Acasă ECONOMIE În vestul țării perspectivele de angajare rămân pozitive și în trimestrul IV

În vestul țării perspectivele de angajare rămân pozitive și în trimestrul IV

Angajatorii români anunță din nou planuri de angajare de un optimism ponderat pentru următoarele trei luni, indică studiul Manpower privind Perspectivele Angajării de Forță de Muncă

Aproximativ unul din șapte angajatori români previzionează creșteri ale forței de muncă în trimestrul următor, se arată în cea mai recentă ediție a Studiului Manpower privind Perspectivele Angajării de Forță de Muncă. 14% dintre angajatorii intervievați declară că intenționează să-și mărească numărul de angajați în intervalul octombrie – decembrie 2014, 13% prevăd o scădere a acestuia, iar 69% nu anticipează schimbări. Previziunea Netă de Angajare rezultată în urma ajustării sezoniere este de +9%, valoare similară cu cea din ultimele două trimestre, dar cu 4 puncte procentuale mai puternică decât cea raportată în trimestrul IV al anului trecut.

[quote_box_center]Încrederea angajatorilor nu a suferit schimbări dramatice din trim. III/2011, deși perspectivele ocupării forței de muncă au fost ceva mai conservatoare în 2013 și la începutul anului 2014În ansamblu se observă aceeași abordare calculată și echilibrată în privința angajărilor, însă fluctuațiile intențiilor de angajare la nivel de sector de activitate sau regiune s-au intensificat. Ponderea angajatorilor care intenționează să-și crească numărul de angajați a scăzut cu 7 puncte procentuale față de trimestrul trecut. Această încetinire a ritmului de angajare este caracteristică perioadei de final de an, dar poate să indice și o lipsă de certitudine a angajatorilor cu privire la orizontul pe termen lung. Cert este că semnalele pozitive pe care le-am primit pe parcursul ultimelor trei trimestre sunt acum mai puțin omogene, a declarat Valentin Petrof, directorul general al ManpowerGroup România.[/quote_box_center]

Optimismul angajatorilor a scăzut în comparație cu trimestrul anterior în opt sectoare și șapte regiuni. Prognoza de angajare a slăbit față de ultimele trei luni ale anului trecut în cinci din cele zece sectoare, și-s-a îmbunătățit în cinci din cele opt regiuni.

Cei aflați în căutarea unui loc de muncă se pot aștepta cele mai puternice oportunitățile de angajare în sectorul Finanțe, asigurări, servicii imobiliare și servicii de afaceri, unde angajatorii raportează planurile cele mai optimiste din trim. I/2009 până în pezent. La +19%, Previziunea Netă de Angajare din sector este cu 3 puncte procentuale mai puternică decât în trimestrul III, și cu 15 puncte procentuale puternică decât în trim. IV/2013. Piața va fi favorabilă și pentru cei care caută locuri de muncă în Transport, depozitare și comunicații și în sectorul Administrație publică și servicii sociale, unde Previziunea Netă de Angajare se situează la + 8%, respectiv, + 6%. Vor exista oportunități de angajare și în Industria prelucrătoare, dar Previziunea Netă de Angajare de +13% din sector este cu 5 puncte procentuale mai slabă decât în intervalul iulie- septembrie, fiind în scădere pentru al doilea trimestru consecutiv.

Angajatorii din sectorul Construcții raportează cele mai restrânse perspective de angajare. Previziunea din sector este de -11% și a revenit la valori negative, după o scădere de 13 puncte procentuale față de trimestrul III. Aceasta este cea mai pesimistă Previziune raportată de angajatorii din Construcții în ultimele opt trimestre.

Din punct de vedere regional, angajatorii cei mai încrezători sunt în regiunea Nord-Vest, unde Previziunea se situează la +10%. Perspectivele de angajare sunt neschimbate în comparație cu trimestrul precedent și se îmbunătățesc cu 3 puncte procentuale față de intervalul similar al lui 2013. În schimb, cel mai puțin încrezători angajatori se găsesc în regiunea Nord-Est. Aceștia raportează o Previziune Netă de Angajare de -10%, cea mai slabă din trim. III /2010 până în prezent. Intențiile de angajare din regiune scad cu 23, respectiv 18 puncte procentuale atât față de trimestrul cât și față de anul anterior. Perspectivele rămân pozitive, dar scad semnificativ ca amploare în regiunea Sud-Est, unde Previziunea de +2% este cu 11 puncte procentuale mai slabă decît în trim. III.

Indiferent de regiunea sau de sectorul de activitate în care doresc să se angajeze, cei aflați în căutarea unui loc de muncă vor beneficia de mai multe oportunități în organizațiile mari, cu peste 250 de angajați. Angajatorii din aceste organizații raportează o Previziune Netă de Angajare de + 9%, la același nivel cu cu media națională, dar cu 12 puncte procentuale mai scăzută decât planurile de angajare optimiste exprimate în trimestrul. Ritmul de angajare organizațiile de foarte mici dimenisiuni (sub 10 angajați) rămâne lent, după cum dovedește Previziunea Netă de Angajare de -1%, în timp ce angajatorii din organizațiile mici și mijlocii prevăd creșteri moderate ale numărului de angajați.

„Piața forței de muncă își găsește treptat echilibrul la un nivel moderat și este din ce în ce mai clar că opinia angajatorilor despre posibilitățile lor de creștere viitoare nu le permite să se lanseze în planuri de angajare mai ambițioase. Această situație ridică problema modului în care această încredere poate fi susținută și încurajată pentru a stimula crearea mai multor locuri de muncă decât piața este capabilă să genereze organic în condițiile actuale”, a adăugat Valentin Petrof.

# # #

* Notă: Previziunea Netă de Angajare se obţine făcând diferenţa dintre procentul de angajatori care anticipează o creştere a volumului total de angajări şi procentul de angajatori care prevăd o scădere a angajărilor în locaţia lor, în trimestrul următor. Pentru ţările care au acumulat date cel puţin 17 trimestre consecutiv, printre care şi România, cifrele citate au fost supuse ajustării sezoniere, cu excepţia cazului în care se specifică altfel.

Despre studiu:

Studiul Manpower privind Perspectivele Angajării de Forţă de Muncă este cel mai longeviv și cuprinzător studiu din lume privind activitatea de angajare. ManpowerGroup administrează acest studiu predictiv încă din 1962, iar în prezent în cercetare sunt incluși peste 65,000 de angajatori din 42 de țări și teritorii, cărora le sunt măsurate trimestrial intenţiile de a-și creşte sau de a-și diminua numărul total de angajați pe parcursul trimestrului următor. Studiul este un barometru al tendințelor și activităților de pe piața forței de muncă, fiind utilizat de Banca Națională a Angliei în redactarea rapoartelor sale privitor la inflație și ca sursă a raportului lunar privitor la perspectivele economice și sociale în Uniunea Europeană Monthly Monitor, redactat de Comisia Europeană. Datele studiului independent al ManpowerGroup sunt utilizate în egală măsură de analiști financiari și economici din întreaga lume în evaluarea situației piețelor de forță de muncă.

Pentru România, cercetarea de teren s-a derulat în intervalul 21 – 29 iulie 2014 pe un eşantion reprezentativ de 625 de angajatori, fiind condusă de către echipa de cercetare InfoCorp Ltd. Rezultatele obţinute au o marjă de eroare de +/-3,9%.

Comentarii

comentarii

Spune-ti si tu parerea. Opinia ta e importanta.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

- Advertisment -

Most Popular

Cum transformi bucătăria bunicii într-un spațiu modern, fără să renunți la farmecul copilăriei

Copilăria înseamnă pentru mulți perioada petrecută în casa bunicilor. O mulțime de sentimente frumoase îi copleșesc, așa că nu e de mirare...

3 moduri inedite prin care îți poți reduce stresul prin cumpărături inteligente

Probabil știi deja că atunci când ești stresată preferi să faci o sesiune de cumpărături fie, online, fie vizitând magazinele unui centru...

Este grădina ta pregătită pentru temperaturi scăzute? Iată 4 lucruri pe care să le faci iarna

Din momentul în care iarna își intră în drepturi și temperaturile foarte scăzute sunt prezente din ce în ce mai des, grădina...

Îți plac sporturile de iarnă? Află cum poți să nu te expui riscurilor accidentelor pe pârtie!

Sporturile de iarnă reprezintă unele dintre cele mai plăcute activități din sezonul rece, iar un cer albastru, soarele și cele mai bune...

Recent Comments

Adrian Negrila on EXPONATUL LUNII IULIE LA MCDR
Gaina Constantin on EXPONATUL LUNII IULIE LA MCDR
ce e prostia Regiunea Timis-Hateg? on Regiunea Vest? Poate Timiș-Hațeg
anonimul on Mircea-Molot
un cetatean responsabil on Controale sanitare în şcoli
un cetatean responsabil on Mostră de necivilizație la Banpotoc

Comentarii

comentarii

%d blogeri au apreciat: