, a știut cum se dau replicile în piese, și această bogată experiență a transpus-o în atractive pagini de teatru pentru copii. Se știe, copiii reprezintă publicul cel mai exigent, cel mai atent și cel mai sincer în reacții, ei apreciază o piesă și își spun cu sinceritate părerea. A scrie pentru copii este foarte dificil, pentru că ei detectează imediat orice urmă de falsitate, de nesinceritate. De aceea, acest public tânăr l-a atras pe autor prin inocența și prin deschiderea pe care o manifestă față de ideea de inovație.

Piesa lansată, interpretarea ei, a atras și a convins prin dialogurile spontane, naturale, cu un limbaj apropiat de cel folosit de copii, fără nicio artificiozitate. Au prins viață personaje vii, bine conturate, cu personalități puternice, rezultat al unei fine și atente observații din partea autorului.  Dar piesa se adresează deopotrivă și oamenilor maturi, celor care știu să rămână mereu copii, celor care știu să-și păstreze inocența și curățenia sufletească. De aceea, această carte a lui Edy Moțățăianu ne bucură și pe noi, oamenii mari, ne-am bucurat și noi să petrecem, așa cum ne îndeamnă autorul, o jumătate de oră în compania eroilor ce au prins viață în aceste pagini. Și nu uităm să ținem seamă de îndemnul atât de important pe care îl face autorul către cititorii lui: „Citiți, oameni, copii, citiți…”

Comentarii

comentarii

Spune-ti si tu parerea. Opinia ta e importanta.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

- Advertisment -

Most Popular

Îți plac sporturile de iarnă? Află cum poți să nu te expui riscurilor accidentelor pe pârtie!

Sporturile de iarnă reprezintă unele dintre cele mai plăcute activități din sezonul rece, iar un cer albastru, soarele și cele mai bune...

3 industrii care au prosperat pe timpul pandemiei

Pandemia cauzata de noul coronavirus SARS-CoV-2 a afectat economiile tuturor tarilor din intreaga lume. Multe industrii au avut de suferit, iar numarul...

Top 3 idei de a folosi culoarea albastră în iluminatul exterior al casei

Iluminatul exterior al casei tale îi poate schimba complet aspectul, în funcție de ce corpuri de iluminat alegi și de cromatica pe...

Cum să ai o casă confortabilă în timpul iernii. Ponturi pentru un sezon rece fără griji!

Sezonul rece este cel mai dificil pentru locuințe, de multe ori existând probleme cu încălzirea, umezeala, apa caldă sau chiar cu teribilul...

Recent Comments

Adrian Negrila on EXPONATUL LUNII IULIE LA MCDR
Gaina Constantin on EXPONATUL LUNII IULIE LA MCDR
ce e prostia Regiunea Timis-Hateg? on Regiunea Vest? Poate Timiș-Hațeg
anonimul on Mircea-Molot
un cetatean responsabil on Controale sanitare în şcoli
un cetatean responsabil on Mostră de necivilizație la Banpotoc

Comentarii

comentarii

%d blogeri au apreciat: