Acasă ECONOMIE INS: Economia românească în creștere

INS: Economia românească în creștere

Produsul Intern Brut (PIB) a crescut, în primul trimestru din 2015, cu 4,1% față de perioada similară din 2014, iar față de trimestrul IV din 2014, economia românească a consemnat o creștere cu 1,5%, în urma revizuirii seriei ajustate sezonier, potrivit celei de-a doua variante provizorii publicate, marți, de Institutul Național de Statistică (INS).

Pe serie brută, Produsul Intern Brut a înregistrat o creștere cu 4,3%, în primul trimestru din 2015, față de perioada similară din din 2014.

Potrivit datelor INS, Produsul Intern Brut estimat pentru trimestrul I 2015 a fost de 175,892 miliarde de lei prețuri curente, conform datelor ajustate sezonier, în creștere — în termeni reali — cu 1,5% față de trimestrul IV 2014 și cu 4,1% față de trimestrul I 2014. Pe serie brută, Produsul Intern Brut estimat pentru trimestrul I 2015 a fost de 140,176 miliarde de lei prețuri curente, în creștere — în termeni reali — cu 4,3% față de trimestrul I 2014.

Comparativ cu prima varianta provizorie publicată de INS, dinamica PIB a rămas nemodificată, iar dinamica valorii adăugate brute totale s-a diminuat cu 0,2 puncte procentuale, reducându-și contribuția la creșterea PIB cu 0,1 puncte procentuale. Volumul și contribuția impozitelor nete pe produs s-a majorat cu 0,5%, respectiv cu 0,1 puncte procentuale.

“Volumul valorii adăugate brute pe ramuri de activitate a înregistrat modificări mai importante în: Informații și Comunicații (—0,9 puncte procentuale) și în activități de spectacole, culturale și recreative; reparații de produse de uz casnic și alte servicii (-0,9 puncte procentuale)”, se arată în comunicatul INS.

Din punctul de vedere al utilizării PIB, modificări semnificative ale contribuției la creșterea PIB, între cele două estimări, au înregistrat cheltuiala pentru consumul final individual și colectiv al administrațiilor publice, de la—0,2% la +0,4%, ca urmare a creșterii volumului lor de activitate (consumul individual de la 98,6% la 102,1% iar consumul colectiv de la 99,4% la 103,0%).

Economia României a crescut, anul trecut, cu 2,8% față de 2013, peste nivelul prevăzut în buget de 2,2% și peste estimările Comisiei Europene din toamna anului 2013, de 2,1%, reiese din Raportul privind Execuția Bugetară finală pe anul 2014, publicat pe site-ul Ministerului Finanțelor Publice.

Pentru acest an, Comisia Națională de Prognoză (CNP) a revizuit în sus la 3,3% prognoza privind creșterea economică a României.

Potrivit FMI, economia României va crește cu 2,7% în acest an. De asemenea, Banca Mondială a revizuit în creștere la 3% estimările privind avansul economiei românești în acest an, de la 2,9% cât estima în ianuarie, potrivit raportului bianual ‘Global Economic Prospects’ publicat în iunie de instituția financiară internațională.

SURSA: Agerpres

Comentarii

comentarii

Spune-ti si tu parerea. Opinia ta e importanta.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

- Advertisment -

Most Popular

NU pleca în concediu până nu verifici aceste aspecte! Transformă fiecare vacanță într-o experiență plăcută!

Pentru fiecare român concediul este cea mai așteptată perioadă, mai ales după luni intense de muncă. Chiar dacă nevoia de a pleca...

Știai că poți aduce AVENTURA în viața ta fără să părăsești locuința?

Majoritatea oamenilor vor o viață palpitantă, plină de adrenalină, dar puțini reușesc să-și pună în practică dorințele, din diferite motive. Unele sunt...

Care sunt domeniile din Vest în care sunt indispensabili transpaleții?

În fiecare domeniu există anumite lucruri care sunt indispensabile și fără de care munca nu poate fi întreprinsă. Dacă în medicină ai...

Top 3 alegeri excepționale pe care să le faci pentru bucătăria ta modernă

Atunci când vine vorba de amenajat bucătăria, cu siguranță îți dorești cele mai moderne, frumoase și calitative lucruri. După ce te-ai decis...

Recent Comments

Adrian Negrila on EXPONATUL LUNII IULIE LA MCDR
Gaina Constantin on EXPONATUL LUNII IULIE LA MCDR
ce e prostia Regiunea Timis-Hateg? on Regiunea Vest? Poate Timiș-Hațeg
anonimul on Mircea-Molot
un cetatean responsabil on Controale sanitare în şcoli
un cetatean responsabil on Mostră de necivilizație la Banpotoc

Comentarii

comentarii

%d blogeri au apreciat: